Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
UMJESTO ZAŠTIĆENOG OBJEKTA SMETLIŠTE I RUGLO

Više od 20 godina je propadala, a sada ju je vjetar potpuno uništio: Urušila se kuća slavnog hrvatskog revolucionara

rodna kuća Đure Đakovića
Foto: Ivica Galović/PIXSELL
1/13
13.03.2017.
u 19:10

Rezultat nepromišljene politike i neodgovornosti vladajućih struktura

Više od dva desetljeća, rodna kuća Đure Đakovića u slavonskobrodskom prigradskom naselju Brodskom Varošu nepovratno je propadala, da bi se na kraju doslovno urušila od starosti.

Snažan vjetar i kiša otprije nekoliko dana bili su kobni za kuću poznatoga hrvatskog političara i revolucionara. Spomen park "Đuro Đaković" datira iz 1979. godine. Mjesto na kojemu su se nekada djeca primala u pionire s vremenom je steklo kultni status, a o njegovu su održavanju skrbile bivša općina, mjesna zajednica i tadašnji SOUR.  

>>Medvedgrad bi mogao biti turistički hit, ali ljudi odu za pola sata

Nažalost, ovaj "zaštićeni" objekt kulturne baštine s godinama je pretvoren u smetlište i javni zahod, pravo ruglo na kraju grada! Brođani su ogorčeni. Umjesto da ga se oplemeni novim i drugačijim sadržajima, a da pri tom ipak zadrži sjećanje na vrijeme u kojem je nastao, park je postao okupljalište huligana i narkomana. - Bez obzira na različita tumačenja proteklih godina i politikantske izjave, ipak je Đuro Đaković povijesna osoba i jako je žalosno što je došlo do ovoga.

Ovako je kuća izgledala prije dvije godine:

To je rezultat nepromišljene politike i neodgovornosti vladajućih struktura, vodstva tvrtke, ali i samih mještana Brodskog Varoša, koji su sve promatrali nezainteresirano. To što je riječ o objektu koji nas podsjeća na rat i rađanje novih ideja sasvim je nevažno, mi kao građani moramo čuvati dio svoje kulturne i duhovne baštine – komentirao je Ilija Maoduš, predsjednik Udruge povjesničara i baštinika zavičajne starine Slavonije, Baranje i Srijema.

U povodu 130. obljetnice rođenja Đure Đakovića i 95. obljetnice osnivanja tvornice, lani je održan sastanak Grada i ĐĐ Grupe na kojem se govorilo o obnovi ove male slavonske kuće od drveta. Kući je trebao biti vraćen izgled koji je imala do devedesetih godina prošlog stoljeća, a u financiranje su se trebale uključiti sve tvrtke koje nose Đakovićevo ime, Grad, Županija i Ministarstvo kulture. Ipak, ni taj ni brojni drugi održani sastanci i obećanja nisu donijeli nikakav rezultat.

Ako su se po uspostavi hrvatske države devastacijom spomen parka neki željeli obračunati s komunističkom prošlošću, očito nisu imali na umu da je brodski metalski gigant, čije ime park s ponosom nosi, jedini pravi brand njihova grada. Povjesničar Petar Bašić smatra kako je urušavanje kuće rezultat totalne nebrige Grada, tvrtke i Turističke zajednice, koji su dopustili propadanje objekta koji se mogao obnoviti za svega nekoliko desetaka tisuća kuna.

>>Propala investicija: Za Bjelolasicu nema kupca! Zato što je ‘komunistička tvorevina’?!

Prema njegovim riječimaa, na Đuru Đakovića treba gledati prvenstveno kao na predstavnika sindikalizma, a ne komunizma. - Đaković je pokretao prve štrajkove. Bio je buntovnik i žalio se ako bi trebao raditi sat dulje, ali to je zapravo bilo sindikalno djelovanje u to vrijeme, jer tada nije bilo organiziranih sindikata. Mogli smo tu kuću staviti u funkciju i zarađivati na dolascima tisuća turista, prvenstveno sindikata, različitih organizacija i udruga, a moglo se dovoditi i školsku djecu koja bi ondje učila o osnovama borbe za radnička prava. Žalosno je što to nitko nije prepoznao – rekao je Bašić.

>>Životna drama sarajevskog heroja: Grad bi pao da nije bilo njega, a sada će mu suditi za ratni zločin

>>Spomenik propada jer ne postoji

>>Svi će se učenici u Hrvatskoj moći školovati od kuće

Komentara 72

BU
bujad
20:08 13.03.2017.

Koga više zanimaju nekakvi revolucionari ? Cijeli život su bili na grbači sirotinje i prodavali maglu i još da im se održava kuća ( štraćara ). Treba je srušiti i napraviti igralište za klince.viti igralište za klince.

ZM
zmik
19:54 13.03.2017.

Skolska djeca bi na takvim mjestima mogla uciti o tome da su komunisti u dvadestom stoljecu prema procjenama povjesnicara skrivili smrt oko 80 do 100 milijuna ljudi, . Sramota je da u Hrvatskoj neka poduzeca jos uvijek nose imena komunistickih zlocinaca.

LU
luzer96
19:41 13.03.2017.

Povjesničaru, malo elaboriraj DC i ostale svoje aktivnosti zaključno sa 365,treba li Staljina, Tita, Mao-a, Pol Pota, Idi Amina.......i još puno takvih gledati kao domoljube ili istrebitelje ljudi?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije