Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 71
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
RAT U EUROPI

Zelenski: Rusija planira dugu kampanju napada dronovima kako bi iscrpila Ukrajinu

Foto: Clodagh Kilcoyne/REUTERS/STRINGER/PIXSELL/Twitter
1/6
Autori: Vecernji.hr, Hina
02.01.2023.
u 22:26

Zapadne zemlje moraju biti spremne pružati pomoć Ukrajini dugoročno jer Rusija ne pokazuje naznake popuštanja, rekao je u nedjelju za BBC glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg

Ukrajinska vojska objavila je u nedjelju da je nanijela velike gubitke ruskim snagama u Bahmutu, malom gradu na istoku Ukrajine koji je već mjesecima poprište žestokih borbi. Zapadne zemlje moraju biti spremne pružati pomoć Ukrajini dugoročno jer Rusija ne pokazuje naznake popuštanja, rekao je u nedjelju za BBC glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg. 

Poštovani čitatelji, ovaj članak sa praćenjem događaja prethodnog dana je završen. Situaciju u Ukrajini iz minute u minutu sada možete pratiti u novom članku

Tijek događaja: 

22:15 Rusija planira dugotrajnu kampanju napada iranskim dronovima kako bi "iscrpila" Ukrajinu, rekao je u ponedjeljak predsjednik Volodimir Zelenski. "Imamo informacije da Rusija planira dugotrajne napade pomoću bespilotnih letjelica šahid", rekao je Zelenskij u svom noćnom video obraćanju.

"Vjerojatno se računa na iscrpljivanje. Iscrpljivanje naših ljudi, naše protuzračne obrane, naše energije." Ukrajina je, istaknuo je Zelenskij, morala "djelovati i učiniti sve da teroristi ne uspiju u svom cilju".

21:00 Rusija je novu godinu dočekala noćnim napadima na ukrajinske gradove, uključujući glavni grad Kijev, stotine kilometara od bojišnice. Moskva je, nakon što je 31. prosinca ispalila desetke projektila, 1. i 2. siječnja lansirala desetke bespilotnih letjelica iranske proizvodnje šahid.  No, Kijev je u ponedjeljak rekao da je srušio svih 39 bespilotnih letjelica u posljednjem valu napada, od kojih su 22 srušene iznad glavnog grada. Kijev je rekao da je nova taktika znak ruskog očaja nakon što je Ukrajina poboljšala sposobnost obrane vlastitog zračnog prostora.

A view shows an intensive care unite of the city children's hospital damaged during the New Year night by a Russian military strike, amid Russia's attack on Ukraine, in Kherson, Ukraine January 1, 2023. REUTERS/Oleksandr Ratushniak Photo: Stringer/REUTERS
Foto: Stringer/REUTERS

17:15 Rusko ministarstvo obrane je u ponedjeljak reklo da su 63 ruska vojnika ubijena u ukrajinskom novogodišnjem napadu u Doneckoj oblasti, kojom upravlja Moskva, nakon što je Kijev ranije ustvrdio da je poginulo i do 400 Rusa. Snimke objavljene na internetu prikazuju zgradu, u kojoj su bili smješteni ruski vojnici, sravnjenu sa zemljom, koja je navodno bila strukovna škola u gradu Makijivki, susjednom gradu pokrajinskog središta Donecka. Ukrajinsko ministarstvo obrane je ranije ustvrdilo da je poginulo i do 400 Rusa.

Daniil Bezsonov, viši proruski dužnosnik u dijelovima Donecke oblasti pod upravom Moskve, rekao je da su projektili HIMARS američke proizvodnje pogodili zgradu oko ponoći dok su stanovnici te pokrajine slavili početak nove godine. Ruski proratni vojni bloger Rybar, koji ima više od milijun pretplatnika na komunikacijskoj platformi Telegram, rekao je da je više od 100 ljudi ranjeno u napadu i da se ruševine još uvijek čiste. Rybar je kazao da se u zgradi nalazilo oko 600 osoba i da je na istoj lokaciji bilo uskladišteno streljivo.

Rusko ministarstvo obrane procijenilo je broj poginulih u posljednjem odlomku svog dnevnog sažetka stanja na bojištu, koji se sastoji od 528 riječi. Reuters nije mogao potvrditi izvješća, no potvrdio je lokaciju videa snimljenog s obližnjih zgrada i raspored cesta, koje se vide na snimci. Datum nastanka snimke Reuters također nije mogao potvrditi.

Izvor blizak proruskom vodstvu u Donecku za Reuters je rekao da je zgrada korištena za smještaj nekih od 300.000 ili više unovačenih vojnika od rujna, od kojih su mnogi već poslani na bojišnicu kako bi pomogli u ruskoj vojnoj kampanji u Ukrajini.

Ruski nacionalistički ratni blogeri su se razbjesnili zbog velikih gubitaka vojnika.

Ukrainian soldiers watch Ukraine's President Volodymyr Zelenskiy’s New Years Eve address to the nation, in a military rest house, as Russia's attack on Ukraine continues, in region of Donetsk, Ukraine, December 31, 2022. REUTERS/Clodagh Kilcoyne TPX IMAGES OF THE DAY Photo: Clodagh Kilcoyne/REUTERS
Foto: Clodagh Kilcoyne/REUTERS, ilustracija

12:04 - Gradonačelnik Kijeva kaže da je Rusija preko noći poslala 40 eksplozivnih dronova "na Kijev".

Citirajući snage protuzračne obrane, Vitali Kličko je na Telegramu rekao da je od 40 bespilotnih letjelica 15 uništeno iznad susjednih regija, tri u Kijevskoj regiji i 22 bespilotne letjelice iznad glavnog grada.

Dodao je da su u glavnom gradu izvanredni prekidi u opskrbi strujom nakon granatiranja tijekom noći koje je prouzročilo štetu na objektima energetske infrastrukture.


11:45  - Društvenim mrežama širi se snimka specijalne emisije ruske državne televizije povodom Nove godine, a u kojoj je voditelj programa poslao poruku Zapadu.

U kiču i blještavilu, voditelj je poručio:

''Tijekom prošle godine Zapad je pokušao uništiti Rusiju. Nisu shvatili da je u sastavu svijeta Rusija nosiva struktura. Da gospodo, sviđalo se to vama ili ne, Rusija se širi'', kazao je u programu, na što su svi krenuli pljeskati.


11:23 - Ukrajinci su jučer objavili fotografiju američkog mobilnog raketnog sustava HIMARS, okićenog lampicama za Novu godinu, i njime poslali poruku Rusima.

''Zlo koje se pojavilo puno prije ovog Božića bit će kažnjeno! Hvala našim partnerima i prijateljima što su nam predali Mač odmazde. Koristit ćemo ga za namjeravanu svrhu'', objavili su.


9:58 - Ruski vojni blogeri izvijestili su da su mete bile Poltava, Harkiv, Doneck, Dnjipropetrovsk, Mikolajiv i Herson u velikim napadima koje su ruske snage počele u četvrtak.

Rusija je više puta izvijestila da je  dronovima iz Ukrajine gađana pokrajina Brijansk uz granicu, a guverner Aleksandar Bogomaz rekao je da je u ponedjeljak ondje pogođena infrastruktura te je jedno mjesto ostalo bez struje no da nije bilo žrtava.

Ruska vojska je izjavila da nastavlja svoju ofenzivu u regiji Donecka na istoku Ukrajine gdje je koncentriran najveći dio njihovih borbenih snaga.

Vrhovni stožer ukrajinskih snaga istaknuo je u nedjelju navečer da "neprijatelj nastavlja napade na sektor Bahmuta", grada u regiji koji Rusiji pokušavaju osvojiti više od šest mjeseci uz goleme ljudske gubitke i razaranja.

Oko 170 ruskih vojnika poginulo je u subotu u borbama za kontrolu nad tim gradom, rekao je glasnogovornik Istočne skupine oružanih snaga, Serhij Šerevati, u nedjelju navečer.

Situaciju je opisao kao "proizvodnu liniju smrti" i dodao da je ranjeno još najmanje 200 Rusa.


08:02 - Kao rezultat noćnih napada na ukrajinsku prijestolnicu Kijev oštećeni su energetski infrastrukturni objekti, što je uzrokovalo nestanak struje i grijanja, rekao je u ponedjeljak gradonačelnik Vitalij Kličko.

''Kao rezultat noćnog granatiranja glavnog grada, oštećeni su objekti energetske infrastrukture. U gradu je došlo do hitnih prekida struje. Sukladno tome, bez napona su postrojenja za opskrbu toplinom", napisao je u objavi u ponedjeljak rano ujutro.

Kličko je dodao da je vodoopskrba Kijeva nepromijenjena.


7:06 - Rusija gađa kritičnu infrastrukturu Ukrajine u nizu napada bespilotnim letjelicama na Kijev i regiju koja ga okružuje, rekli su u ponedjeljak ukrajinski dužnosnici, u drugoj noći žestokih napada na glavni grad Ukrajine. 

"Glasno je u regiji i u glavnom gradu: noćni napadi dronovima", naveo je guverner kijevske regije Oleksij Kuleba u aplikaciji za razmjenu poruka Telegram.

"Rusi su lansirali niz napada bespilotnim letjelicama (iranske proizvodnje) Šahid. Ciljaju objekte kritične infrastrukture. Na djelu je protuzračna obrana", dodao je. 

Gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko objavio je da je 19-godišnji mladić ozlijeđen u eksploziji u okrugu Kijeva i da su sve službe na terenu. 

Kličko je putem Telegrama naveo da je mladić prevezen u bolnicu nakon što su krhotine drona drona pale na cestu u okrugu Desnjanskij na sjeveroistoku Kijeva i oštetile obližnju zgradu. Reuters nije mogao neovisno provjeriti tu informaciju. 

Okrug Desnjanskij, smješten na lijevoj obali rijeke Dnjepar, uglavnom je stambena četvrt i najnaseljenija četvrt glavnog grada.

Sustavi ukrajinske protuzračne obrane oborili su 16 zračnih objekata iznad Kijeva u prvim satima drugog dana nove godine, objavila je gradska vojna uprava. 

Regionalno vojno zapovjedništvo Ukrajine na istoku zemlje priopćilo je da su sustavi protuzračne obrane uništili i devet bespilotnih letjelica Šahid iranske proizvodnje iznad regija Dnjepropetrovsk i Zaporižja u prvim satima ponedjeljka. 

>> VIDEO Putin uzvraća udarac: Zabranio izvoz ruske nafte zemljama koje su uvele ograničenje cijena

 

Ključne riječi

Komentara 43

Avatar Ninefinger
Ninefinger
12:39 02.01.2023.

Sad kad vam je splav muškog roda, nije ni čudo da pišete o 40 "drona". ... u 2023. vam želim da naučite hrvatski!

FU
Fusnota
18:24 02.01.2023.

Dobar posao sa. Moraju Kinezi još Moskvića poslati. Dnevna proizvodnja je 2 kom planirana.

Avatar slava.ukrajini
slava.ukrajini
07:47 03.01.2023.

Veliko skladište municije ruskih trupa uništeno je u Svatovama."Gotovo dva tjedna Oružane snage promatrale su i bilježile broj Urala koji su stigli u bazu"- tiskovna služba Odjela za strateške komunikacije Oružanih snaga.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije