Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 16
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
GRADNJA KAMPUSA

Rimac odgovorio na optužbe: 'Projekt financiramo sami, bez banaka i kredita. Kako stvari stoje, tako će i ostati'

Rimac Kampus
Foto: Davorin Visnjic/Luka Stanzl/PIXSELL
1/3
Autori: Vecernji.hr, Hina
03.12.2021.
u 11:50

Rimac navodi kako smatra da je kampus najveća industrijska green-field investicija u povijesti zemlje te da projekt napreduje jako brzo

U Svetoj Nedelji gradi se novi "Rimac Campus" koji je privukao zanimanje javnosti, a Mate Rimac odlučio je danas na svom Facebook profilu odgovoriti na neka pitanja oko kojih se vodi rasprava. Kako je naveo, smatra dobrim kada se pitanja postavljaju, no protivi se klevetama i lažima. 

Objavio je fotografiju lokacije zemljišta gdje je jedan dio obojen plavom, a drugi zelenom bojom. Plavo je zemljište veliko 200.000 mte na njemu imaju pravo gradnje, dok je zeleno, udaljeno 1000 metara, veliko 600.000 m2 i kupljeno od Plive za 3 milijuna eura. Naglašava kako je ugovor potpisan prošli tjedan te da proces kupnje još nije potpuno završen i vidljiv u zemljišnim knjigama. Zemljište na kojem grade kampus još uvijek je u vlasništvu Grada Svete Nedelje.

"Tvrtka Rimac Automobili ima pravo građenja na toj čestici uz uvjet da pokrenemo izgradnju u roku od 12 mjeseci, završimo projekt u roku od 36 mjeseci (26. ožujka 2024.), zaposlimo 729 djelatnika, od kojih 547 mora biti visoko obrazovanih. Ako ne ispunimo uvjete, sve što smo napravili ide u vlasništvo Grada. Nakon isteka prava gradnje (69 godina), zemljište i sve na njemu se vraća Gradu", naveo je u objavi te se osvrnuo na financijski aspekt. 

"Za kampus ćemo plaćati 2.5 M kuna komunalne naknade Gradu godišnje, što predstavlja 15% proračuna Grada Svete Nedelje. Mi u potpunosti financiramo projekt sami, uključujući infrastrukturu, bez kune od države ili EU – sami plaćamo trafostanice, premještanje dalekovoda, ceste i sve ostalo. Za sada financiramo kompletni projekt sami, bez banaka, bez kredita i kako stvari stoje, tako će i ostati. Nemamo nikakve državne garancije ili slično", piše na Facebooku. 

Rimac navodi kako smatra da je kampus najveća industrijska green-field investicija u povijesti zemlje te da projekt napreduje jako brzo. 

"Ponajviše zahvaljujući izvođaču (Facies iz Samobora) koji je izvrstan – za sada smo u roku. U kampusu će raditi više od 2500 zaposlenih, od kojih će više od pola biti visokoobrazovani. Iz kampusa će izlaziti proizvodi vrijedni milijarde kuna godišnje. To zemljište uvijek je bilo šikara i ostalo bi šikara desetljećima da nije ovog kampusa. Ali Hrvatska voli šikare. Neću ni spominjati koje će pozitivne posljedice za mikrolokaciju Kerestinca/Svete Nedelje i državu ova investicija imati", nastavlja. 

Rimac Automobili (sada Rimac Grupa), kaže Rimac, do sada su prikupili više od 300 milijuna eura (više od 2 milijarde kuna), a upravo završavaju višestruko veću rundu financiranja. "Prikupljamo više kapitala nego što smo prikupili zajedno u povijesti", napominje. 

"Rimac Grupa danas ima više od 1400 zaposlenih (+Greyp 100 i P3 100), od kojih je oko 1200 u Hrvatskoj. Rimac Grupa ove godine zaposlila je više od 450 novih djelatnika (ne računajući pripajanje Bugattija) te iduće godine planiramo zaposliti više od 700 novih ljudi. Iz financijske perspektive, nemamo problem kupiti to zemljište. Ali tek bi tada bilo pitanje cijene. Već sada znamo da nam kampus ni izbliza neće biti dovoljan i da ćemo trebati tri do četiri dodatna slična objekta u idućih 10 godina ako ćemo ispuniti (vrlo ambiciozne) planove koje imamo. Što se mene tiče, možemo i kupiti zemljište sada po tržišnoj cijeni. Nema problema. Ja ću biti jedina budala na svijetu koja ovakvu investiciju financira 100% bez subvencija, na zemljištu koje kupujemo po tržišnoj cijeni (opet kažem, nema problema), ali ćemo onda vidjeti kako ću za sljedeću investiciju uspjeti uvjeriti svoje investitore koji ovo financiraju, da se to dalje radi u Hrvatskoj", piše Rimac. 

"Uza sve ovo – linč, klevete i mržnja kojoj sam svakodnevno izložen, pitanje je moje motivacije buduće investicije raditi u Hrvatskoj, a i kakav tretman drugi potencijalni investitori mogu očekivati – koji eto, stoje u redu da šikare pretvore u razvojno-istraživačke i proizvodne pogone u Hrvatskoj. Bez brige, neću dozvoliti da nas ti napadi i blaćenje uznemire – idemo dalje punom parom i jedva čekam da završimo ovaj projekt na koji će ipak velika većina biti ponosna", zaključio je Mate Rimac. 

Peović: Rimac Automobili dobili zemljište za manje od lipu po kvadratu

Podsjetimo, saborska zastupnica Radničke fronte Katarina Peović u četvrtak je, tijekom rasprave o poduzetničkoj infrastrukturi, zatražila objašnjenje o zemljištu na kojem gradi tvrtka Rimac Automobili koje joj je, tvrdi, dodijeljeno za iznos manji od jedne lipe po kvadratu mjesečno.

- Rimac Automobilima je građevinsko zemljište od gotovo 200 tisuća kvadratnih metara na sljedećih 69 godina dodijeljeno za 19.934 kuna godišnje, što je manje od jedne lipe po kvadratu mjesečno - kazala je Peović i upitala je li to opravdano.

Ocijenila je kako je tu riječ o pogodovanju te da na prvom mjestu treba biti interes lokalne zajednice, a ne privatni interes.

- Ne daje se zemljište, nego se daje pravo građenja, država je i dalje vlasnik tog zemljišta, a pod kojim uvjetima je to dodijeljeno, ne mogu reći - odgovorio joj je državni tajnik u Ministarstvu gospodarstva Mile Horvat.

Ključne riječi

Komentara 67

RE
Retsudo
11:54 03.12.2021.

Gosp. Rimac, a kaj se nervirate? Po Vama pljuju oni koji nisu sposobni na tržištu zaraditi 10 kuna i oni koji ni zuc nisu rekli kada su sve vlade od 2000. na ovamo utrpale 35 milijardi kuna u brodogradnju.

ST
starsandstripes
12:47 03.12.2021.

takvima je smetao Bljesak pa Oluja i normalno da ih sada smeta Nevera ali to samo znači da si na dobrom putu

SV
Sveznadar
12:26 03.12.2021.

Znaš ča Mate! Ne čitaj novine, vozi po svom naumu i brzinom koja ti odgovara. Matuni imaš po ciloj hrvatskoj, samo se ne osvrći.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije