Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 103
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
RUTENIJ-106

Rusija poriče radioaktivno onečišćenje, ali ne daje odgovore

Radioaktivni materijal - Rusija
Foto: Google Maps
1/3
08.12.2017.
u 17:12

Znanstveno povjerenstvo u priopćenju ističe i da je razina rutenija 106 izmjerena na jugu Urala bila 100 do 1.000 puta manja od dopuštene i da nije opasna za zdravlje.

Ruski nuklearni kompleks Majak nije izvor radioaktivnog onečišćenja otkrivenog u Europi krajem rujna, rekao je u petak predsjednik ruskog znanstvenog povjerenstva zaduženog za istragu, ne odgovorivši na pitanje tko je odgovoran za onečišćenje.

"Naš je zaključak da kompleks Majak ne može biti izvor radioaktivnog onečišćenja rutenijem 106", rekao je na tiskovnoj konferenciji Vladimir Boltunov, voditelj posebnog povjerenstva koje je 24. studenog osnovala ruska nuklearna kompanija Rosatom.

"Rezultati pregleda osoblja koje radi u Majaku ne pokazuju nikakve promjene u njihovu organizmu (...) Od 1. kolovoza do 30. studenog nije bilo havarija ni problema u radu postrojenja i u tehnološkom procesu. U atmosferu nije ispuštena veća količina radioaktivnih tvari od propisane", dodao je.

Boltunov ipak nije ništa rekao o mogućem izvoru onečišćenja rutenijem 106.

Ruska meteorološka služba Roshidromet izvijestila je 20. studenog da je krajem rujna na jugu Urala, blizu kompleksa Majak, postrojenja za obradu nuklearnog goriva, izmjerena "iznimno visoka" koncentracija rutenija 106, proizvoda fisije u nuklearnoj industriji.

Znanstveno povjerenstvo u priopćenju ističe i da je razina rutenija 106 izmjerena na jugu Urala bila 100 do 1.000 puta manja od dopuštene i da nije opasna za zdravlje.

Usto navodi da je u Rumunjskoj zabilježena razina rutenija "puno veća od one koja je izmjerena u Rusiji". "Povjerenstvo je zabrinuto zbog nedostatka informacija o mogućim uzrocima te neuobičajeno visoke koncentracije rutenija 106 u Rumunjskoj", dodaje se u priopćenju.

Pogledajte i fotogaleriju: Reutersove fotke godine

Radioaktivni materijal - Rusija
1/23

Komentara 2

OP
opančar
20:18 08.12.2017.

mi rvatine stalno mislimo da nam je neko drugi mora odgovarat čim nam se digne ona stvar, kao da smo centar svijeta.

ZI
ziva_istina
18:03 08.12.2017.

Pazi foru "Rusija poriče radioaktivno onečišćenje, ali ne daje odgovore". Znaci kad bilo kojem idiotu padne na pamet da nekoga za nesto okrivi, taj odmah mora da da i odgovore na njegova pitanja. Svata si kojekakvi skorojevici dopustaju.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije