Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
"Vlak smrti"

Rudine: Treća godišnjica nesreće u kojoj je poginulo šest osoba

ivan vuković
Davor Puklavec/Pixsell
24.07.2012.
u 13:50

Na upit je li nesreća poput one u Rudinama uvjetovala slabu popunjenost nagibnih vlakova, Vuković je odgovorio kako je pravi razlog tome što se nisu uspjeli postići adekvatni uvjeti za prometovanje nagibnih vlakova

Polaganjem vijenaca i paljenjem šest svijeća na mjestu teške željezničke nesreće u Rudinama kod Kaštela obilježena je danas treća godišnjica pogibije šest putnika u nagibnom vlaku koji je prometovao iz Zagreba prema Splitu.

Vijence i svijeće na mjestu iskakanja "vlaka smrti" iz tračnica položio je Jasmin Krizmanić, pomoćnik ministra mora, prometa i infrastrukture s Ivanom Vukovićema, članom Uprave HŽ Holdinga. Pomoćnik ministra Jasmin Krizmanić izrazio je sućut obiteljima poginulih u nesreći u Rudinama.

– Kako radi sustav u Hrvatskim željeznicama pokazao je jučerašnji incident u Jastrebarskom. Dokazao je da sustav funkcionira. Ako otkaže jedan sustav, postoje još dva, tri koji ga štite. Dokazali smo da je sustav pouzdan – naglasio je Ivan Vuković, član Uprave HŽ-a.

U svezi s otkazivanjem kočnica (prije nekoliko dana otkazale su kočnice servisnom vlaku u Perušiću kad je ozlijeđeno 12 radnika), Vuković je rekao kako kočnice koje otkazuju na vlakovima, otkazuju i na automobilima. Otkazuju usljed zamora materijala, uvjeta eksploatacije, tehničkih nedostataka... To se događa, tvrdi on dodajući kako u HŽ-u čine sve da toga bude što manje, a i kontrole su sve rigoroznije.

Na upit je li nesreća poput one u Rudinama uvjetovala slabu popunjenost nagibnih vlakova, Vuković je odgovorio kako je pravi razlog tome što se nisu uspjeli postići adekvatni uvjeti za prometovanje nagibnih vlakova. Investicija prema njegovu mišljenju nije promašena nego nije pravilno eksploatirana. U perspektivi će se sigurno pokazati kao jedna od boljih, samo je potrebno postaviti sustav. Izgubljeno je, nažalost, deset godina, mehanizam treba pokrenuti iz početka.

Suđenje za nesreću u Rudinama u kojoj je poginulo 6, a ozlijeđeno 55 osoba, nakon tri godine primaklo se kraju. Za sada se vjeruje kako je za izlijetanje vlaka krivo nanošenje retardanta na tračnice. Očekuje se kako će sudac Damir Romac presudu za petoro optuženih na čelu s Ivanom Medakom bivšim direktorom HŽ-a donijeti na jesen.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije