Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 84
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
UŽIVO: RAT U EUROPI

EU otkrio kada bi Ukrajina mogla postati članica; Kijev: Mi smo uništili S-400 kod Belgoroda

Le président ukrainien Volodymyr Zelensky rend visite au 15ème détachement mobile de gardes-frontières de la brigade "Steel Border" lors d'un voyage de travail dans la région de Kharkiv
Foto: Ukraine Presidency via Bestimage
1/6
Autori: Vecernji.hr, Hina
04.10.2023.
u 18:47

Američki predsjednik Joe Biden okupio je veliki broj ključnih saveznika i predstavnika partnera na telefonskoj konferenciji u utorak kako bi koordinirao daljnju podršku Ukrajini.

Potpora Europske unije Ukrajini je "trajna", rekao je visoki predstavnik za vanjsku politiku Unije u ponedjeljak nakon što su se najviši dužnosnici EU okupili u Kijevu kako bi razgovarali o ratu. Ukrajina je primijetila "značajno smanjenje" broja vojnika koji se mobiliziraju iz određenih područja Rusije. Harkiv, drugi po veličini ukrajinski grad, izgradit će prvu potpuno podzemnu školu, a s ciljem zaštite učenika od učestalih ruskih raketnih napada, objavio je gradonačelnik tog grada.

TIJEK DOGAĐAJA:

18:40 - Predsjednik Europskog vijeća Charles Michel podržava primanje Ukrajine u Europsku uniju do 2030., ako budu ispunjeni određeni uvjeti i ako svi odrade svoju "domaću zadaću", prenosi u srijedu dpa. "Ukrajina može pripadati Europskoj uniji 2030. ako obje strane odrade svoju domaću zadaću", rekao je Michel u intervjuu za Der Spiegel.

Rekao je da Europska unija mora "ubrzati proces donošenja odluka".

POVEZANI ČLANCI:

Ubrzanim primanjem Ukrajine, "Europska unija dokazala bi također da je sposobna za geopolitičko djelovanje". Ipak, naglasio je da neće biti ublažavanja pristupnih kriterija za Ukrajinu ili druge kandidate. Osim Turske, to su šest država zapadnog Balkana i Moldavija. "Ukrajina i druge kandidatske zemlje moraju provesti reforme, boriti se protiv korupcije i ispuniti zakonske uvjete", rekao je Michel.

Proširenje EU-a bit će tema sastanka europskih čelnika u četvrtak i petak u Granadi. Ukrajina je kandidat za članstvo u EU-u od lipnja 2022. Za otvaranje pregovora potrebna je jednoglasna odluka 27 država članica. Pristupni pregovori mogu potrajati nekoliko godina i članstvo nije zajamčeno.


15:21 - Ukrajina je u srijedu preuzela odgovornost za uništenje modernog protuzračnog sustava S-400 na ruskom teritoriju, nakon noći tijekom koje je Rusija objavila da je oborila 31 bespilotnu letjelicu i odbila pokušaj iskrcavanja na anektiranom Krimu.

Izvor unutar ukrajinskih sigurnosnih službi (SBU) rekao je za agenciju France presse da je Kijev napao taj sustav bespilotnim letjelicama u ruskoj pograničnoj regiji Belgorod, koja je redovito meta. "Uzrok noćnih eksplozija u regiji Belgorod je poznat: SBU je napao protuzračni sustav S-400", rekao je izvor koji je želio ostati neimenovan. SBU je već u rujnu preuzeo odgovornost za udar na prvi sustav S-400 na Krimu. 

Rusko ministarstvo obrane je objavilo da je tijekom noći srušilo 31 ukrajinsku bespilotnu letjelicu iznad regija Belgorod, Brjansk i Kursk, koje sve graniče s Ukrajinom. Nije spomenulo eventualne žrtve ili štete. Po guverneru provincije Brjansk Aleksanderu Bogomazu, ukrajinske snage ispalile su kazetno streljivo na nekoliko sela u južnoj ruskoj regiji Brjansku.

Ukrajina je primila kazetno streljivo od Sjedinjenih Država i obvezala se koristiti ga samo za uklanjanje koncentracija neprijateljskih vojnika. Kazetno streljivo zabranjeno je u više od 100 zemalja. Obično ispuštaju velik broj manjih bombi koje mogu ubijati bez razlike na velikom područjum, a neeksplodirane mogu biti opasne desetljećima.

Napadi bespilotnim letjelicama i bombardiranje ruskog teritorija intenzivirali su se i postali gotovo svakodnevni otkako je ukrajinska vojska pokrenula protuofenzivu u lipnju. Rusko ministarstvo obrane također je objavilo u srijedu da je odbilo pokušaj iskrcavanja ukrajinskih vojnika na Krimu.


13:01 - Europska unija priprema se započeti pregovore o članstvu s Ukrajinom, a službena objava očekuje se u prosincu, piše Politico. Ukrajina je zatražila članstvo manje od tjedan dana nakon što je Rusija započela invaziju, a EU ju je prihvatila kao kandidata. Ursula von der Leyen tada je izjavila da se radi o povijesnom trenutku i "dobrom danu za Europu". 


11:20 - Analitičari već nekoliko mjeseci raspravljaju o mogućnosti da Zapad iscrpi svoje zalihe koje od početka ruske invazije spremno šalje Ukrajini. Rob Bauer iz vojnog odbora NATO-a potvrdio je da se skladišta prazne. "Vidimo dno bačve. Ukrajini dajemo oružje i municiju, što je odlično, no ne iz punih skladišta. Sada već šaljemo iz polupraznih ili gotovo praznih skladišta u Europi" kazao je Bauer za vrijeme rasprave u Varšavi, prenosi CNN.

Ovog je tjedna i Pentagon upozorio američki Kongres da mu ponestaje novaca za nadomiještanje oružja poslanog u Ukrajinu, zbog čega je usporena opskrba nekih vojnih postrojbi. 


10:42 - Ruski sud osudio je u srijedu u odsutnosti na osam i pol godina zatvora bivšu novinarku državne televizije Marinu Ovsjanikovu, koja se u emisiji vijesti pojavila s plakatom na kojem je pisalo "Zaustavite rat" i "Lažu vam". Ovsjanikova je proglašena krivom za "širenje svjesno lažnih informacija o ruskim oružanim snagama", navodi se u priopćenju koje je sud objavio na Telegramu.

Novinarka, koja je pobjegla iz Rusije prije godinu dana,  već je novčano kažnjena za slične prekršaje u kolovozu 2022. Ovsjanikova je postala poznata sredinom ožujka 2022. nakon što se pojavila usred vijesti na setu prokremaljske televizije za koju je radila. Nosila je natpis kojim je osuđivala ofenzivu u Ukrajini i "propagandu" medija pod kontrolom vlade. Snimke njezine akcije, samo nekoliko tjedana nakon početka ruskog napada, obišle ​​su svijet. Mnogi su ljudi hvalili njegovu hrabrost, u kontekstu represije svakog kritičkog glasa u Rusiji.

GALERIJA Ruski napad na Odesu

Le président ukrainien Volodymyr Zelensky rend visite au 15ème détachement mobile de gardes-frontières de la brigade "Steel Border" lors d'un voyage de travail dans la région de Kharkiv
1/14

U srpnju 2022. uhićena je nakon što je sama prosvjedovala u blizini Kremlja držeći natpis koji kritizira vojnu intervenciju u Ukrajini i ruskog predsjednika Vladimira Putina. U listopadu 2022., dok je bila u kućnom pritvoru, s kćeri je pobjegla iz Rusije. Novinarka je trenutno u Francuskoj, stoji na njenom Instagram profilu.

Represija u Rusiji nad svakim glasom koji kritizira Kremlj i njegovu ofenzivu u Ukrajini u punom je zamahu. Mnogi oporbenjaci i obični građani osuđeni su na dugogodišnje zatvorske kazne. Deseci tisuća Rusa, posebice protivnika rata, novinara i društvenih aktivista, odabrali su egzil.


7:45 - Rusko ministarstvo obrane priopćilo je na Telegramu da je noćas nad regijama Belgorod, Brijansk i Kursk srušen 31 ukrajinski dron. U okrugu Grajivoronski oštećena je civilna infrastruktura, no nema žrtava, navodi guverner oblasti Belgorod Vjačeslav Gladkov.

POVEZANI ČLANCI:

Ministarstvo navodi da je ruski ratni zrakoplov spriječio pokušaj ukrajinske vojske da infiltrira Krim, no tvrdnje nisu neovisno potvrđene, navodi Kyiv Independent. 


7:38 - Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski pozvao na jačanje obrane regije Harkiv od ruskih napada nakon posjeta istoimenom gradu na sjeveroistoku Ukrajine u utorak. "Izuzetno je važno da se Harkiv, unatoč svemu, ne samo održi, već pomogne da cijeli naš istok ostane jak", rekao je u svom noćnom video obraćanju.

O razminiranju i zaštiti energetskih objekata od ruskog granatiranja razgovaralo se na sastancima "sa svim odgovornima za obranu i socioekonomsku situaciju u Harkivu i regiji", rekao je. "Mnogo je pitanja koja su važna za regiju. Posebice uoči zime. Posebice s obzirom na stalni ruski teror protiv Harkiva, nad regijom i pokušaje okupatora da intenzivira napade na naše položaje."

Odmah na početku rata koji je pokrenula Rusija u veljači 2022., ruska vojska pokušala je zauzeti Harkiv, grad s preko milijun stanovnika udaljen manje od 30 kilometara od granice s Rusijom. Iako je taj pokušaj propao, Rusija je uspjela zauzeti veće dijelove tog područja, koje su Ukrajinci uspjeli vratiti tek tijekom ofenzive prošle jeseni.

VIDEO Rusija uništava skladišta streljiva dok Ukrajina napada proizvodnu liniju ruskih projektila

Komentara 138

Avatar Moloh
Moloh
11:05 04.10.2023.

1 USD = 100 RUB

FU
Fusnota
14:02 04.10.2023.

Ukrajinci troše ogromne količine streljiva u obrani svoje domovine i slobode.

DI
dilaverius
20:22 04.10.2023.

Rusija želi zamrznuti rat, kaže Andrii Yermak, šef Ureda ukrajinskog predsjednika "Bilježimo ruske valove dezinformacija o ratu, streljivu i sposobnosti Ukrajine da dodatno pobjeđuje na bojnom polju. Odgovor na ovo je prilično jednostavan - Ukrajina će uvijek imaju čime uništiti ruskog neprijatelja. Rusi stvarno žele zamrznuti rat jer su slabiji nego prije", piše Yermak. Kaže da "Rusi neće postići ono što žele, koliko god resursa potrošili na stvaranje paralelne stvarnosti", a zadatak Ukrajine je osloboditi cijeli teritorij.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije