Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
dogovor

Rok za prijavu udžbenika produljen do 1. rujna 2013.

'20.03.2013., Zagreb - Sjednica Odbora za obitelj, mlade i sport u Hrvatskom saboru. Zeljko Jovanovic.  Photo: Patrik Macek/PIXSELL'
Patrik Macek/PIXSELL
23.05.2013.
u 22:42

S popisa obveznih udžbenika izbrisat će se njih pedesetak, što bi trebalo pojeftiniti komplete udžbenika, a zbog drukčijeg papira udžbenici će biti lakši od 15 do 20 posto

Ministarstvo obrazovanja i Zajednica nakladnika i knjižara dogovorili su se jučer da se rok za prijavu novih udžbenika, koji bi se na tržištu trebali naći sljedeće godine, produlji do 1. rujna ove godine.

Manje obveznih knjiga

Osim toga, usuglasili su se da se u školskoj godini 2014./2015. broj udžbenika smanji za pedesetak, da se tiskaju na 12 formata i papiru koji će ih u prosjeku učiniti lakšima za 15 do 20 posto, priopćeno je jučer iz Ministarstva obrazovanja. – Smatramo da su Ministarstvo i Zajednica nakladnika postignutim dogovorom, poštujući trenutačne okolnosti i mogućnosti koje se pružaju novim odabirom, na najbolji mogući način odgovorili na zahtjev javnosti za rasterećenje školske torbe. Osim što će biti lakši, novi će udžbenici biti bitno kvalitetniji i moderniji, a zbog manjeg broja obveznih udžbenika, smanjit će se i financijsko opterećenje roditelja – obrazlažu iz Ministarstva obrazovanja.

Rok za prijavu novih udžbenika produljen je do 1. rujna kako bi se udžbenici mogli uskladiti s novim pravopisom koji je izradio Institut za hrvatski jezik i jezikoslovlje. Nakladnici su, kažu u Ministarstvu, procijenili da do tada imaju dovoljno vremena da udžbenike usklade s novim pravopisom, ali i prilagode zahtjevima novog udžbeničkog standarda. Ministarstvo obrazovanja ustrajalo je tako u odluci da sljedeće godine roditelji moraju kupovati nove knjige iako se tome usprotivio dio stručne javnosti, ali i ministrovo savjetodavno tijelo Nacionalno vijeće za odgoj i obrazovanje. Svi oni upozorili su da se bez novog kurikuluma i novih nastavnih planova i programa ne mogu izraditi potpuno novi udžbenici, već samo ušminkati postojeći. No, mišljenje velikog dijela struke Ministarstvu nije bilo dovoljno da odustane. Ministarstvo i nakladnici dogovorili su se također da sljedećeg tjedna potpišu antikorupcijski sporazum kojim će se definirati ponašanje, ali i spriječiti svaka mogućnost korupcije prilikom odabira udžbenika. Kao što je poznato, prošlih desetljeća u tom postupku bilo je raznoraznih zloupotreba.

Registar donacija

Tako su godinama nakladnici na različite načine uvjeravali nastavnike da je baš njihov udžbenik najbolji za učenike. Metode uvjeravanja bile su zanimljive – jednodnevni ili višednevni izleti, večere, skupi pokloni, opremanje škola, ulaznice za koncerte i nogometne utakmice, sportski dresovi... Kako se to ne bi ponovo događalo, osnovat će se i etičko povjerenstvo koje će prikupljati pritužbe i pratiti primjenu sporazuma. Osnova sporazuma je transparentnost svih radnji i odnosa kako bi se prevenirala korupcija, a svaka škola morat će voditi registar donacija i drugih oblika materijalnih potpora.

>>'Da bi torbe bile lakše, ne trebaju novi udžbenici nego blok-satovi'


Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije