Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 102
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
uživo: Rat u ukrajini

SAD: Rusija pokušava nabaviti oružje od Sjeverne Koreje. Zauzvrat im nude hranu

An aerial view shows smoke billowing, in Bakhmut, Ukraine
Foto: @COMBAT.ART.UKRAINE VIA INSTAGRA
1/5
Autori: Vecernji.hr, Hina
30.03.2023.
u 22:46

Rusija je prestala obavještavati SAD o svojim nuklearnim aktivnostima, uključujući pokusna lansiranja projektila, nakon što je Moskva prošlog mjeseca suspendirala svoje sudjelovanje u sporazumu o kontroli naoružanja

Za pobjedu protiv tiranije "potrebno je veće jedinstvo", rekao je Volodimir Zelenski u svom večernjem obraćanju. U svom posljednjem izvješću, ukrajinski čelnik rekao je da je sudjelovao na globalnom summitu za demokraciju na poziv predsjednika Joea Bidena.

Video: Ruska zlatna mladež na frontu: Šalju u Ukrajinu i sinove moćnika, ali daleko od prve linije

Tijek događaja: 

22:47 - Andrij Jermak, šef ureda predsjednika Ukrajine, podijelio je snimke ulica punih ruševina i oštećenih zgrada u Bahmutu. Nekada dom više od 70.000 ljudi, grad na istoku sada ima manje od 12.000 stanovnika.

Posljednjih mjeseci bitka u gradu postala je jedna od najžešćih u dosadašnjem ratu, a stanovnici su bili prisiljeni skloniti se pod zemlju. Vojni stručnjaci kažu da Bahmut nema nikakav strateški značaj, ali ruske snage nastavljaju devastirati regiju, koja je sada simbol bitke koja se odvija na istočnom bojištu.


22:43 - Ukrajina je objavila najnovije podatke o gubitcima koje je Rusija pretrpjela od početka rata. Tvrdi se da je ubijeno 172.900 ruskih vojnika i da su uništena 6.974 oklopna vozila. Ostala vojna oprema koja je uništena uključuje 3610 tenkova, 2671 topničko oružje i 306 vojnih zrakoplova.

Podaci ukrajinskog Ministarstva o ruskim gubitcima nisu neovisno potvrđeni.


22:40 -  "Imamo nove informacije da Rusija aktivno nastoji nabaviti dodatno streljivo od Sjeverne Koreje", rekao je u četvrtak direktor za komunikacije američkog Vijeća za nacionalnu sigurnost John Kirby u četvrtak u Washingtonu. SAD vjeruje da Rusija pokušava posredovati u tajnom sporazumu o oružju sa Sjevernom Korejom preko trgovca oružjem po imenu Ashot Mkrtychev.

To bi Rusiji omogućilo nabavu više od dvadeset vrsta oružja i streljiva iz Sjeverne Koreje. Zauzvrat, Rusija nudi Pjongjangu hranu, kaže Washington. Takav sporazum krši brojne rezolucije Vijeća sigurnosti UN-a, rekao je Kirby.

Dodao je da je Washington primio na znanje nedavne izjave Sjeverne Koreje da neće prodavati niti isporučivati ​​oružje Rusiji. "Nastavit ćemo to pomno pratiti", rekao je Kirby.

SAD je uveo sankcije Mkrtychevu u četvrtak, zamrzavajući njegovu moguću imovinu u SAD-u. Kirby je naglasio da će Sjedinjene Države učiniti sve što je moguće da spriječe Rusiju da nabavi vojnu opremu od Sjeverne Koreje i bilo koje druge zemlje koja podupire ruski rat u Ukrajini.


18:40 - Ruska sigurnosna služba (FSB) priopćila je u četvrtak da je pritvorila novinara američkih novina Wall Street Journal zbog sumnje da je špijunirao za Washington, što je najozbiljniji javni potez protiv stranog novinara od početka ruske invazije na Ukrajinu. Journal je objavio da je pritvaranje američkog državljanina Evana Gershkovicha temeljeno na lažnim optužbama.

To će pogoršati ionako loše odnose Rusije i Sjedinjenih Država koje pružaju najveću vojnu pomoć Ukrajini i nametnule su sankcije Moskvi kako bi je pokušale uvjeriti da povuče svoje snage iz Ukrajine. No Kremlj ne pokazuje znakove da će to učiniti.

Ruska sigurnosna služba (FSB) priopćila je u četvrtak da je dopisnik američkog lista Wall Street Journal Evan Gershkovich pritvoren u gradu Ekaterinburgu pod sumnjom u špijunažu, izvijestila je novinska agencija Interfax.

FSB je naveo da je "zaustavio ilegalne aktivnosti američkog državljanina Gershkovicha Evana, rođenog 1991., dopisnika moskovske podružnice američkih novina Wall Street Journal, akreditiranog u ruskom ministarstvu vanjskih poslova, osumnjičenog za špijuniranje za interese američke vlade". 

Gershkovich je dobio zadatak "od američke strane" da prikupi podatke o "aktivnostima jednog od poduzeća vojno-obrambenog kompleksa", stoji u priopćenju, ali se ne navode nikakvi dokazi. Wall Street Journal priopćio je da je "duboko zabrinut" za Gershkovichovu sigurnost i da "snažno poriče optužbe FSB-a i traži hitno oslobađanje našeg pouzdanog i predanog novinara".

Glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova Maria Zaharova rekla je da Gershkovichove aktivnosti u Jekaterinburgu "nisu povezane s novinarstvom" i da ovo nije prvi put da se strana novinarska uloga koristi kao paravan za druge aktivnosti. Kremlj je objavio da je Gershkovich uhvaćen "na djelu". Drugi novinari koji rade za američku publikaciju u Rusiji mogu ostati na radnom mjestu pod uvjetom da imaju odgovarajuće vjerodajnice i da obavljaju ono što se naziva "normalnom novinarskom aktivnošću", priopćeno je. 

U ovom je trenutku prerano razgovarati o razmjeni zarobljenika, ustvrdio je u četvrtak zamjenik ruskog šefa diplomacija Sergej Rjabkov o uhićenom novinaru WSJ-a. "Ne bih o tome govorio sada jer u prošlosti su razmjene obuhvaćale osobe koje su već služile kazne, uključivo američke državljane za dosta teške optužbe", rekao je.

Američko veleposlanstvo u Moskvi nije se odmah oglasilo o slučaju. Američki diplomatski izvor rekao je da veleposlanstvo nije obaviješteno o incidentu i da je zatražio od ruskih vlasti informacije o slučaju.

Stroga cenzura

Rusija je postrožila zakone o cenzuri otkako je poslala desetke tisuća vojnika u Ukrajinu 24. veljače prošle godine u takozvanoj "specijalnoj vojnoj operaciji" i nametnula zatvorske kazne za "diskreditiranje" vojske. Proširena je i definicija državne tajne, posebice u vojnoj sferi.

"Problem je u tome što nedavno ažurirano rusko zakonodavstvo i FSB-ovo tumačenje špijunaže danas dopuštaju zatvaranje svakoga tko je samo zainteresiran za vojne poslove", rekla je Tatjana Stanovaja, promatračica Kremlja i osnivačica tvrtke R.Politik za političku analizu. "Odnosno, (svi koji) pišu o ratu protiv Ukrajine, privatnim vojnim tvrtkama, stanju u vojsci, opremljenosti vojnika streljivom, vojnoj taktici i strategiji", rekla je.

Strani novinari koji izvještavaju o Rusiji izrazili su podršku Gershkovichu na internetu i naveli da je on profesionalni izvjestitelj, a ne špijun. Human Rights Watch pozvao je na njegovo oslobađanje.  Ruski list Kommersant izvijestio je da će Gershkovich biti premješten u Moskvu u Lefortovo, istražni zatvor FSB-a.

Gershkovich, koji pokriva Rusiju od 2017., radio je za list Moscow Times i novinsku agenciju France Presse prije nego što se pridružio moskovskom uredu Wall Street Journala u siječnju prošle godine. Proteklih mjeseci pokrivao je rusku politiku i sukob u Ukrajini.  Prema podacima aplikacije Telegram, Gershkovich je posljednji put bio online u srijedu u 13.28 sati po moskovskom vremenu. 


18:29 - Europski povjerenik za poljoprivredu Janusz Wojciechowski u četvrtak je rekao da bi podržao poljski prijedlog ograničenja trgovanja s Ukrajinom, u vrijeme nezadovoljstva dijela europskih poljoprivrednika zbog uvoza jeftinih ukrajinskih žitarica. Rusija je Ukrajini, jednoj od najvećih svjetskih izvoznica žitarica, nakon početka invazije blokirala crnomorske luke iz kojih izvozi većinu žitarica u svijet, pa je Kijev pronašao alternativne lance kroz članice Europske unije Poljsku i Rumunjsku. 

Čepovi u opskrbi doveli su do toga da su velike količine ukrajinskih žitarica, jeftinije od proizvedenih u Europi, završile u članicama EU-a, pogodivši time lokalne proizvođače. "Ako poljska vlada zatraži ograničenje trgovine s Ukrajinom, jasno je da ću podržati taj prijedlog“, rekao je Wojciechowski novinarima u Bruxellesu. 

Poljak, član vladajuće stranke Pravo i pravda, dao je izjavu nakon sastanka Europske komisije na kojem je odobren 56 milijuna eura vrijedan paket pomoći za poljoprivrednike u državama koje graniče s Ukrajinom. Poljska će u sklopu paketa primiti 30 milijuna eura. "Već pripremamo novi paket pomoći i taj će biti većeg iznosa“, rekao je povjerenik. 

VIDEO Snimke Bahmuta otkrivaju razmjere uništenja

Poljski premijer Mateusz Morawiecki u srijedu je rekao kako želi da EU iskoristi sve moguće alate kako bi ograničila količinu ukrajinskog žita koje ulazi na europsko tržište. Morawiecki je naglasio da se slaže s čelnicima nekoliko Ukrajini susjednih država koji od Europske komisije traže djelovanje po to pitanju. Wojciechowski je rekao da te zemlje moraju postići jedinstven stav koji će on potom podržati. 

I u Hrvatskoj vlada zabrinutost među poljoprivrednicima zbog jeftina uvoza ukrajinskih proizvoda. Zastupnica Ružica Vukovac (Za pravednu Hrvatsku) prenijela je u četvrtak prijedlog Odbora za ratarstvo Hrvatske poljoprivredne komore (HPK) Vladi da zaštiti ratare hitnim uvođenjem carine i ostalih instrumenata zaštite na prehrambenu robu iz trećih zemalja.

Upozorila je da hrvatski ratari ne mogu plasirati svoje proizvode, pšenicu, kukuruz i soju, čije su cijene doživjele katastrofalan pad u odnosu na prošlu godinu, a "razlog je nekontrolirani uvoz ukrajinske pšenice, brašna, smrznutog tijesta bez carina, ponajviše uz sudjelovanje Mađarske, čiji mlinari kupuju ukrajinsku pšenicu, melju je i prodaju nama u Hrvatsku kao brašno“.


18:25 - Hrvatska će pomoći Ukrajini s 500.000 eura kroz Sveobuhvatni paket pomoći NATO-a za Ukrajinu, odlučeno je u četvrtak na sjednici vlade. "Nakon ruske agresije na Ukrajinu, Sveobuhvatni paket pomoći za Ukrajinu višestruko je povećan. Hrvatska od njegove uspostave nijednom nije donirala sredstva u taj paket pomoći. Iako Hrvatska već pruža značajnu bilateralnu pomoć Ukrajini, donacija u Sveobuhvatni paket pomoći ojačala bi poziciju te pridonijela dodatnoj vidljivosti Hrvatske unutar NATO-a kao članice koja i kroz NATO-ovu platformu daje snažnu podršku Ukrajini", rekao je šef hrvatske diplomacije Gordan Grlić Radman.

Više o ovoj temi pročitajte OVDJE


10:06 - Glavna ruska sigurnosna agencija priopćila je da je novinar Wall Street Journala uhićen pod optužbom za špijunažu. U izvješću Associated Pressa Federalna služba sigurnosti (FSB) rekla je u četvrtak da je Evan Gershkovich pritvoren u gradu Ekaterinburgu na Uralskim planinama dok je navodno pokušavao doći do povjerljivih informacija. Sigurnosna služba je tvrdila da je Gershkovich “prikupljao povjerljive podatke o aktivnostima jednog od poduzeća ruskog vojno-industrijskog kompleksa”. FSB nije rekao kada se dogodilo uhićenje. Gershkovich bi se mogao suočiti s do 20 godina zatvora ako ga osude za špijunažu.


9:50 - Kina je rekla da je njezina vojska voljna surađivati s ruskom vojskom na jačanju strateške komunikacije i koordinacije, priopćilo je u četvrtak kinesko ministarstvo obrane. Dvije zemlje radit će zajedno na provedbi globalnih sigurnosnih inicijativa, rekao je Tan Kefei, glasnogovornik kineskog ministarstva obrane, na redovitoj konferenciji za novinare.

Tan je rekao da će dvije zemlje produbiti vojno povjerenje i zajednički štititi međunarodnu pravednost i pravdu. Također će dalje organizirati zajedničke pomorske, zračne patrole i zajedničke vježbe, rekao je Tan


7:54 -  Ministarstvo obrane Ujedinjenog Kraljevstva izvijestilo je, pozivajući se na ruske medije, da se vlasti pripremaju pokrenuti veliku kampanju regrutiranja s ciljem prijavljivanja 400.000 novih vojnika za borbu u Ukrajini.


7:04 - Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski u razgovoru za AP upozorio je da bi Rusija mogla početi graditi međunarodnu potporu za "dogovor koji bi od Ukrajine mogao zahtijevati neprihvatljive kompromise, osim ako njegova nacija ne dobije dugotrajnu bitku u Bahmutu". Također je pozvao čelnika Kine, koji je dugo bio na strani Rusije, u posjet.

"Kad bi Bahmut pao u ruke ruskih snaga, njihov bi predsjednik Vladimir Putin prodao ovu pobjedu Zapadu, svom društvu, Kini, Iranu", rekao je Zelenski u ekskluzivnom intervjuu za AP. "Ako osjeti malo krvi - nanjuši da smo slabi - gurat će, gurati, gurati", rekao je Zelenski.

Komentirao je i posjet kineskog predsjednika Xi Jinpinga Rusiji i rekao da je Putinova odluka da prebaci nuklearno oružje u Bjelorusiju taktički potez koji je imao namjeru odvratiti pozornost od nedostatka jamstava koje je dobio od Kine. "Što to znači? To znači da posjet nije bio dobar za Rusiju”, spekulirao je Zelenski. Nije štedio Putina, nazvavši ga “informacijski izoliranom osobom” koja je “izgubila sve” tijekom prošle godine rata.

"On nema saveznike", rekao je Zelenski. 


6:40 - Ruske snage postigle su određeni uspjeh u gradu Bahmutu na istočnoj liniji fronta, rekli su ukrajinski vojni dužnosnici u srijedu navečer, dodajući da se njihovi borci još uvijek drže u borbi koja traje nekoliko mjeseci.

6:38 - Plinovod koji se popravljao u sjevernom Sibiru zahvatio je požar u srijedu, ali nije bilo prekida u opskrbi, priopćila je novinska agencija Tass, pozivajući se na tvrtku Gazprom. Incident se dogodio u blizini Peljma, koji je oko 430 kilometara sjeverno od sibirskog energetskog čvorišta Tjumen. Gazprom je priopćio da je došlo do pada tlaka na naftovodu Jamburg-Jelec 1, nakon čega je uslijedio požar, javlja Tass. "Nije bilo žrtava. Kada je došlo do pada tlaka, dionica plinovoda bila je isključena radi popravka i nije bila uključena u transport plina", tvrdi Gazprom.

"Potrošači se u potpunosti opskrbljuju plinom putem paralelnih cjevovoda", navodi se, dodajući da je uzrok incidenta nepoznat. Tass je ranije prenio izjavu lokalnog dužnosnika da se cjevovod zapalio nakon eksplozije.


6:35 - Čelnik UN-ove agencije za nuklearni nadzor, Međunarodne agencije za atomsku energiju, drugi je put posjetio nuklearnu elektranu Zaporižja u Ukrajini usred eskalacije borbi oko nje.  "Očito je da se vojna aktivnost povećava u cijeloj ovoj regiji, stoga treba poduzeti sve moguće mjere i mjere opreza kako elektrana ne bi bila napadnuta", kazao je Rafael Grossi.

Rusija je prestala obavještavati SAD o svojim nuklearnim aktivnostima, uključujući pokusna lansiranja projektila, nakon što je Moskva prošlog mjeseca suspendirala svoje sudjelovanje u sporazumu o kontroli naoružanja New Start, rekao je zamjenik ruskog ministra vanjskih poslova Sergej Rjabkov. Bijela kuća je u utorak priopćila da su SAD poručile Rusiji da će prestati razmjenjivati neke podatke o svojim nuklearnim snagama nakon što je Moskva to odbila učiniti. Također, Rusija je započela vježbe s interkontinentalnim balističkim raketnim sustavom Yars i nekoliko tisuća vojnika, priopćilo je u srijedu njezino ministarstvo obrane. Vladimir Putin je imao za cilj da raketni sustav Yars, koji je zamijenio sustav Topol, postane dio ruskog "nepobjedivog oružja" i oslonac zemaljske komponente njezinog nuklearnog arsenala.


6:30 - Njemačka vlada pristala je potrošiti dodatnih 12 milijardi eura na vojnu potporu. Proračunski odbor Bundestaga dao je u srijedu zeleno svjetlo da se oko 8 milijardi eura potroši izravno na kupnju oružja i opreme za Ukrajinu. Ostalih 4 milijarde eura ići će njemačkoj vojsci za popunjavanje zaliha. Španjolska će poslati šest tenkova Leopard 2A4 u Ukrajinu nakon Uskrsa, rekla je španjolska ministrica obrane Margarita Robles.

VIDEO Rusi 'pokazali' što će učiniti ako im netko napadne podmornicu

Ključne riječi

Komentara 25

Avatar Slava UA herojima!
Slava UA herojima!
21:57 31.03.2023.

rat će se sad dronovima polako seliti na područje rusije. već mjesecima gore ruska skladišta i zalihe na zapadu rusije, pogotovo belgorod, a vidimo da dronovi dolaze sve bliže moskvi

NAFO čl.5.
21:59 31.03.2023.

"Kina odbija inicijative bilo koje nuklearne sile da rasporedi svoje nuklearno oružje izvan vlastitih granica" To je u petak izjavio zamjenik stalnog predstavnika Kine pri UN-u Geng Shuang na sastanku Vijeća sigurnosti UN-a, posvećenom raspravi o prijetnjama ruskog predsjednika Vladimira Putina da će razmjestiti taktičko nuklearno oružje u Bjelorusiji, javlja vlastiti dopisnik Ukrinforma u New Yorku....kinezi se ponašaju razumno za razliku od rusa čije reakcije i postupci pokazuju duboku paniku i strah od poraza

Avatar zapadna turska
zapadna turska
22:01 31.03.2023.

Bahmut skupo košta ruse, stotine ih svai dan tamo gine dok u isto vrijeme Ukrajina kupuje vrijeme za obuku desetina tisuća vojnika na novom zapadnom oružju koje dobiva

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije