Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 77
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Drama u svemiru

Ruski bespilotni teretni brod promašio svemirsku stanicu!

Progres pristaje (1)
NASA
02.07.2010.
u 22:48

Zatajila je telemetrijska radio veza kojom se sa Zemlje upravljalo pristajanjem, pa je bespilotna letjelica promašila stanicu tri kilometra

Bespilotna svemirska letjelica Progres M-06M, lansirana u srijedu iz Bajkonura s oko 2,5 tone opskrbe za Međunarodnu svemirsku stanicu, promašila je pri pristajanju članak Zvijezda, javljaju NASA i televizija Rosija 24.

Nezgodu je izrokovalo što je zatajila telemetrijska radio veza 25 minuta prije planiranoga trenutka pristajanja, pa brod sa Zemlje nisu uspjeli dovestini u blizinu svemirske stanice sa šest članova posade u njoj. Progres ni na koji način nije ugrozio ISS jer je proletio na tri kilometra od stanice, objavio je NASA-in glasnogovornik Rob Navias.

Agencija Intefaks citirala je zapovjednika ISS-a Aleksandra Škvorcova koji je ruskoj kontroli misije javio da se progres nekontrolirano vrti prije nego je nestao iz vidokruga. Zamjenik ravnatelja ruske svemirske agencije Roskosmos Vitalij Davidov na državnoj televiziji je objavio da je uspostavljena kontrola nad progresom.

Svemirski brod koji dovozi gorivo, hranu, vodu, opremu i rezervne dijelove nema izglede da pristane brže nego za dva dana, objavile su ruska i američka svemirska agencija.

Ključne riječi

Komentara 2

DU
Deleted user
01:14 03.07.2010.

Bolje promasio nego pogodio.

GL
Glista
04:52 03.07.2010.

Htio bih vidjeti da li ce moci opet pristati. Micanje orbitom je dosta skakljiva stvar - ako zakocite ili ubrzate, mijenja vam se visina - potpuno neprirodno za ljudski smisao orijentacije.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije