Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 105
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KINA IZRAZILA ZABRINUTOST

Rusija preskočila pregovore u Vijeću sigurnosti UN-a o pomoći Siriji

REUTERS
07.07.2021.
u 06:33

Vijeće sigurnosti pregovara o rezoluciji, koju su izradile Irska i Norveška, kojom bi se odobrila isporuka pomoći iz dva pravca, jednim iz Turske i drugim iz Iraka.

Rusija je u utorak preskočila pregovore Vijeća sigurnosti UN-a o produljenju prekogranične pomoći Siriji dok je Kina izrazila zabrinutost oko transparentnosti pomoći, prenosi Reuters izjave diplomata.

Mandat Vijeća za operaciju UN-a kojom se dostavlja pomoć u sjevernu Siriju iz Turske ističe u subotu. Rusija i Kina koje imaju pravo veta oprezne su oko nastavka pomoći dok zapadne članice žele ponovno odobriti te proširiti dostavu pomoći. Rusija, koja se nije pojavila na pregovorima, saveznica je sirijskog predsjednika Bashara al-Assada.

"Operacija prekogranične pomoći bio je najsigurniji i najpouzdaniji način pomoći ljudima", izjavio je Mark Cutts, zamjenik regionalnog humanitarnog koordinatora UN-a za sirijsku krizu.

"U posljednjih godinu dana mjesečno isporučujemo u prosjeku nešto više od tisuću kamiona pomoći sjeverozapadnoj Siriji i važno je operaciju nastaviti", rekao je Cutts. Operacija pomoći traje od 2014.

Vijeće sigurnosti pregovara o rezoluciji, koju su izradile Irska i Norveška, kojom bi se odobrila isporuka pomoći iz dva pravca, jednim iz Turske i drugim iz Iraka. 

 

Ključne riječi

Komentara 3

JO
jorgen
09:21 07.07.2021.

"Sjeverna Sirija" - znači američki podguzni prijatelji Kurdi! To dakle nije pomoć državi Siriji, nego okupiranom teritoriju! A u Siriji su uslijed sankcija pobili stotine tisuća ljudi! Nisu im dopustili čak ni uvoz cjepiva!

GO
goran2hr
07:28 07.07.2021.

Tzv. "pomoć" Siriji bi dostavljali preko UN-a, ali zato drže područja Sirije pod okupacijom bez odobrenja UN-a. Bilo bi lijepo da zapadnjaci (skupa s Turcima) iz Sirije otiđu i prestanu "pomagati". Dovoljno su "pomogli".

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije