Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 73
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Što kažu stručnjaci

Rješavamo vječnu dilemu: Jesu li Varaždinci Zagorci?

Varaždin
Foto: Vjeran Žganec Rogulja/PIXSELL
1/4
02.10.2019.
u 11:36

Što se tiče pitanja jesu li Varaždinci Zagorci, najbolje ga je postaviti samim Varaždincima, smatra prof. dr. Dražen Njegač, nositelj kolegija Geografija Hrvatske na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu u Zagrebu

Je li Varaždin dio Hrvatskog zagorja i jesu li Varaždinci Zagorci? Na portalima i društvenim mrežama često se povede rasprava o tome kamo svrstati Varaždince koji za sebe kažu da nisu Zagorci, a ni Podravci, već nešto kao "nesvrstani". Varaždin je jedno vrijeme bio i glavni grad Hrvatske. Marija Terezija je 1767. godine osnovala prvu modernu hrvatsku vladu, Hrvatsko kraljevsko vijeće sa središtem upravo u Varaždinu, no nakon katastrofalnog požara 1776. preseljeno je u Zagreb. Geografi se u najvećoj mjeri slažu da Varaždin nije dio Hrvatskog zagorja.

– Što se tiče pitanja jesu li Varaždinci Zagorci, najbolje ga je postaviti samim Varaždincima. Ako se oni smatraju Zagorcima, onda je to stvar poimanja vlastitog identiteta, pa je po tome Varaždin dio Zagorja (iako u strogo geografskom smislu on to nije) – odgovorio nam je prof. dr. Dražen Njegač, nositelj kolegija Geografija Hrvatske na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu u Zagrebu, uputivši nas na članak u časopisu Gazophylacium i Enciklopediju Hrvatskog zagorja koju je izdao Leksikografski zavod Miroslav Krleža.

U njoj Varaždin teritorijalno nije uključen u Hrvatsko zagorje, kao ni susjedne općine Sračinec, Vidovec, Beretinec, Sveti Ilija i Gornji Kneginec, koje obuhvaćaju pretežno nizinsko područje, a osim toga, nalaze se neposredno uz područje Grada Varaždina i zapravo su varaždinsko prigradsko područje. Mr. sc. Mladen Klemenčić iz Leksikografskog zavoda kaže da je to često pitanje, a odgovori su rijetko jednoznačni jer naše regije najčešće nemaju "čvrste" granice.

– Po mojem mišljenju, Varaždin se ne bi mogao smatrati dijelom Zagorja iako su veze Varaždina i Zagorja mnogobrojne i žive – kaže. Varaždin nije ni u Zagorju, ni u Podravini – tvrdi akademik Dragutin Feletar, autoritet na području geografije.

Foto: Wikipedia

– Moji geografi čak su izmislili posebno ime za Varaždin, Varaždinština, po uzoru na imena iz Istre, što vjerojatno nije praktično, ali označava jedan geografski prostor – napominje.

Varaždin je bio i slobodni kraljevski grad Varaždin, zasebna cjelina s okolicom u nizini rijeke Drave. Velik broj stručnjaka Hrvatskim zagorjem smatraju kraj koji je na zapadu omeđen rijekom Sutlom, na sjeveru Strahinjčicom i Ivanščicom te na jugu Medvednicom i rijekom Savom. O tome gdje je granica, kruže i šale. "Autohtoni Varaždinci Zagorjem smatraju onaj kraj gdje te susjed tuži za pedalj međe", kaže jedna. Za mišljenje smo upitali i gradonačelnika Ivana Čehoka. Varaždinci, kaže, nisu Zagorci.

– Varaždin je točka između Zagorja, Podravine i Međimurja – smatra on.

Komentara 93

NE
nepenthe
12:43 02.10.2019.

Realno gledajući po županijama i spajanjem Međimurske, Varaždinske, Krapinsko-zagorske, Koprivničko-križevačke i dijela Virovitičko- podravske županije (dio gdje se govori kajkavskim narječjem) dobili bi relativno homogenu smjesu ljudi sa istim dijalektom, običajima i načinom života, a ujedno bi ojačali tradicijske vrijednosti spomenutih krajeva.

WI
WIRRULINA
12:20 02.10.2019.

zagorje je čarobno i preljepo,a mi šta sm o mi? jednostavno hrvati i nije bitno gdje stanujemo

Avatar Časnik2
Časnik2
13:06 02.10.2019.

..."mi smo se oduvjek dobro slagali sa Hrvatima"......................mala šala!! Živeli jarani!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije