Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 67
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
nove cijene vrtića

Roditelji vrtićke djece tvrde: "Bandić nas tjera na razvode"

bandic (1)
Foto: Tomislav Miletić/Pixsell
1/3
09.04.2011.
u 14:00

Udruge Vrtić za sve i Roda građane pozivaju na javnu raspravu, a SDP-ov Mirando Mrsić uvjeren je da do poskupljenja ipak neće doći

Nakon što su zagrebački roditelji ovog tjedna iz vrtića osim s djetetom izašli i sa zahtjevima za povlastice za nov način plaćanja vrtića, koji na snagu stupa 1. srpnja ove godine, telefoni udruga Roda i Vrtić za sve, kao i naše redakcije, ne prestaju zvoniti. Naime, program koji je donio gradonačelnik Milan Bandić, a potvrdila Gradska skupština glasujući o proračunu za 2011. predviđa poskupljenje vrtića za pojedine roditelje do čak 900 posto. Osim toga temelji se na prihodovnom cenzusu koji nije realan pokazatelj imovinskog stanja.

– Ovo poskupljenje čista je samovolja gradonačelnika Bandića i, ako odluka bude ponovno izglasovana u Skupštini, pozivamo sve roditelje da odbiju učiniti traženo jer je ovo čista diskriminacija na više osnova – poručuje Mirela Blažanović iz udruge Roda te dodaje:

Pogodno za "muljanje"

– Prihodovni konsenzus nije vjerodostojan. Mnogi koji imaju "velike" plaće opterećeni su kreditima, a s druge pak strane oni koji imaju gomilu imovine mogu biti prijavljeni na minimalac. Ovakav program samo je pogodno tlo za razne malverzacije – zaključuje.

Petra Rogić, predsjednica udruge Vrtić za sve, pak upozorava da poskupljenje neće napuniti gradski proračun. – Poskupljenje nema ekonomskih temelja – jer ovakvim dodatnim prihodom pokriva se jednomjesečni trošak jednog gradskog vrtića – ističe.

A da je nova vrsta naplate zagrebačkih vrtića uistinu podložna manipulaciji, pokazuju i sljedeći primjeri.

Na forumu Mame i bebe jedna se mama javno pohvalila kako će joj sada vrtić biti besplatan jer joj se suprug prijavljen na drugoj adresi (zbog dobivanja parking-karte u prvoj zoni op.a) pa se njezina plaća dijeli na nju i dvoje djece. Druga je pak, sumnjajući da će se dogoditi ovakav scenarij, unatoč obećanjima da poskupljenja neće biti, koncem 2010. u svoje kućanstvo prijavila roditelje umirovljenike. Plaćat će minimalan iznos. Samohrana majka Slađana Savić (30), magistra farmacije, s plaćom od devet tisuća kuna, vrtić će plaćati manje nego dosad – 300 kuna.

Spriječiti poskupljenje

– Nedopustivo je da dio roditelja i djece podnese ovakav teret. Ispada da su oni koji uredno plaćaju porez i prirez i prijavljeni su na stvarnu plaću na gubitku – zaključuje Petra Rogić, dok se Mirela Blažanović pita:

– Tjera li nas to Bandić na fiktivne razvode? Stoga ove udruge pozivaju građane na javnu raspravu o promjeni odluke u Kuću ljudskih prava u Selskoj 112 c u ponedjeljak 11. travnja u 17 sati. A spremni su, kaže, organizirati i javni prosvjed. Ivica Lovrić, pročelnik gradskog Ureda za obrazovanje, kulturu i sport, uvjeren je da neće biti gužvi na MUP-u i Poreznoj upravi te ističe da je poskupljenje u skladu s važećim Programom javnih potreba u predškolskom odgoju i naobrazbi.

– Kako gradski vrtići nude kvalitetan program, vjerujemo da će roditelj i dalje prednost dati upravo njima – odgovorio je Lovrić na upit strahuje li da će se poskupljenjem cijena vrtići pretvoriti u socijalne ustanove, jer za 1400 ili 2000 kuna roditelji mogu otići i u privatne vrtiće, odnosno angažirati dadilju. Na metež oko poskupljenja reagirao je pak gradski SDP.

– Učinit ćemo sve što je u našoj moći da do ovog poskupljenja ne dođe. Gradonačelnik očito ne razumije situaciju, griješi ako misli ovako puniti proračun. Zašto ne naplati više od 1,8 milijardi dugova – pita se Mirando Mrsić uvjeravajući da prijedlog neće proći na Skupštini 20. travnja.

Pozivamo vas, javite se ako ste i vi u problemu zbog poskupljenja vrtića!
 Javite se na: 
vecernji@vecernji.hr ili na besplatni broj 0800/8585

Komentara 98

MA
maxell
10:15 10.04.2011.

Purgeri kada ce te se opametit i izbacit seljake da upravljaju svojom stokom a ne nasim gradom.

OB
-obrisani-
16:29 09.04.2011.

– Prihodovni konsenzus nije vjerodostojan. Mnogi koji imaju \"velike\" plaće opterećeni su kreditima, ------------------ Glupih izgovora. I drugi Zagrepčani bi im trebali vraćati kredite, indirektno.

DZ
dzalic
08:15 10.04.2011.

braco225 Da ti nije bilo Hercegovaca a i Bosanaca sada bi o cijeni vrtica svinjo odredjivao neki Jovo Jovanovic i ti bi neradnicka svinjo bio \"srećan\"

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije