Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 66
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Propuštena prilika

Rusija je 2012. nudila odlazak Assada, a SAD, VB i Francuska su je ignorirale

Al-Assad
Reuters/PIXSELL
15.09.2015.
u 18:41

Ruski veleposlanik pri UN-u Vitalij Čurkin iznio je plan u tri točke koji je sadržavao i odlazak sa predsjedničke funkcije Bashara Al-Assada

Prije više od tri godine Rusija je ponudila da sirijski predsjednik odstupi sa svoje funkcije kao dio mirovnog plana, otkrio je bivši finski predsjednik, dobitnik Nobelove nagrade i diplomat Martti Ahtisaari, piše Guardian.

No, zapadne sile su odbile taj prijedlog Rusije koji bi možda i zaustavio građanski rat u Siriji. U njemu su otada poginuli deseci tisuća ljudi, a milijuni su morali napustiti svoje domove što je izazvalo i najveću izbjegličku krizu u Europi od 2. svjetskog rata.

Mislili su da će Assad brzo pasti

Ahtisaari je u veljači 2012. godine održao tajne "pregovore" sa predstavnicima pet stalnih članica Vijeća sigurnosti UN-a. Tijekom tih pregovora, ruski veleposlanik pri UN-u Vitalij Čurkin iznio je plan u tri točke koji je sadržavao i odlazak sa predsjedničke funkcije Bashara Al-Assada nakon što bi počeli mirovni pregovori sirijskog režima i opozicije.

No, SAD, Velika Britanija i Francuska bile su toliko sigurne da će sirijski predsjednik biti ubrzo svrgnut da su ignorirali taj prijedlog. Ahtisaari je poveo razgovore na zahtjev grupe bivših svjetskih vođa koji se zalažu za ljudska prava i mir među kojima su Jimmy Carter i Kofi Annan. Čurkin je svoj plan iznio u tri točke.

- Prvo: ne smijemo naoružavati opoziciju. Drugo: odmah mora početi dijalog između opozicije i Assada. Treće: moramo naći elegantan način za odlazak Assada - otkrio je finski diplomat prijedlog Rusije. Ahtisaari je taj prijedlog iznio američkim, britanskim i francuskim misijama pri UN-u, no ništa se nije dogodilo.

- Smatram da je razlog tome što su svi oni, a i mnogi drugi, bili uvjereni da će Assad biti svrgnut u roku nekoliko tjedana pa da ništa ne treba poduzeti - zaključio je Ahtisaari.

>>Ovo su uzroci najnovije seobe naroda

>>Izbjeglica Emad iz Damaska: 'Pokušat ćemo ući u Hrvatsku i Sloveniju pa prema Njemačkoj'

Komentara 28

MA
malena27
19:08 15.09.2015.

Banda masonska!

JA
jari3
20:49 15.09.2015.

A sada niti jedna svjetska velesila neće primiti izbjeglice Amerika,Velika Britanija, Francuska,Rusija već Balkan najsiroašniji dio Evrope koji nema nikakve veze s Sirijskim ratom.

Avatar Lutkica
Lutkica
22:20 15.09.2015.

ima toliko običnih seljaka koji bi bolje vodili politiku od mnogih tupastih političara

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije