Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 53
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Stoljetna tajna

'Riješit ćemo misterij smrti Mirka Seljana'

braća Seljan
Foto: Pixsell
04.12.2013.
u 14:15

Gran Pajaten – 
grad koji je Mirko tražio i našao. Nakon tog otkrića 1913. neobjašnjivo nestaje.

Da je Karlovčanin Mirko Seljan kojim slučajem bio Amerikanac, bio bi okrunjen lovorikama velikog istraživača, bio bi dio svake enciklopedije u kojoj se spominje drevni grad Gran Pajáten. Poput američkog povjesničara Hirama Bingama, koji je 1911. otkrio Machu Picchu. Nedavno objavljena poštanska marka s likovima braće Mirka i Stjepana Seljana govori da se stvari pokreću s mrtve točke.

– Tako su najveći karlovački istraživači ponovno krenuli na put oko svijeta – kaže nam Mladen Kuka, prvi čovjek karlovačkog Centra za ekspedicionizam, istraživanje i kulturu “Braća Seljan”. U godini u kojoj se obilježava stoljeće od misteriozne smrti Mirka Seljana, Kuka i njegov CEIK mogu se pohvaliti dvama velikim postignućima – braća su ovjenčana poštanskom markom, a i s Mirkove smrti trebao bi biti skinut veo tajne. Zapravo, pokušat će doći najbliže istini o posljednjem istraživačkom pohodu Seljana i mogućim uzrocima pogibije.

Braća su pustolovni duh pokazala još kao djeca. Mirko je rođen 1871., Stjepan četiri godine poslije. Ubrzo nakon školovanja u karlovačkoj Gimnaziji krenuli su na put. Obišli su Europu, a Mirko je 1898. osvojio titulu Champion of Globetrotter. Za 110 dana uspio je pješice prijeći put od Petrograda do Pariza. No, zanimanje za daleke i čudnovate krajeve nije jenjavalo. Istraživački duh odveo ih je u Južnu Ameriku. Naime, ono što su domoroci znali, a nisu htjeli otkriti, naslutio je Mirko Seljan i krenuo u potragu za tajnim gradom. Mirko je sa svojom ekipom 1913. našao Gran Pajáten, udaljeni, napušteni, izgubljeni grad u srcu prašume iz razdoblja prije kulture Inka. Arheološki je to nalazište bilo u rangu Machu Picchua. No, na povratku, Mirko misteriozno pogiba – prepričava Mladen Kuka. Činjenica je da se Mirko nikada nije vratio s tog putovanja. Zauvijek je ostao u Južnoj Americi. Kao i njegov brat Stjepan. Nakon Mirkova nestanka, Stjepan se povukao u Brazil, gdje se bavio eksploatacijom manganove rudače. Zasnovao je obitelj i umro u gradiću Ouro Preto 1936. godine.

– U siječnju 2014. ponovno odlazimo na ekspediciju, i to u Ande, u mjesto Pachiza, zadnje indijansko naselje iz kojeg je Mirko Seljan krenuo na svoje posljednje istraživačko putovanje – najavljuje Kuka. Povjesničar Milan Kruhek kaže da su istraživanja CEIK-ovaca iznimno kvalitetna, znanstvena. Njihov je rad, kada je riječ o braći Seljan, daleko od avanturizma – kazao je Kruhek.

>>Ovako izgleda poštanska marka posvećena braći Seljan!

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije