Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 69
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
središnja banka objavila podatke

Rusija želi da 'prijateljske' zemlje prihvate njezinu bankovnu karticu: Neke jesu, druge razmatraju

Moscow amid COVID-19 coronavirus pandemic
Foto: MIKHAIL TERESHCHENKO/NEWSCOM
1/3
14.04.2023.
u 17:21

Banke u nekim 'prijateljskim' zemljama, uključujući Tursku, Kirgistan i Tadžikistan, obustavile su transakcije karticama Mir nakon što je američko ministarstvo financija na 'crnu listu' dodalo čelnika ruskog Nacionalnog sustava kartičnog plaćanja (NSPK) Vladimira Komleva

Devet zemalja omogućilo je transakcije ruskom bankovnom karticom Mir, objavila je središnja banka, a prema ruskim medijima još njih petnaestak razmišlja o njezinu prihvaćanju. Ruski dužnosnici traže inovativna rješenja kako bi doskočili problemu onemogućenog pristupa glavnim globalnim platnim sustavima koji su blokirale zapadne zemlje sankcijama Moskvi zbog invazije na Ukrajinu, primjećuje Reuters. Bankovnu karticu Mir Rusija je uvela kao alternativu Visi i Mastercardu, a dobila je na važnosti nakon obustave poslovanja američkih konkurentskih kartičnih kuća u Rusiji i prestanka važenja u inozemstvu kartica izdanih u Rusiji, podsjeća agencija.

Moskva raznim načinima nastoji pridobiti takozvane 'prijateljske' zemlje, odnosno one koje joj nisu uvele sankcije, da prihvate njihovu bankovnu karticu, ali više ne objavljuje koje su omogućile plaćanje Mirom. Bjelorusija i Kazahstan prve su zemlje čije su banke počele prihvaćati Mir kartice 2018. godine, navodi ruska agencija TASS.

Središnja banka navodi da ih je lani, zahvaljujući razvoju i geopolitičkim čimbenicima, izdano 60 posto više, odnosno 182,3 milijuna.

"Svjedočimo vrlo pozitivnoj dinamici (izdavanja), unatoč svim vanjskim čimbenicima", rekla je Alla Bakina, direktorica odjela za nacionalni platni promet pri središnjoj banci.

Međutim, banke u nekim 'prijateljskim' zemljama, uključujući Tursku, Kirgistan i Tadžikistan, obustavile su transakcije karticama Mir nakon što je američko ministarstvo financija na 'crnu listu' dodalo čelnika ruskog Nacionalnog sustava kartičnog plaćanja (NSPK) Vladimira Komleva.

Washington je time signalizirao da bi se i oni koji posluju s NSPK-om mogli suočiti s ograničenjima, objašnjava Reuters. Čelnik NSPK-a rekao je da će se u idućim mjesecima transakcije Mirom omogućiti na Kubi. "Radimo na inovativnim načinima plaćanja", dodao je.

Meksički veleposlanik u Rusiji Eduardo Villegas Megias izjavio je u četvrtak za agenciju TASS da je Meksiko spreman razgovarati o prihvaćanju bankovne kartice Mir.

"Uvođenje Mir kartica trenutno službeno nije na dnevnom redu, no Meksiko je uvijek otvoren za razgovore", rekao je veleposlanik. Još petnaestak zemalja izrazilo je spremnost da omogući plaćanje Mirom, objavila je u četvrtak ruska agencija TASS.

VIDEO Ukrajinski hakeri nasamarili supruge ruskih vojnika pa objavili njihove zavodljive fotografije

Ključne riječi

Komentara 19

KO
Kolibri
23:10 14.04.2023.

Pokolj komentara, mene dva put obrisali samo sto sam rekao jakih li "prijateljskih" zemalja, sa izuzetkom Turske. Stvarno uvrijedljiv komentar, bas za obrisati.

IK
Ikarus
21:46 14.04.2023.

Beograd - Brisel to je zapravo isto ?

Avatar Roko_Opatovčić
Roko_Opatovčić
05:24 15.04.2023.

Oduvijek sam štedio u rubljima.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije