Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 95
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Svjedok na suđenju

'Rončevićevi kamioni jedino su što sada vrijedi u Oružanim snagama'

ronac
Davor Visnjic/PIXSELL
04.10.2013.
u 13:26

General Obradović rekao mi je da oni koji ruše ministra i Vladu nemaju što tražiti u inspektoratu, rekao je svjedok Radmilo Jasak

Svjedočenjem djelatnika Uprave za logistiku Jerka Vranjkovića i djelatnika inspektorata obrane Radmila Jaska nastavljeno je ponovljeno suđenje bivšem ministru obrane Berislavu Rončeviću i njegovu pomoćniku Ivi Bačiću za nabavu kamiona iz 2004. Rončeviću i Bačiću ponovno se sudi za kamione, nakon što je Vrhovni sud poništio prethodnu osuđujuću presudu prema kojoj su osuđeni na četiri i dvije godine zatvora. USKOK ih tereti da su kupnjom kamiona Iveco od tvrtke Eurokamion oštetili proračun za deset milijuna za koliko je bila povoljnija ponuda za kamione MAN tvrtke MAN Importer.

Vranjković je sudjelovao u izradi plana nabave nebojnih motornih vozila za tu godinu, a tvrdi da su temelji tog plana bili ispunjenje partnerskih ciljeva prema NATO-u kako bi se opremile postrojbe za sudjelovanje u međunarodnim vojnim misijama. Također je potvrdio da je bio član prvog povjerenstva koje je razmatralo ponude te da je povjerenstvo zaključilo kako su načelno gledano svi ponuđači ispunili zahtjeve, a da će se kasnije detaljnije analizirati taktičko-tehničke karakteristike pojedinih kategorija vozila. Svjedok je također rekao da je predstavnik pravne službe postavio pitanje sudjelovanja tvrtke MAN Importer zbog potraživanja i sudskih sporova koje je ta tvrtka imala prema MORH-u, a tada se govorilo da je riječ o 120 milijuna kuna na ime mobiliziranih vozila u vrijeme Domovinskog rata.

– Bio sam član povjerenstva za ispitivanje vozila MAN koje je bilo na testiranju u postrojbama, a iz dokumenta koji sam kasnije pronašao vidio sam da je MAN Importer predsjedniku povjerenstva pukovniku Zdravku Happu dostavio dopis u kojem piše da njihov kamion može koristiti gorivo F34 samo kratkotrajno i u krajnje izvanrednim okolnostima. To je po meni bitan nedostatak, pogotovo u međunarodnim vojnim operacijama gdje se koristi to gorivo – rekao je Vranjković.

Dodao je da je zahtjev Uprave za logistiku navodio da kamioni trebaju imati nosivost između četiri i pet tona, a da je Služba za nabavu i ugovaranje isključivo tražila nosivost od pet tona, vodeći se studijom koja je pokazala tendenciju sve većih tereta koji se prevoze u misijama. Pri kraju svog svjedočenja svjedok je izmamio osmijeh na lice bivšeg ministra Rončevića opaskom da je "jedino što još danas vrijedi u Oružanim snagama su ti kamioni".

Bivši djelatnik inspektorata obrane Radmilo Jasak ponovio je kao i na prvom suđenju da je prilikom nadzora koji je provodio utvrdio da ugovor o nabavi kamiona nije bio pohranjen u Službi za ugovaranje i nabavu, no kasnije je dodao kako se u praksi događalo da su i drugi odjeli držali neke ugovore kod sebe.

– Po našem mišljenju nije bilo potrebno poništiti prvi pozivni natječaj nego rebalansom osigurati dovoljno novca. Iako ugovor nismo dobili, cijene iz potpisanog ugovora bile su objavljene na web-stranici MORH-a pa smo usporedbom tih cijena i onih iz prvog natječaja utvrdili veliku razliku između najjeftinije ponude i one koja je odabrana. Razlika je bila oko 14 milijuna kuna – rekao je Jasak.

Požalio se da mu je general Mate Obradović, koji je na mjestu glavnog inspektora zamijenio generala Jozu Milićevića, rekao da "oni koji ruše ministra i Vladu nemaju što tražiti u inspektoratu" te da je degradiran premještajem u postrojbu u Kninu koja je bila pred ukidanjem. Na izravno Rončevićevo pitanje je li mu on ikada prijetio i je li od njega doživio degradaciju, Jasak je odgovorio da je za to odgovoran Obradović. Svjedok je također odgovorio da je za poslove "teže" od deset milijuna kuna ovlasti potpisivanja imao jedino ministar ili osoba koju on ovlasti. Rončevićeva odvjetnica Ivana Čirjak prigovorila je na Jasakov iskaz jer je "on temeljen na osobnim stavovima i mišljenjima". Rončević je na kraju dodao i da je Jasakov premještaj u Knin, gdje je bio raspoređen na brigadirsko mjesto, izravno rezultirao time da je kasnije dobio čin brigadira, pa da nema govora o degradaciji.

>> Uprava za logistiku "izbacila" MAN iz natječaja

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije