Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 117
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
uhićena po međunarodnoj tjeralici

Rusku dizajnericu Hrvatska će izručiti Ukrajini? Od kolovoza je u splitskom zatvoru

Zatvor na Bilicama
Foto: Miranda Cikotic/PIXSELL
1/3
30.10.2022.
u 00:01

Na to rješenje nezadovoljna strana ima pravo žalbe o kojoj odlučuje Vrhovni sud Republike Hrvatske, rekao je Dinko Mešin, glasnogovornik Županijskog suda u Splitu

Županijski sud u Splitu donio je odluku o izručenju Ruskinje (36) u Ukrajinu. Modna dizajnerica koja je živjela u Austriji krenula je u Hrvatsku na ljetovanje ali su je na temelju tjeralice odmah uhitili pa je u zatvoru na Bilicama od kolovoza. Splitski sud donio je odluku, iako u Odesi gdje je istražni zatvor, svakog dana padaju bombe.

"Ona je uhićena po međunarodnoj tjeralici koju je raspisala Republika Ukrajina. Vijeće nakon što je pribavilo spis smatra da postoje uvjeti za njezino izručenje. I doneseno je takvo rješenje. Na to rješenje nezadovoljna strana ima pravo žalbe o kojoj odlučuje Vrhovni sud Republike Hrvatske’’, rekao je Dinko Mešin, glasnogovornik Županijskog suda u Splitu, javlja RTL.

Ukrajina ju traži zbog navodne prevare od 150 tisuća kuna. I to za razdoblje kad je radila kao modna dizajnerica u toj zemlji.

"Navodno da je ona otuđila neke krojačke strojeve. Zanimljivo je to da je prijavitelj bliski prijatelj od oca njezinog bivšeg muža, a da je muž pak pravomoćno osuđen za obiteljsko nasilje i za nanošenje tjelesnih ozljeda njoj 2018. godine", izjavila je Lidija Horvat, odvjetnica osumnjičene.

U Hrvatskoj je uhićena 11. kolovoza na granici. I to dok je iz Austrije gdje ima stalno prebivalište došla na ljetovanje. Dosad je nudila jamstvo dvostruko više od navodne štete, ali nije prošlo. Novo ročište je za dva dana.

"Na kojem će sudac istrage odlučiti o tom prijedlogu. Postoji mogućnost određivanja mjera opreza, ali to je na odluci suca i na osnovi podataka o spisu", rekao je Mešin.

Njezina odvjetnica od pravne borbe ne odustaje. I to jer je Hrvatska potpisnica Europske konvencije za zaštitu ljudskih prava.

"Ona kada bi tamo bila izručena, bila bi u istražnom zatvoru bez mogućnosti da se skloni od potencijalnih granata, i definitivno izložena životnoj opasnosti. A također smatram da baš ne bi bila naklonjena ni njoj ostali zatvorenici ukrajinskog državljanstva", izjavila je Horvat.

Austrija je odluku o izručenju, zbog ratnog stanja, odgodila. Njezina odvjetnica zbog svega će se obratiti i Ustavnom sudu. Riječ je o mladoj ženi koja ima dvoje maloljetne djece od 5 i 9 godina. Ako Vrhovni sud potvrdi odluku splitskog županijskog suda - zadnja odluka je na ministru pravosuđa.

Video: Horor u Zagrebu: Palicama razbili auto i čovjeka tukli na podu pa ga opljačkali

Komentara 5

DU
Deleted user
08:10 30.10.2022.

Rusko kriminalno smeće, izručiti.

NO
nori
09:01 30.10.2022.

Zatvor ima radijatore izvana !

NV
novo vriijeme
23:28 29.10.2022.

Austrija je odgodila izručenje ali zato revnosna i pravovjerna Hrvatska će je izručiti u Ukrajinu gdje nema nikakve šanse za pravedno suđenje a šta je sa maloljetnim djecom. Njih će poslati mužu nasilniku na skrb. Doista gdje su sada udruge za zaštitu žena. Proklela je dan kad je kročila u Hrvatsku. Zemlju gdje je zakon politika.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije