Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 113
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Dosanjani san

Rodilje sigurnije, na operacije se neće ići iz prizemlja na šesti kat

bolnica01
kristina štedul fabac/pixsell
07.09.2010.
u 08:53

Sa 3,5 milijuna kuna osigurana je brza reakcija u slučaju kada je potreban carski rez ili drugi zahvat. A carskim rezom na svijet dolazi svaka peta beba.

Standard kakav je u Karlovcu moraju imati sve bolnice u Hrvatskoj, poručio je ministar zdravstva Darko Milinović na jučerašnjem otvorenju novoouređene ginekološke operacijske dvorane u Općoj bolnici Karlovac. Nalazi se odmah do rađaonice, a investicija vrijedna 3,5 mil. kuna još će više povećati sigurnost rodilja i stručnost rada u bolnici.

Tisuću poroda godišnje

Najveća županijska zdravstvena ustanova projektirana je tako da se operacijski dio nalazi na šestom katu, a ginekologija je u visokom prizemlju, što je dovodilo do poteškoća u transportu i izazivalo velik stres osoblja jer je svaka sekunda važna. Sada je osigurana brza reakciju u svim slučajevima kad je potreban hitan carski rez ili drugi zahvat.

– Ostvarilo se ono čemu su težile mnoge generacije naših ginekologa, a nisu to dočekali. Unatoč krizi, krenuli smo u tu investiciju i ostvarili je zahvaljujući reformi zdravstva – rekao je ravnatelj Opće bolnice Karlovac dr. Nedjeljko Strikić. O opravdanosti investicije svjedoči i podatak da se od tisuću poroda godišnje u karlovačkoj bolnici, 200 obavi carskim rezom.

 – Najveća hitnost je u porodništvu i bilo je nužno urediti operacijsku dvoranu. Dajemo sve od sebe da bismo pružili najbolju uslugu. Sada ćemo u stručnom smislu puno lakše unaprijediti sve što radimo – rekao je šef Službe za ženske bolesti i porode Opće bolnice Karlovac dr. Željko Štajcer. Ukazao je i na vrlo nisku stopu perinatalnog mortaliteta, koji za 2009. iznosi 4,08 promila.

Sjećanja umirovljenih

U prvih devet mjeseci ove godine ta je stopa tri promila. Takvi izvrsni rezultati postizali su se i za rada uglednih karlovačkih ginekologa dr. Emila Tuškana i dr. Božidara Tirolta, iako su uvjeti bili znatno lošiji. Liječnici, koji su danas nakon 40 godina predanog rada u mirovini, s oduševljenjem su dočekali da karlovačka bolnica dobije ono što je njima desetljećima bilo uskraćeno.

– Nije problem bio samo odlazak na šesti kat. Karlovac nije mogao dobiti ni stol za rađanje. No, rezultati su bili vrhunski zahvaljujući osoblju. Koristilo se samo pola godišnjeg odmora i nije bilo slobodnih dana – prisjetio se dr. E. Tuškan.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije