Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Sve po poslovniku

S Petrovom Sabor ima šansu postati mjesto odlučivanja: 'Staložen je poput svećenika, mogao bi i posramiti nestašne'

14.10.2016., Zagreb - Prvo zasjedanje Hrvatskoga sabora u 9. sazivu. Bozo Petrov.  Photo: Patrik Macek/PIXSELL
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/4
15.10.2016.
u 08:41

Bivši šef Sabora Šeks nije želio ništa reći o Petrovu, a Leko je komentirao da kao ustavni sudac ne smije govoriti o političarima

Jučerašnjom konstituirajućom sjednicom 9. saziva Hrvatskog sabora čelnik Mosta Božo Perov postao je 11., ujedno i najmlađi predsjednik Sabora do sada. I to baš uoči rođendana jer Petrov sutra navršava 37 godina. Riječ je o političaru koji nema dug politički staž, što bi podrazumijevalo i bogato iskustvo, a koji se ipak u kratkom vremenu uspio nametnuti kao netko bez koga se, voljom birača, u proteklih godinu dana nije mogla formirati vlast.

Uspjelo mu je uvesti i neka nova politička pravila i odnose pa smo upitali nekoliko sugovornika što očekuju – kakav će šef Sabora biti Petrov.

Precizan i pripremljen

– Mislim da će Petrov biti izrazito pripremljen, precizan i provjeren. Bez ikakvih improvizacija. On će sve provjeravati i nekoliko puta. Bit će tolerantan onoliko koliko će morati biti, no doslovno će se držati pravilnika i poslovnika, svega onoga što mu daje sigurnost. Nisam sigurna da je to dobra taktika jer na takvom mjestu vi morate biti vrstan poznavatelj i stručnjak, ali morate biti i kreativni na licu mjesta. To zahtijeva javna komunikacija zato što ona nikada nije do kraja predvidiva.

Ne očekujem da će Petrov biti improvizator. On se neće upuštati u svašta. Ono što se mora, tako će i biti, a ono što netko želi, ali to ne piše, toga neće biti – kazala je politologinja i komunikologinja Smiljana Leinert Novosel dodajući da Petrov uvijek malo reagira sa strahom što s jedne strane može biti dobro jer to govori da će nastojati biti objektivan, dok s druge strane može biti otežavajuća okolnost jer u nepredvidivim situacijama treba znati balansirati.

– On će nastojati pozivati na razum, pristojnu komunikaciju i uvažavanje. Kod njega neće biti iskakanja – zaključila je.

– Petrov će biti dobar i staložen predsjednik Sabora. Pa i prije je smireno i staloženo nastupao te govorio, poput svećenika. S tog aspekta bit će na visini. Mogli bismo se iznenaditi novom praksom i prosuđivanjem situacija gdje bi se Petrov mogao nametnuti kao netko tko mijenja dosadašnju praksu nemiješanja u nefunkcioniranje Sabora. Jer, Sabor je dugo bio glasačka mašinerija vladajućih, a sada opet ima priliku postati mjesto odlučivanja, što iščitavam kao namjeru Mosta. Petrov će uvesti reda bolje nego itko prije, čak bi mogao i posramiti nestašne – iznio je svoja predviđanja i PR stručnjak Krešimir Macan.

Demokracija kroz dijalog

Dok su stručnjaci bili razgovorljivi, dvojica bivših šefova Sabora nisu baš bila voljna procijeniti kakav bi mogao biti njihov mlađi nasljednik. Dok je Vladimir Šeks uzvratio da ne želi ništa reći, Josip Leko bio je malo rječitiji:

– Nisam baba gatara, a kao ustavni sudac ne bih ni smio govoriti o političarima. Ali od svakog predsjednika Sabora očekujem da zastupnicima i predlagateljima omogući da iznesu svoj stajališta i politike te da se demokracija ostvaruje kroz dijalog i u radnim tijelima i na plenarnim sjednicama te da to potiče među predlagateljima zakona. 

>> Prva rasprava u Saboru 'urodila' opomenom: Verbalni sukobo Pernara i Petrova

Komentara 21

GG
ggap
09:49 15.10.2016.

Može li netko objasniti uporno novinarsko ponavljanje (i ovdje i na HRT) instrumentala "s Petrovom" umjesto "s Petrovim"? Predsjednik Sabora je gospodin Petrov a ne gospođa Petrova...

CA
cavecanem
09:32 15.10.2016.

Gluposti.

MI
Milna
12:16 15.10.2016.

Brisanje komentara jezivo podsjeća na doba komunizma kad je vladala cenzura i nije bilo slobode govora,izražavanje mišljenja strogo zabranjeno..Bozo je dokaza svoje postenje kad je u Metkovicu protivno zakonu potira dvi djelatnice pod izgovorom stednje,a onda uhljebio svojih 5 rodjaka i kumova.Tuzile su ga,dobile tuzbu i vracene su na posa..Ovu ka i prethodnu vladu nije izabra narod nego nam je nametnuta prva od strane kgk,a ova uglavnom dogovorom foteljasa.Nijedna stranka nije dobila dovoljan broj glasova od naroda za sastav vlade.To nije demokratski izabrana vlast od naroda nit zakon koji dopušta sastav vlade koju nije izabrao narod ima veze sa demokracijom.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije