Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 31
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
dr. Milivoj Novak:
Povratak na članak

Roditelji bi trebali proći edukaciju za reanimaciju


Majka je htjela spasiti sina koji se gušio, ali rezanje vrata izvan bolnice nije lako ni liječnicima

Komentari 8

ŠI
Šiljka
23:16 30.08.2011.

Slažem se! Kao i svi koji rade s djecom. Kasno je poslije misliti što bi bilo kad bi bilo...Mora se znati odreagirati! Treba uvesti obavezne tečajeve, ali ne samo za liječnike.

VL
VI
viviann
23:45 30.08.2011.

da netko mom djetetu izvadi zdravi bubreg, majke mi ako ne bih nekom platila da ga preseli u vjecna lovista.

VL
BL
Blizanac
09:05 31.08.2011.

Javno objavljena informacija koju je napisao Lujo1 zahtijeva promptnu reakciju policije i tužilaštva, ali i poslovodstva KBC-a i resornog ministarstva! Očekujem od Večernjaka da nas informira o istima. Izostanak bilo kakve reakcije cijeli predmet usmjerava u nadležnost USKOK-a!!!

VL
PR
proxy1969
09:18 31.08.2011.

Dio prvi: Popljujte me koliko god hoćete, ali moje mišljenje o ovoj tragediji je da je ovo posljedica stanja duha nacije i atmosfere u lipoj našoj. Zašto, upitajmo se kako i kojoj okolini živimo ? Živimo u državi u kojojj vlada pesimizam i sumrak, potisnuti smo nekakvim obvezama iracionalnih predznaka, kod nas se mora voljeti to i to jer nisi to i to (recimo crkva – svaka čast iskonskim vjernicima – ali većina ide zato što mora, a ne zato što vjeruje o skandalima unutar iste drugi put, moraš voljet recimo FT jer nisi domoljub…itd.). U takvoj atmosferi ljudi nemaju povjerenja u sebe i bližnjeg svog već se stvara povjerenje u bilo što imaginarno, a isto je produkt današnjeg stila života u RH gdje je od višeg interesa je\'l netko mrkno\' neku budeltinu u nekom BB ili k\'o je prco „pjevačicu u usponu“ kod Panče nego prijedlog gospodarskog rasta u 2012.

VL
DO
doktorica
09:40 31.08.2011.

hajka na liječnike preko medija doprinjela je umanjivanju važnosti struke,danas je bolje biti odvjetnik koji za par jedva suvislih rečenica dobije odličan honorar,ili neki menager koji je \"uspješno\" upropastio tvrtku nego liječnik.Prosvjetiteljska uloga medicine se premalo naglašava,potrebno je cijeli život se educirati i druge poučavati koji misle da sve znadu a u datom momentu neznaju ni najosnovnije.Ovakovi zahvati koje je učinila očajna majka izuzetno su rizični .

VL
PR
proxy1969
09:18 31.08.2011.

Dio drugi: Narod gleda „uspjeh“ raznoraznih osoba koje su svojim „radom i zalaganjem“ postali od vozača i vodoinstalatera generali i poduzetnici – uspješni gospodarstvenici povezujući to s likovima iz raznih sapunica i sl.uradaka i počinju vjerovati da je to doistaa tako i moguće u stvarnom svijetu. Nije. I ne može biti. Osim na brdovitom Balkanu, ali to ne znači da je doista i tako, prije je to predstava za javnost, a „istina je ipak negdje oko nas“. Ako gledate Dr.Housa , ER , Uvod u anatomiju ili …što već NEĆETE biti liječnik koliko god Vi mislili da je to moguće jednako ako „uspješno letite“ simulator na PC-u sigurno nećete pilotirati B-747 u zbilji.

VL
PR
proxy1969
09:19 31.08.2011.

Dio treći: Ovo je tužan primjer svega ovog navedenog jer da se vratim početku ova sirota majka je vidjevši što se dešava u trenutku panike/zabrinutosti/očaja ili čega već zahvaljujući vlastitoj percepciji stečenog znanja pokušala oponašati ono što je vidjela nana TV-u (ne vjerujem da je medicinske struke jer bi znala koliko je to rizično u tim uvjetima) jer struka ionako nije bitna, kod nas diplomu kupiš, malo pronjuškaš po internetu i već si stručnjak. Osobno mislim da će pečat svoje „domišljatosti“ nositi do kraja života, a meli anđelčić ne\'k počiva u miru.

VL
NT
ntblzg
09:50 31.08.2011.

Trebali bi svi proći obuku iz reanimacije (oživljavanja). U dobro organiziranim zajednicama stupanj preživljavanja je 50% nakon srčanog zastoja, ako laici započnu reanimaciju. Drugi je problem što svi koji počažu vozački ispit kao uče reanimaciju. A nitko skoro ne zna. Tu treba preispitati gdje idu silni novci za edukaciju koju pobire Hrvatski Crveni križ. E, da, i jedan tečaj ništa ne znači, vještina se mora obnavljati, dokazano.

VL
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.