Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 138
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Njegovo izručenje Bugarskoj nadziralo 60 specijalaca

Robert Matanić u Srbiji bio tretiran kao vrlo opasan

hrv_r_mata.jpg
import
30.10.2008.
u 01:18

Zbog nedostatka dokaza Robert Matanić (31), nekoć sparing partner Cro Copa Mirka Filipovića, u svibnju ove godine, barem tridesetak kilograma lakši, pušten je iz zatvora u Sofiji u kojem je bio osam mjeseci i 19 dana zbog optužbi da je bio vođa plaćenih ubojica koji su likvidirali petoricu bugarskih šefova narkomafije.

Matanića je u pratnji 60 policajaca - zbog dojave o planiranju bijega - u rujnu 2007. Bugarskoj izručila Srbiji nakon što je u veljači 2005. uhićen u spektakularnoj akciji u hotelu Ineks-Krajina u Negotinu. U tom je hotelu zajedno s tada 23-godišnjim Tomislavom Marjanovićem odsjeo nakon što su u autu gospićkih oznaka prešli bugarsko-srpsku granicu jer zbog snijega nisu mogli nastaviti put.

Policija je dobila dojavu pa se Marjanović predao (inače je bio tražen u Hrvatskoj zbog izdržavanja kazne od godine i mjesec dana zatvora temeljem presude suda u Zadru), dok je Matanić više sati prijetio bombom ako mu se ne omogući kontakt s predstavnicima Hrvatske u Srbiji. Potom je dvije i pol godine izdržavao kaznu u KPZ Mitrovica zbog šverca oružja. Prije izručenja Bugarskoj srbijanska je policija dobila dojavu o Matanićevu planiranju bijega.

“Cijeli Matanićev plan je razotkriven. Da je došlo do bijega, sigurno je da bi Matanićevi sudionici upotrijebili oružje. Matanić je opasan kriminalac, koji ima jake suradnike i u Hrvatskoj i u Srbiji. Zbog toga je cijelo vrijeme u zatvoru u Srbiji bio pod specijalnim mjerama nadzora. Te mjere su u posljednja dva tjedna, kada se saznalo za plan bijega, podignute na najvišu razinu. Matanić je stavljen u samicu i zabranjeni su mu posjeti”, rekao je lani u rujnu za Blic izvor iz vrha srbijanske policije.

Zbog iznude se protiv Matanića vodi i postupak na Općinskom sudu u Zagrebu. Posljednja prijava protiv Matanića u Hrvatskoj je podnesena 2002. godine, a od 1995. imao ih je šest zbog oružja, razbojstava, iznuda i udruživanja u grupu radi počinjenja kaznenih djela. Matanić je često boravio na teritoriju Bugarske.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije