Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 131
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Protjerivanje diplomata

Rusija zaprijetila Bugarskoj: Nakon ove gluposti, sigurno neće proći bez našeg odgovora

Russian Foreign Minister Sergei Lavrov and Venezuelan Foreign Minister Carlos Faria attend a joint news conference in Moscow
Foto: EVGENIA NOVOZHENINA/REUTERS
1/3
04.07.2022.
u 22:28

Sedamdeset ruskih diplomata i njihovih obitelji u nedjelju je napustilo Bugarsku nakon što su protjerani iz te zemlje EU-a pod sumnjom za špijunažu.

Rusko veleposlanstvo u Sofiji ne može nastaviti s uobičajenim radom nakon što je Bugarska protjerala 70 diplomata, priopćila je Moskva.

"Sada, nakon ove gluposti..., veleposlanstvo više ne može normalno funkcionirati", rekao je u ponedjeljak ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov, javlja novinska agencija Interfax.

Sedamdeset ruskih diplomata i njihovih obitelji u nedjelju je napustilo Bugarsku nakon što su protjerani iz te zemlje EU-a pod sumnjom za špijunažu.

Rusija je zauzvrat zaprijetila da će potpuno zatvoriti svoje veleposlanstvo u Sofiji.

"Politizirana odluka Sofije da neopravdano smanji naše diplomatsko osoblje u Bugarskoj sigurno neće ostati bez bilateralnog odgovora", rekla je glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova Marija Zaharova u ponedjeljak, a prenosi agencija France Presse.

Video - Prva dama Ukrajine progovorila o bračnom životu: Naš odnos je na pauzi, ovo nije normalna veza

 

Kazavši da je bugarsko protjerivanje "daleko nadišlo diplomatsku praksu", pozvala je Sofiju i EU da "razmisle o načelu reciprociteta" u diplomatskim odnosima.

Europska diplomacija "treba shvatiti da nepromišljena podrška pojedinih država članica proturuskim akcijama nameće cijeloj Europskoj uniji odgovornost za njihove posljedice", uključujući i što se tiče uzvratnih mjera Rusije, dodala je.

EU sa svoje strane "žali zbog neopravdane prijetnje Ruske Federacije da će prekinuti diplomatske veze s Bugarskom", opisujući tu mjeru kao "nesrazmjernu".

Mnoge europske zemlje protjerale su ruske diplomate nakon invazije na Ukrajinu 24. veljače, a Moskva je odgovorila sličnim potezima.

Ključne riječi

Komentara 5

Avatar antikomunist6
antikomunist6
22:50 04.07.2022.

Optužiti Rusiju za špionažu - nezamislivo! Nikada to rusi ne bi nekome uradili.

DU
Deleted user
06:42 05.07.2022.

Bugarska nike puno veca od Hrvatske. Sto 70 ruskih "diplomata" ima raditi u Bugarskoj? Nek ih je ostalo 20 znaci bilo ih je najmanje 90 u veleposlanstvu. Sta su svi stancali ruske vize Bugarima?

PR
prokurator
23:32 04.07.2022.

kako to da bugarska nakon 35 godina ne želi nazad pod sovjetsku vlast, kako se samo usudila??!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije