Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 11
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NOVA NADA

S burze došle u školske klupe, pa sada s novim zvanjem traže posao

edukacija
Kristina Štedul Fabac/Pixsell
07.06.2010.
u 15:45

Za njihovu edukaciju, koja je u Medicinskoj školi Karlovac i Domu za starije i nemoćne Sveti Antun trajala tri mjeseca, Zavod je izdvojio 265.000 kuna.

U deset godina, koliko sam bez posla, poslala sam molbe na mnogo adresa, ali na većinu nikad nisam dobila ni odgovor. Radila sam u Pamučnoj industriji Duga Resa i pomagala u domaćinstvu jednom bračnom paru. To me ponukalo da se opet školujem. Nadam se da će mi ova diploma napokon pomoći da se zaposlim, kaže Draženka Filipčić.

Povratak u školske klupe

Jedna je od dvadeset žena iz županije koje su jučer u Medicinskoj školi Karlovac dobile i službenu potvrdu da su postale njegovateljice za starije osobe. Školovale su se tri mjeseca u toj karlovačkoj srednjoj školi i Domu za stare i nemoćne Sveti Antun. Novu priliku da dođu do radnog mjesta omogućio im je Zavod za zapošljavanje u sklopu nacionalnog programa mjera aktivne politike zapošljavanja.

– Za njihovu je edukaciju uloženo 265.000 kn. Nadamo se da će sada brže doći do posla, jer su mnoge od njih dugo na Zavodu. Ovo također pokazuje da se treba prilagoditi promjenama na tržištu rada i pratiti ih – rekla je pročelnica karlovačke podružnice Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Ana Pozderac. Rukovoditeljica Odjela mjera aktivne politike u zapošljavanju Vilma Filipi podsjetila je da se žene koje su završile školovanje sada vraćaju na burzu, ali će se Zavod brinuti da što prije nađu posao.

Nakon 28 godina staža

Osim za njegovateljice starijih osoba, organizirat će i školovanje odraslih za zavarivače, zaštitare, dječje njegovateljice, pomoćne zidare, tesare, keramičare i mesare. Tako bi diplomu u godinu dana trebalo dobiti oko 230 osoba. Voditeljica programa u Medicinskoj školi Nikolina Švinger Tatalović napominje da se mnogim ženama nije bilo lako vratiti u školske klupe. Međutim, volja i želja da ponovo počnu raditi ‘tjerala’ ih je da idu naprijed.

– Po struci sam konfekcionar i nakon 28 godina staža dobila sam radnu knjižicu. Sve tekstilne tvrtke su propale i morala sam se okrenuti nečem drugom. Puno je starijih osoba kojima je potrebna svakodnevna briga i nadam se da će se takav posao naći i za mene – razmišlja Katarina Brletić, koja je bez posla godinu i pol. Nešto manje vremena posao traži i Ana Mateljan, koja se na cesti našla poslije 22 godine rada, uglavnom kod privatnika u trgovinama. S ostalim ženama očekuje da će uskoro moći primijeniti stečeno znanje.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije