Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 6
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Rusi žele zaštititi Ameriku od udara asteroida Apofis 2029. godine

Apofis3
Foto: PC
1/7
01.01.2010.
u 19:21

Europa i Amerika već imaju prilično konkretne planove za djelovanje prema asteroidu 99942 Apofis, pa se doima da su Rusi raspoloženi da uskoče u igru

Kamenčina od ugljika i leda velika 270 metara i teška 27 milijuna tona fijuknut će s 13. na 14. travnja 2029. godine između Zemlje i Mjeseca brzinom od 30 tisuća kilometara na sat na visini od samo 40 tisuća kilometara. Zemlja će skrenuti taj asteroid, nazvan 99942 Apofis, ali se ne može predvidjeti koliko. U rasponu između krajnjih vrijednosti, koliko taj “nebeski krumpir” može promijeniti stazu, postoji i vjerojatnost od 1:250.000 da bi 2036. godine pri ponovnom susretu - pri vjerojatnosti 1:45.000 - mogao udariti u Zemlju snagom 100.000 hirošimskih bombi, kako je izračunato u Nasi.

Sljedeći takav kritičan susret bio bi 2068. godine, što uz postojeću stazu i izračune nosi rizik od sudara razmjera 1:330.000.
Prošle srijede direktor ruske savezne svemirske agencije Roskosmos Anatolij Perminov ozjavio je stanic Glas Rusije da njegova zemlja neće dopustiti ni toliko malu vjerojatnost za kataklizmu te da će aktivno raditi da se asteroid skrene.
Sagradimo letjelicu zajedno!
Pritom je pozvao i dvije druge najveće svemirske agencije, američku i europsku, da se pridruže ruskim naporima da se na asteroid pošalje svemirska misija te se asteroid skrene.
– Imamo dovoljno vremena da se organiziramo i sagradimo svemirsku letjelicu samo za tu namjenu. Ona ne bi stajala puno više od nekoliko stotina milijuna dolara – naglasio je Perminov.
Kada je asteroid Apofis otkriven 2004. godine kao potencijalno opasan, astronomi su govorili o vjerojatnosti od 1:37 da bi 2029. mogao pogoditi Zemlju.  Na stazi oko Sunca puni krug napravi za 323,5 zemaljska dana, pa Zemlju stalno pretječe, uz to što na nekoliko mjesta presijeca njenu stazu. Sada je posve jasno da će je 2029. godine promašiti, ali je nejasno koliko će rizičan biti sljedeći susret 2036. godine, što ovisi o za svemirske prilike mikroudaljenostima, a one će se odraziti na to koliko će Zemljina gravitacija 2029. godini sviti njegovu putanju.

Europska svemirska agencija već sedam godina razrađuje plan “Don Quijote” po kojemu bi se prema opasnom asteroidu 2011. godine poslale dvije letjelice: jedna da orbitira (Sancho Pansa) i dobro ga prouči, a druga (Hidalgo) bi u asteroid tresnula svom snagom da ga skrene. Uz asteroid Apofis, u obzir je uzet i asteroid Amor 2003 SM84.
Zrcala, boje i peglica na stijeni
Drugi scenariji govore o spuštanju letjelice s raketnim pogonom na asteroid, da ga potom dobro pričvršćena za njegovu površinu upaljenim snažnim motorima u pogodnom trenutku skrene.
Tu metodu mnogi osporavaju jer se asteroidi oko sebe okreću prilično kaotično. Treći je scenarij da se asteroid raznese nuklearnom eksplozijom. Glavni je nedostatak te teorije što se ne može predvidjeti na kolike će se komade asteroid pritom raspasti te kamo će oni potom krenuti. Ako ga se razvali dovoljno daleko, krhotine bi se ubrzo mogle skupiti u objekt koji bi. Glavni uvjet da svaka od tih operacija uspije jest da se ona obavi što dalje od Zemlje.
Amerikanci su čak prilično ozbiljno razmišljali da na njega do 2029. godine pošalju ljude u letjelici, te ga najprije dobro prouče prije nego se odluče kako će ga skrenuti. Ne odbacuju se čak ni metode poput instaliranja zrcala na asteroid, njegovo bojanje termofilnim bojama, trikovima koji odbijaju ili privlače toplinu, što u 20 godina može znatno utjecati na masu asteroida u 20 godina, a time i na njegovu stazu.

U opasnosti Amerika, Meksiko i Venezuela

Čini se da je ipak najpouzdanija metoda, kao u hokeju na ledu, bodycheck. Istraživač svemira Matt Genge s koledža Imperial u Londonu izračunao je da bi bilo dovoljno poslati napravu mase, snage i ubrzanja automobila maloga poput "peglice" da asteroid imulsnim paljenjem potisnika posve pouzdano skrene s ubojite staze u samo 75 dana.
Perminov uopće nije govorio o metodi. Prije bi se reklo da je pozvao svemirske sile da se poigraju ovakvim scenarijem i uvježbaju za ozbiljnije prijetnje.

Asteroid Apofis može se već pratiti i njegova staza simulirati na kućnom PC-u. Odgovarajući se podaci mogu skinuti s interneta, čak i elementi njegova izgleda, iako on sam zapravo nije viđen i snimljen drugačije do li kao točkica na nebu. Najprecizniji izračuni kažu da bi, prolazeći uz Zemju 2029. godine njegova staza bila točno iznad Senegala, Kariba, Paname, Kamčatke, Sibira i sjeverno od Kaspijskog jezera. Udari li pak u Zemlju, na toj se stazi nalaze Venezuela, Meksiko, Kalifornija i Kamčatka. Pokazuje se da bi Rusi, zapravo, od asteroida željeli zaštititi Ameriku!

Da je to ipak"poziv na igru" zaključuje Boris Šustov, direktor Astronomskog instituta Ruske akademije znanosti.

- Apofis je simbolički primjer. Samo je jedan od mnogih opasnih svemirskih objekata o kojima znamo malo ili nimalo - rekao je novinskoj agenciji RIA Novosti.

Komentara 7

PU
Pukovnik
09:54 02.01.2010.

jankoprekobrda @ Uopće ne bi bilo loše da recimo tebe i tebi slične pobije da se svijet oslobodi od ovakvih primitivaca, neinteligentnih i neobrazovanih morona.

Avatar sebastian
sebastian
10:27 02.01.2010.

Kako bas da Ameriku spase, bolje bi bilo da spase svjet od gladi ratova, budale jedne oni ce spasiti svjet od asteroida a nemogu spasiti zemlju od potresa i od vulkana, i te budale koje to pisu a ima budala koji to i vjeruju, ja samo znam da sa tim atomskim bombama mogu citav civilizirani svjet da uniste to je istina !!!!

AN
Anthropos
00:25 02.01.2010.

Ja bih poslao Bruce Willsa...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije