Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 57
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
želi mandat do kraja

Rohatinski: Politika me sad ne zanima, želim braniti kunu

\'18.02.2009., Zagreb - Guverner Zeljko Rohatinski na konferenciji za novinare u HNB-u se obratio gradjanima. Photo: Jurica Galoic/24sata\'
Jurica Galoić/Pixsell
02.12.2010.
u 08:20

Angažman u smislu članstva u nekoj stranci me ne zanima, ističe Željko Rohatinski

- Mogu samo reći da je moj apsolutni prioritet da mandat guvernera odradim do kraja – komentirao nam je peti dan nakon što su se pojavile špekulacije o njegovu političkom aktiviranju u HSLS-u guverner HNB-a Željko Rohatinski.

Nepotvrđena, ali i nedemantirana vijest da će HSLS istaknuti Rohatinskog kao svojega premijerskog kandidata i nositelja izbornih lista već nekoliko dana intrigira političku javnost. Dok jedni tvrde da bi to bio spas i za stranku i za državu, drugi su skeptični jer Rohatinski nije političar.

Kosorove ambicije

HSLS-ov prvak Darinko Kosor uvjeren je da su se ostale stranke prepale njegove moguće akvizicije, a već sama činjenica da kalkulira s Rohatinskim pokazuje da Kosor ima velike ambicije.

Kao političaru to mu se ne može zamjeriti, no kako se guverner "nije želio uključivati" u tu kuloarsku priču svojim komentarima, otvorilo se pitanje jesu li se možda njegove ambicije poklopile s Kosorovim. Ima čak mišljenja da su pritisci na tečaj vezani uz previranja na političkoj sceni pa i mogućnost da se guverner otisne u političke vode. I on sam u komentaru za Večernji list ostavlja mogućnost da njegova šutnja "o špekulacijama o političkom angažmanu šteti poslu", zbog čega ih je odlučio demantirati.

– Šutio sam jer sam smatrao da nema smisla javno se o tome očitovati. Čim je takva špekulacija u zraku, što se više o njoj piše i priča, postaje sve uvjerljivija – kazao je guverner te dodao da je njegov "apsolutni prioritet" to da mandat odradi do kraja. Inače, guverner je u srpnju 2006. dobio drugi šestogodišnji mandat, koji istječe sredinom 2012. godine, daleko nakon izbora.

– Politički angažman u smislu učlanjenja u neku stranku ne zanima me. To nije dolazilo u obzir ni prije, ne dolazi ni sada – istaknuo je Rohatinski. Ta će njegova izjava zacijelo potopiti Kosorove političke planove, no mogla bi donijeti mir na deviznom tržištu, gdje su se "neke banke" ponovno zaigrale računajući da će im nove okolnosti i psihoza na tržištu ići na ruku.

– Ništa se ne zbiva s fundamentima. Neke su banke usklađivale svoje pozicije, neki veliki komitenti kupovali su eure, zbog čega smo intervenirali. Nadam se da je poruka shvaćena, a ako bi se tendencije ponovile, mi ćemo opet reagirati, ali ne samo prodajom deviza nego i širokom lepezom mjera – naglašava guverner te dodaje da je svjestan da se akteri na tržištu – banke, korporativni sektor i država – ponašanju prema svojim interesima.

Previše loših plasmana

– Ne može se očekivati da će centralna banka sanirati možebitne štete njihova takvog ponašanja. Bitno ćemo smanjiti manevarski prostor za tečajne špekulacije – kaže Rohatinski.

Guverner nije želio imenovati banke koje su izazvale nestašicu deviza, ali sudeći po tome što je intervenirao s gotovo 400 milijuna eura, zacijelo je riječ o velikim sustavima.

Upućeni analitičari vjeruju da banke kupuju devize i za svoje potrebe, udio loših plasmana jako je porastao, a kako je uglavnom riječ o kreditima s deviznim klauzulama, njihov otpis zahtijeva dodatne obveze prema regulatoru. Nervozu potiču i sve češće kritike na račun guvernera pa tako sve više prostora u medijima dobivaju ekonomisti koji su godinama zagovarali devalvaciju.

Komentara 61

MA
maderija
09:54 02.12.2010.

Što hoće sada taj Kulić???? Sve sile ovog svijeta dali su sve moguće PLUSEVE i PRIZNANJA Rohatinskom. Da nije Rohatinskog svi bi već odavno kopali po otpadu (čitaj smeću) i tražili ne pl. ambalažu već ostatke iz nečije kuhinje.

AR
ARIDAN
08:34 02.12.2010.

Ne razumijem se toliko u ekonomiju da bih znala koliko je Guverner u pravu u profesionalnom radu, koliko griješi, ali kao čovjek, on mi je jedino lice na našoj javnoj sceni prema kojem imam totalni rešpekt . Djeluje mi nepotkupljivo i autoritativno i izaziva u meni osjećaj potpunog poštovanja...

OB
-obrisani-
14:11 02.12.2010.

@ stravaxx Da on nije branio, bilo bi 8 kn/euro već prije nekoliko godina.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije