Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NAJNOVIJA RIBA U MREŽI EPPO

Rumunjski gradonačelnik osuđen zbog subvencijske prevare koju je počinio prije mandata

European Public Prosecutor's Office, EuStA, EPPO
Horst Galuschka/DPA
14.06.2023.
u 09:06

EPPO je Smeu i udruzi koju je vodio blokirao bankovne račune radi naplate štete pričinjenje  proračunu EU, a APIA je podnijela i građansku tužbu radi naknade štete.

Gradonačelnik rumunjskog Tigvenija, a radi se o Constantin Smeu, posljednja je velika riba koja se zaplela u mrežu Ureda europskog javnog tužitelja (EPPO). Jer priznao je krivnju za subvencijsku prevaru, koju je prema optužnici koju je EPPO podigao protiv njega, počinio prije no što je postao gradonačelnik te je po toj nagodbi  i osuđen. Smeu je priznao sve za što ga EPPO tereti pa je uvjetno osuđen na dvije godine i dva mjeseca  zatvora uz rok kušnje od tri godine. Osim zoga zabranjeno mu je obavljanje rukovodećih poslova u udruzi uzgajivača životinja i bilo kojoj drugoj udruzi tri godine nakon pravomoćnosti presude. Uz to, mora raditi za opće doro 90 dana.

U inkriminirano vrijeme Smeu je bio  predsjednik udruge uzgajivača životinja koja se nalazi u istoj općini na čijem je sada čelu. Teretio se da se  između 2016. i 2020. u ime članova udruge  prijavio rumunjskoj Agenciji za plaćanja i intervencije u poljoprivredi (APIA) – Okružni centar Argeș, tražeći isplatu  sredstava. Za svaki zahtjev za financiranje Smeu je dostavio dokumente koji se odnose na suglasnost, identifikacijske podatke, broj životinja po članu udruge i površinu koja se dodjeljuje svakom članu. No, EPPO je u optužnici tvrdio da se radilo o krivotvorenoj dokumentaciji koja je nastala krivotvorenjem potpisa 33 osobe. Na temelju te dokumentacije isplaćeno mu je ukupno 185.000 subvencija između 2017. i 2021.

VEZANI ČLANCI

EPPO je Smeu i udruzi koju je vodio blokirao bankovne račune radi naplate štete pričinjenje proračunu EU, a APIA je podnijela i građansku tužbu radi naknade štete.

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije