Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Pismo guverneru

Rohatinski Lesaru: Proširite zahtjev i na deviznu štednju

željko rohatinski (1)
Foto: Filip Brala/PIXSELL
1/3
07.12.2010.
u 14:06

U državi koja je u krizi podjednaku cijenu moraju snositi i banke umjesto da se bogate

Stranka Hrvatski laburisti poslala je otvoreno pismo guverneru Željku Rohatinskom u kome od njega traže da ukine deviznu klauzulu za kredite kako bi kuna napokon postala nacionalna valuta, a ne tek puko transakcijsko sredstvo koje preračunavamo u franke, forinte, eure, dolare...

- Pritisak na tečaj kune u posljednja tri-četiri tjedna posljedica je špekulativnog ponašanja banaka koje su pritiskom na HNB pokušale obezvrijediti nacionalnu valutu.

No, u državi koja je u krizi podjednaku cijenu, kaže Lesar, moraju snositi gospodarstvo, stanovništvo, radnici i umirovljenici, ali i banke. A hrvatske banke, odnosno banke u Hrvatskoj, do sada nisu snosile cijenu krize ni za jednu lipu - kaže predsjednik stranke Dragutin Lesar. Štoviše, banke su se u krizi, dodaje, i obogatile i to na teret građana.

Podjednak terez izlaska iz krize

 - Zato smo svjesni da će pronaći 99 razloga protiv našeg prijedloga. Mi imamo samo jedan razlog za: podjednak teret izlaska iz krize, novcem građana i gospodarstva koji je u bankama - zaključuje Lesar. Pita se i kako je, kada i tko uveo uopće deviznu klauzulu u Hrvatsku.

- Za nas u ovom trenutku to je velika enigma jer u zakonu o HNB-u lijepo piše da je kuna sredstvo plaćanja, a da to može biti neka druga valuta jedino ako se donese poseban zakon - kaže Lesar.

No Sabor takav zakon nikada donio nije.

- Bankari kažu da je to običajno pravo naslijeđeno još iz Jugoslavije iz hiperinflacije 80-ih godina kad su uveli deviznu klauzulu da se zaštite pa su je poslije ostavili, dobro im je došla - objašnjava Nikola Vuljanić, potpredsjednik Hrvatskih laburista. Ali upozorava i da HNB ima instrumente koji mogu zaštititi građane od ovakvih situacija koje se događaju sa švicarskim frankom, sutra sa dolarom, prekosutra s eurom...

Zarada na deviznoj klauzuli barem 500 milijuna kuna

- U šest mjeseci ove godine banke su ostvarile 2,22 milijarde kuna dobiti. Nešto manje nego lani u šest mjeseci, ali još uvijek popriličan iznos. Pitanje je koliko je tu devizne klauzule? Prema procjenama, riječ je o "skromnoj" računici od barem 500 do 600 milijuna kuna. Vremena lošeg poslovanja za banke u Hrvatskoj nikad nisu postojala. Sva vremena od postanka RH do danas za banke u RH, a koje nisu ukradene poput Dubrovačke, imaju krasno vrijeme poslovanja i divno im je. Zbog toga bi u najmanju ruku bilo korektno da se u ovakvoj situaciji, kad se devalvacija kune sprečava iz tjedna u tjedan emisijom HNB-a, banke snose barem ovaj dio rizika povećanja cijene stranih valuta i da HNB potegne tu polugu i zabrani takvu nepravednu praksu - kaže Vuljanić.

Na tvrdnje guvernera Željka Rohatinskog kako bi ukidanjem valutne klauzule došlo do valutne neravnoteže jer su dvije trećine štednje u devizama Lesar je napomenuo kako se s time ne slaže jer je štednja u Hrvatskoj velika i banke se iz Hrvatske ne bi povlačile.

- Štednja u devizama znači i isplatu u devizama, ali zanimljivo je da, kad je riječ o štednji u kunama, banka ne daje deviznu klauzulu kada vam uzima novac. Onda OK, na štednje u kunama banke moraju obračunati kamate i deviznu klauzulu ako se ovoga boje. Onda idemo izjednačiti ulogu depozita i kredita - poručio je Lesar.

Odgovor guvernera HNB-a

Na zahtjev Hrvatskih laburista za ukidanjem devizne klauzule na kredite odgovorio je guverner HNB-a Željko Rohatinski.

"Slijedom potrebe da se svi potezi monetarne i devizne politike sagledaju u cijelosti, predmnijevamo da će Hrvatski laburisti proširiti svoj zahtjev i na zabranu polaganja nove i održavanja postojeće štednje u devizama, kao i da ćete uputiti apel građanima RH da od 1. siječnja 2011., u okviru devizne liberalizacije koja stupa na snagu, ne prenose svoje štedne uloge u stranoj valuti na račune u inozemstvu. Samo tako prošireni zahtjev može biti konzistentan, naravno, s posljedicama koje nije teško predvidjeti.", stoji u odgovoru guvernera Rohatinskog.

Komentara 85

PA
patuljčica..
16:57 07.12.2010.

Usran McGovan Pa dobijaš kredit u kunama. Samo što ima deviznu klauzulu.

Avatar Patton
Patton
14:49 07.12.2010.

(1449) Nisam neki ekonomski stručnjak, a nisam baš niti obožavatelj D. Lesara (malo mi je pre crven iako je disident iz narodnjaka) ali mu ova postavka leži. Mađari su to napravili iako mi nisu poznate posljedice, ali mislim da je makar nacionalno gledano ne dopustivo da se bankarsko poslovanje unutar RH veže uz neku valutu. Točno je da su nam banke prodane strancima, ali još uvijek su fizički u RH. Pa u čemu je onda problem? Opet se vračamo na političare i korupciju, mislim da daljnji poticanje razvoja imaginacije na ovu temu nisu potrbni.

PA
patuljčica..
15:37 07.12.2010.

Patton Imaš izjavu Rohatinskog na portalu tcoma, možeš pročitati. Kredite ne mogu plasiratu u devizama upravo zato što je u Hrvatskoj kuna sredstvo plaćanja. Dio odgovora je u odgovoru Singumu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije