Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Uspjeh KB-a Dubrava

Robotska biopsija tumora na glavi

31.03.2016., Zagreb - U KBC Dubrava predstavljen je medicinski robot Ronna koji sluzi za neuro operacije na mozgu, a projektiran je u suradnji s Fakultetom strojarstva i brodogradnje u Zagrebu.  Photo: Tomislav Miletic/PIXSELL
Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL
1/3
01.04.2016.
u 05:00

Robot je prepoznao u svom sustavu koordinate na glavi pacijenta gdje se želi uzeti tkivo i precizno pokazao mjesto kako ići sondom

U KB-u Dubrava predstavljena je prva robotska neurokirurška operacija i projekt Ronna (Robotska neuronavigacija), pokrenut prije sedam godina na Fakultetu strojarstva i brodogradnje u suradnji s KB-om Dubrava i Hrvatskim institutom za istraživanje mozga. Tada je izgledao kao znanstvena fantastika, no prva je operacija obavljena 10. ožujka i snimka te operacije jučer je pokazana.

– Robotskom navigacijom obavljena je biopsija tumora na glavi pacijenta. Operacija je uspjela, nema postoperacijskih komplikacija, biopsija je pokazala o kakvom je tumoru riječ i operacija je vrlo kratko trajala. Robot je prepoznao u svom sustavu koordinate na glavi pacijenta gdje želimo uzeti tkivo i precizno pokazao mjesto, kako moramo ići sondom – objasnio je doc. dr. sc. Darko Chudy, šef Zavoda za neurokirurgiju u KB-u Dubrava i idejni začetnik projekta.

Intenzivna pretklinička ispitivanja provode se od srpnja 2013. godine tijekom kojih su izvedena brojna mjerenja, a Ronna je unaprijeđena do kliničke i komercijalne razine zahvaljujući sredstvima Europskog fonda za regionalni razvoj, istaknuo je prof. dr. sc. Bojan Jerbić sa Zavoda za robotiku i automatizaciju proizvodnih sustava FSB-a, voditelj projekta. 

>> U lovranskoj klinici prvi put ugradili umjetni ručni zglob

Komentara 1

HL
hlibit
06:53 01.04.2016.

...e tooo...sad s Ronom u sabor

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije