Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 96
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ne znaju jezik

Romska djeca u školu ne kreću od nule, nego iz minusa

škola,romska djeca
Foto: Ivica Galović/PIXSELL
1/4
26.11.2014.
u 15:36

U brodskome Romskom naselju živi oko 400 djece, a u Područnoj osnovnoj školi Huga Badalića na Jelasu oni čine više od polovice ukupnog broja učenika

Katkad predrasude i socijalne norme stoje na putu uspješnom obrazovanju romske djece – istaknuto je na predstavljanju programa "Krenimo zajedno" posvećenog uspješnijem uključivanju romske djece u osnovne škole. Program kojeg provodi Pučko otvoreno učilište "Korak po korak" uz podršku Ureda UNICEF-a za Hrvatsku u Slavonskom je Brodu okupilo brojne stručnjake te predstavnike škole, lokalne zajednice i romske nacionalne manjine.

- Predškolsko i školsko obrazovanje djece preduvjet su kasnijeg ravnopravnog sudjelovanja u društvu. Ako dijete na početku ne razumije što mu se govori i počne zaostajati, ono vrlo brzo gubi interes i postaje neuspješno u daljnjem školovanju – kaže Đurđica Ivković, programska voditeljica UNICEF-a za Hrvatsku. Ona dodaje kako ovim problemom nisu pogođena samo romska, nego i djeca iz neromskih socijalno ugroženih obitelji. U brodskome Romskom naselju živi oko 400 djece, a u Područnoj osnovnoj školi Huga Badalića na Jelasu oni čine više od polovice ukupnog broja učenika.

- Veliki je problem djece iz Romskog naselja nepoznavanje hrvatskog jezika. Djeca koja nam dolaze u prve razrede govore isključivo romski, pa s njima ne krećemo od nule, nego od svojevrsnog minusa. Ovakvi su projekti način da se postigne napredak u situaciji kada su roditelji nepismeni, a njihova djeca trebaju što lakše završiti osnovnu školu – kazala je Irena Čugura - Ćerić, ravnateljica škole. Prema riječima voditelja, program "Krenimo zajedno" osnažit će škole, roditelje, pripadnike vlasti, nevladinih organizacija te pružatelje usluga iz područja obrazovanja, zdravlja i socijalne skrbi u ostvarivanju prava romske djece na obrazovanje i sudjelovanje u svojoj zajednici.

>>U Hrvatskoj ima gladne djece, ali dobro je, to su ionako Cigani

>>Policajka opet na sudu zbog poticanja nasilja nad Romima
 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije