Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
IZGUBILI SPOR

Roditelji od bolnice tražili 900.000 kuna, sad moraju platiti 245.000 kuna troškova

Opća bolnica Varaždin
Foto: Marko Jurinec/PIXSELL
1/2
29.10.2020.
u 21:27

Djevojčica je rođena prije dvadesetak godina. Porod se zakomplicirao i doveo do pareze brahioradijalnih živaca desne nadlaktice, podlaktice i šake.

Općinski sud u Varaždinu odbacio je tužbe roditelja koji su od Opće bolnice Varaždin tražili 870.000 kuna naknade štete za pretrpljene duševne boli zbog smanjenja životne aktivnosti i duševne bolove zbog naruženosti njihove kćeri, te još 100.000 kuna za njih kao roditelje.

Odbijen im je i zahtjev da se kćeri isplaćuje mjesečna renta u iznosu od 5000 kuna. Roditelji moraju bolnici nadoknatiti sudske troškove u iznosu od čak 245.000 kuna. Djevojčica je rođena prije dvadesetak godina. Porod se zakomplicirao i doveo do pareze brahioradijalnih živaca desne nadlaktice, podlaktice i šake.

Roditelji tvrde da je počinjena pogreška u procjeni težine nerođenog djeteta i nesrazmjera između njegove veličine i zdjelice majke. Da nije bilo te pogreške, ističu, porod bi bio dovršen carskim rezom. Djevojčica je zbog ozljede ruke ostala doživotni invalid.

Protiv dvoje liječnika koji su vodili porod podnesena je kaznena prijava koju je Općinsko državno odvjetništvo odbacilo. U bolnici tvrde da je sve učinjeno po propisima i da nije bilo medicinskih indikacija da se porod dovrši operativnim zahvatom. Tvrde da tužiteljica nije surađivala tijekom poroda i nije pratila upute porodničara, pa se može samo nagađati je li to dovelo do zastoja ramena ili je uzrok u nečem drugom. Zastoj ramena je akutna i nepredvidiva komplikacija, navode u bolnici.

Sud je u tom predmetu 2010. donio presudu u korist bolnice, roditelji su se žalili, Županijski sud potvrdio je presudu Općinskog suda, no Vrhovni sud je 2016. predmet vratio prvostupanjskom sudu na ponovno suđenje.

Komentara 21

ĐU
Đubrenakvadrat
21:43 29.10.2020.

Suđenje je trajalo 20ak godina...?

DU
Deleted user
21:43 29.10.2020.

Neka nitko ne zamjeri....ishod ovog poroda bez liječnika bi bila smrt za majku i dijete. Lako osudivati liječnike jer je za njih tvoj porod rutinska stvar, jer je za tebe to vrhunac života.

LI
Linomedo
00:49 30.10.2020.

Liječnici u ogromnom broju slučajeva rade fatalne pogreške, samo što mi za njih ne saznamo, odnosno svatko zna samo za slučajeve u svom okruženju. Najčešće završi smrću, a tada čovjeku nije do istjerivanja pravde jer mu njegove najmilije ništa ne može vratiti.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije