Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 174
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
svjedokinja

'Rončević je mogao izravno pregovarati s Eurokamionom'

slučaj kamioni (1)
Borna Filic/PIXSELL
18.10.2013.
u 15:26

Bivši ministar nije utjecao na sastav povjerenstva niti na to koje će se tvrtke zvati na natječaj, rekla je Jasminka Stipić

Svjedočenjem djelatnice Službe za ugovaranje i nabavu MORH-a Jasminke Stipić nastavljeno je ponovljeno suđenje bivšem ministru obrane Berislavu Rončeviću zbog nabave kamiona iz 2004. godine. Svjedokinja nije bila članica prvog povjerenstva koje je odlučivalo o nabavi ali je kao zapisničarka sudjelovala na svim sjednicama te je pripremala većinu dokumentacije vezanu za nabavu kamiona. Rekla je da se, u slučaju da nije bilo dovoljno novca za traženu količinu vozila, natječaj trebao poništiti te je rekla da tadašnji pomoćnik ministra Ivo Bačić, koji je u ovom postupku drugooptuženi, nije pogriješio kada je poništio natječaj. Također je odgovorila na pitanje rekavši da Rončević nije utjecao ni na koga oko izbora tvrtki koje su pozvane na natječaj niti je utjecao na to tko će biti članovi povjerenstva.

USKOK Rončevića i Bačića tereti za zloupotrebu položaja i ovlasti zato što su kupili kamione Iveco tvrtke Eurokamion umjesto onih tvrtke MAN koji su bili 10,2 milijuna kuna jeftiniji. Na prvom je suđenju Rončević osuđen na četiri godine zatvora a Bačić na dvije, no Vrhovni je sud naložio ponovno suđenje.

Povjerenstvo je, kaže J. Stipić, zaključilo da su sve ponude ispunile tehničke uvjete, ali da su osigurana sredstva nedostatna za nabavu zahtijevane količine vozila te da se treba ići u pregovarački postupak s više ponuditelja po grupama vozila. Nakon raspuštanja prvog povjerenstva svojoj je nadređenoj, pukovnici Ojdani Žužul, predložila nacrt odluke po kojoj bi se išlo u pregovarački postupak s više ponuditelja po grupama vozila no ona je taj prijedlog odbila te joj je rekla da napravi novu odluku da se ide u nabavu s tvrtkom Eurokamion.

- Upozorila sam je da to nije u skladu sa zaključcima povjerenstva no ona mi je rekla: "Napravi kako sam rekla, kamioni se moraju nabaviti zbog ispunjenja partnerskih ciljeva" - svjedočila je Jasminka Stipić.

Svjedokinja je na pitanje tužiteljice je li MORH bio obavezan ići u pregovarački postupak s više ponuditelja odgovorila da se moglo ići u pregovore i sa samo jednim, što je i učinjeno.  

>> Lucić: Nisam dobio izvješće o nezakonitostima oko kamiona

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije