Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 197
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Školski pribor

Roditelji djeci ne moraju kupiti ništa osim obveznih knjiga

Udžbenici (1)
Jurica Galoić/PIXSELL
04.07.2011.
u 12:00

Nastavnik nema pravo inzistirati na kupnji pomoćnog materijala, upozorili su iz Agencije za obrazovanje

Pogrešne činjenice, netočne kemijske jednadžbe u rješenjima, stari podaci, tvrdnja da ribe plutaju – neki su od razloga zbog kojih stručnjaci nisu razmatrali ili nisu odobrili 65 naslova tzv. pomoćnih nastavnih sredstava.

Riječ je zapravo o zbirkama zadataka, atlasima, radnim listićima, radnim bilježnicama, rječnicima, skriptama, priručnicima, o svemu onome što više nije obvezni školski materijal.

Izdavači su Agenciji za odgoj i obrazovanje, nadležnoj za odobravanje, prijavili 715 naslova. Nakon detaljne stručne provjere, odlučeno je da njih 596 zadovoljava propisane kriterije za eventualni ulazak u učionicu.

Naime, atlas, mapu, radnu bilježnicu ili zbirku zadataka, ovisno o predmetu, nastavnik može preporučiti roditeljima, no oni to mogu odbiti.

– Roditelji odlučuju žele li taj pomoćni nastavni materijal. Nastavnik nema pravo inzistirati na kupnji jer nastavni plan i program mora realizirati na temelju odobrenih obveznih udžbenika – objašnjava ravnatelj Agencije Vinko Filipović.

Roditelji mogu ravnatelju škole prijaviti ako nastavnik ili učitelj inzistira na kupnji nekog naslova, a ako ravnatelj ne reagira, u pomoć mogu pozvati prosvjetnu inspekciju. Od ukupnog broja odobrenih naslova, najviše ih je za prva četiri razreda osnovne škole, čak 251, a vodi priroda i društvo sa 97 različitih radnih bilježnica, listića, zbirki...

Za predmetnu nastavu odobrena su 204 naslova, a za srednje škole 141. Učitelji s kojima smo razgovarali tvrde da su im takvi priručnici ili drugi dodatni materijali znali pojednostavniti i olakšati predavanja, ali isto tako kažu da će poštovati odluku roditelja.

Oni, pak, zbog sve tanjeg kućnog budžeta, ali i preteške školske torbe svog đaka, nisu raspoloženi za kupnju onoga što nije obvezno.

Ključne riječi

Komentara 2

DR
DRMagMa
15:52 04.07.2011.

Ja smatram da za neke predmete poput likovnoga ne mozes u osnovnoj skoli raditi ako nemas pribor. a npr zemljopis da se inzistira da se kupi karta hrvatske iako se ima atlas to mi nije normalno :)

ZV
zvocalo
20:26 04.07.2011.

Meni nije normalno da prvašić mora donijeti za likovni sve od tempera , tuša, linoreza, glinamola i itd. A pola toga ne koriste već na kraju godine vrate kući. Da ima posebnih prohtijeva, naravno da postoje slučajevi od toga da profesor za tijelesni traži točno određeni šorc (nije u pitanju boja već marka ) i uputi učenike u kojoj trgovini se može nabaviti.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije