Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 104
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
IZVJEŠTAJ ISW-A

Rusi šalju prijeteće poruke Ukrajincima: 'Sjevjerodoneck će postati idući Mariupolj'

Russia's attack on Ukraine continues, in Mykolaiv
Foto: EDGAR SU/REUTERS
1/3
09.06.2022.
u 09:50

Te poruke imaju zadatak smanjiti moral ukrajinskih vojnika jer operacije na više smjerova napredovanja nastavljaju stvarati visoke žrtve i na ukrajinskoj i na ruskoj strani - naveo je stručnjak Snegirov

Američki institut za proučavanje rata (ISW) objavio je najnoviji izvještaj o ratu u Ukrajini.

Jedno od novijih metoda kojima se ruski vojnici koriste kako bi demotivirali Ukrajince je i slanje ''prijetećih poruka'' kojima pozivaju vojnike da izdaju svoju vojsku, polože oružje i predaju se i prijeđu na rusku stranu. 

GUR je izvijestio kako ruske snage šalju poruke putem SMS-a, Telegrama, Vibera, Signala i Whatsapppa, au porukama su navedene i lokacije kojima prijete da će naštetiti ukrajinskim vojnicima i njihovim obiteljima. 

Ukrajinski vojni stručnjak Dmitro Snegirov je primijetio da ruski propagandisti provode ''informativne i psihološke kampanje'' kako bi pokvarili moral ukrajinskih vojnika širenjem informacija da će bitka za Sjevjerodoneck postati “sljedeći Mariupolj”

- Te poruke imaju zadatak smanjiti moral ukrajinskih vojnika jer operacije na više smjerova napredovanja nastavljaju stvarati visoke žrtve i na ukrajinskoj i na ruskoj strani - naveo je. 

Ruski vojni zapovjednici i dalje se suočavaju s izazovima popunjavanja snaga, navodi se u izvještaju. 

Ukrajinsko južno operativno zapovjedništvo izvijestilo je da ruska vojska na Krimu krivotvori rezultate obveznih liječničkih pregleda koji se provode tijekom ljetnog roka služenja vojnog roka kako bi povećali broj novaka.

Ruska policija također je uhitila muškarca koji je bacio molotovljev koktel i zapalio zgradu lokalne uprave na Krimu u znak protesta protiv ruske invazije na Ukrajinu, što vjerojatno ukazuje na rastuće nezadovoljstvo ruskim ratnim naporima na Krimu.

ISW je ranije izvijestio da prisilna mobilizacija u Donjecku i Lugansku pogoršava napetosti i izaziva prosvjede u Donbasu, dok je ukrajinski glavni stožer također izvijestio da su nepoznati vojnici 106. i 76. gardijske zračno-desantne jurišne divizije odbili sudjelovati u borbama u Luganskoj oblasti i vratili se u Rusiju.

Ukrajinsko južno operativno zapovjedništvo izvijestilo je da Rusi na Krimu krivotvore rezultate obveznih liječničkih pregleda koji se provode tijekom ljetnog roka služenja vojnog roka kako bi povećali broj novih vojnika.

Ruska policija također je uhitila muškarca koji je bacio molotovljev koktel i zapalio zgradu lokalne uprave na Krimu u znak protesta protiv ruske invazije na Ukrajinu, što vjerojatno ukazuje na rastuće nezadovoljstvo ruskim ratnim naporima na Krimu, navodi se.

ISW je ranije izvijestio o prisilnoj mobilizaciji u Donjoj i Luganskoj pogoršava društvene napetosti i izaziva prosvjede u Donbasu, au krajinski glavni stožer također je izvijestio da su nepoznati vojnici  106. i 76. gardijske zračno-desantne divizije odbili sudjelovati u borbama u Luganskoj oblasti i vratili se u Rusiju. 

Situaciju iz minute u minutu pratite OVDJE.

>> VIDEO Povjesničar: Putin bi u idućim danima mogao predložiti prekid vatre

Ključne riječi

Komentara 1

Avatar Idler
Idler
08:21 11.06.2022.

Zakaj vu članku dvaput ponavljate isti tekst ?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije