Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 115
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Dva mandata u HNB-u

Rohatinski odlazi 2012., naslijedit će ga njegov zamjenik Vujčić?

'za unu...26. 10. 2009. hotel sheraton/konferencija dan velikih valova (kako pripremiti tvrtku za poslovanje u 2010.)/dr. zeljko rohatinski, guverner hrvatske narodne banke Photo: Zeljko Hladika/Vecer
'Zeljko Hladika/Vecernji list'
06.08.2010.
u 07:23

Zbog velike potpore koju ima među građanima, mnogi ga vide i kao budućeg premijera.

Željko Rohatinski, guverner HNB-a, nakon isteka drugog mandata 2012. godine najvjerojatnije će odstupiti sa svoje pozicije, a kao njegov nasljednik sve se češće spominje njegov sadašnji zamjenik Boris Vujčić, koji je ujedno i zamjenik glavnog pregovarača s EU.

Nastavak karijere

Guverner samo kaže da je o odlasku prerano govoriti.

– Još nije vrijeme za takve teme. Odradit ću ovaj mandat dokraja, a dalje ćemo vidjeti – kaže Rohatinski. Osoba sa znanjem i osobnošću, najčešće se govorilo kad bi se povela riječ o guverneru Rohatinskom u posljednjih deset godina jer je tom razdoblju kao čelnik središnje banke stekao veliko povjerenje građana i politike. A posljednjih godina sve se češće izdvaja i kao osoba kojoj građani najviše vjeruju i koju bi mnogi željeli vidjeti bliže vladajućoj strukturi, pa čak i kao premijera. No za takvo što postoji mala mogućnost. Jer guverner nije ni u jednoj stranci, niti to namjerava učiniti. Zato guvernerovi suradnici smatraju da će ostatak radnog vijeka Rohatinski vjerojatno odraditi na mirnijoj poziciji, moguće i u nekoj od poslovnih banaka. No prije četiri godine, pri kraju isteka prvog mandata, guverner je također najavio mogući odlazak, no velika potpora koju je tada dobio od HDZ-a i SDP-a zadržala ga je na toj poziciji. A ta potpora, bez obzira na povremene zamjerke, i dalje stoji. Zato i opcija nastavka karijere u HNB-u nije isključena. No činjenica je da će se uloga HNB-a promijeniti nakon ulaska u EU te da su dva mandata dugo razdoblje u kojem je trebalo izdvojiti dovoljno snage za održavanje stabilnosti u monetarnoj politici, ali i oduprijeti se različitim napadima.

Stroga pravila

Prvi veći posao guverner je odradio u slučaju Riječke banke 2002. godine, a nakon što je poslije tog slučaja njemački BLB "pobjegao" s tržišta, guverner je za njihov povratak na hrvatsko bankarsko tržište nekoliko godina poslije, bez obzira na oštra lobiranja iz Vlade, a posebno bivšeg premijera Sanadera, tražio velika jamstva banke. U prvom mandatu prepoznao je i veliku opasnost od kreditne ekspanzije, zbog čega je uveo niz mjera kojima je spriječio pojačano kreditiranje i potrošnju, a što se u krizi pokazalo spasonosnim rješenjem. Njegove pravodobne reakcije prepoznate su i izvan zemlje, pa je tako početkom prošle godine dobio nagradu The Bankera za najboljeg guvernera u svijetu. Često je upozoravao na prevelik dug države, što mu je nerijetko znao zamjeriti ministar Šuker. Postoje i jaki lobiji koji godinama prigovaraju zbog prejake kune, ali koje guverner također ne prihvaća. Već godinama ne odobrava ni ulazak Nove Ljubljanske banke na domaće tržište, sve dok se ne riješi pitanje povrata duga stare devizne štednje. Nije tajna da mu veliko priznanje daje i sama premijerka, koja vrlo često traži njegove savjete. Uglavnom, guverner već deset godina pokazuje osobnost svojim čvrstim stajalištima, ni na jednu kritiku nije odšutio, a znanje mu dopušta da svaki put na njih argumentirano odgovori.

Ključne riječi

Komentara 124

FE
Felicijen
16:21 06.08.2010.

U vladi samo čekaju njegov odlazak pa da počne dernek po financijama...

KR
krilnik2
16:28 06.08.2010.

Hrvatski Alan Greenspan?

EL
elfenomeno77
16:19 06.08.2010.

alvina tako samo mosle klonovo sa iblerova trga

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije