Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 67
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
loša godina

Rodnost u domaćim voćnjacima ove godine samo od 25 do 30 posto

'09.03.2012., Sibenik - Na trznici bogata ponuda sezonskog povrca ali i ostalih domacih proizvoda. Photo: Dusko Jaramaz/PIXSELL'
'Dusko Jaramaz/PIXSELL'
21.05.2012.
u 23:26

Kod nas vrijedi zakon tržišta, odnosno zakon ponude i potražnje, kaže Zlatko Zagorec iz Udruge hrvatskih povrćara

Zbog kasnog mraza i samim time lošijeg uroda cijene domaćeg voća porast će od 20 do 40 posto, upozorava Frane Ivković, predstavnik Hrvatske voćarske zajednice.

Svake godine problemi

– Obišao sam cijelu Hrvatsku i na temelju voćnjaka koje sam vidio, procijenio sam da će rodnost biti od 25 do 30 posto. Trešanja i bresaka praktički nema, osim nešto malo u Dalmaciji – ističe Ivković i napominje:

– Proizvođači neće dobiti više nego što su dobili lani, ali trgovci će iskoristiti priliku i ostvariti dobar profit. Proizvođači ne mogu sami sanirati štetu, a procjenjuje se na oko 900 milijuna kuna – objašnjava on.

Hoće li doista doći do povećanja cijena povrća, ni sami proizvođači još ne znaju. Na tržištu vrijedi samo jedan zakon, ističe Zlatko Zagorec, dopredsjednik Udruge hrvatskih povrćara i Saveza poljoprivrednih udruga Hrvatske:

– Tko može znati hoće li cijene biti povišene! Kod nas vrijedi zakon tržišta, odnosno zakon ponude i potražnje. Neće li tih proizvoda biti u okolnim zemljama, postoji mogućnost za podizanje cijena. Ja bih želio da povrće poskupi, jer mi radimo za socijalu – upozorava Zlatko Zagorec.

Iz jednog trgovačkog lanca kažu da je zbog mraza manji urod određenog voća i 50 posto, pa bi domaći proizvođači mogli korigirati cijene. Ipak, voće i povrće kupuje se na burzi, Europa diktira kretanje cijena, a Grčka i Italija nisu imale problema s kasnim mrazom kao što je to slučaj u Hrvatskoj. Sudeći prema uvozu, neće doći do povišenja cijena u trgovačkim lancima.

Cijene neće ići u nebesa

Domaći proizvođači mogu povećati cijene svojih proizvoda, ali neće biti prostora trgovcima za manevar jer, kako kažu, neće dizati cijene u nebesa. O teškoj situaciji u hrvatskom voćarstvu govorit će se i 24. svibnja na saboru Hrvatske voćarske zajednice, a tema je propast ili oporavak hrvatskog voćarstva.

Ključne riječi

Komentara 1

BB
brle brkić
15:14 22.05.2012.

Božija volja jel tak itak nemaju kome prodat proizvode ovak će dobit neku paru za odštetu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije