Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 70
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
država mora isplatiti 6500 eura

Riječkom Psihu opet će suditi za trostruko ubojstvo u neboderu

Ivan Dvorski
Foto: Nel Pavletic/PIXSELL
1/4
22.10.2015.
u 18:18

Osuđen je na 40 godina zatvora zbog ubojstva Benita i Đanija Vukoše te Đanijeve djevojke Mirjam Švaljek

Riječaninu Ivanu Dvorskom, danas 29-godišnjaku koji u Lepoglavi služi kaznu od 40 godina zatvora zbog trostrukog ubojstva u ožujku 2007., država mora isplatiti 6500 eura zbog povrede prava na obranu, a uskoro bi mu mogla krenuti i obnova postupka. Odluka je to Velikog vijeća Europskog suda za ljudska prava u Strasbourgu za koju je glasalo 16 sudaca, a jedan, sudac iz Bosne i Hercegovine s izdvojenim mišljenjem, bio je protiv.

Prva tužba odbijena

Usto, stoji u obrazloženju odluke, pravičnost postupka upitna je zbog povrede prava na obranu. Naime, na prvom policijskom ispitivanju, kada je priznao zločin, Dvorskom nije bilo omogućeno da uz njega bude odvjetnik Goran Marijanović, kojega su angažirali roditelji, i da uopće kontaktira s njim.

“Nisu poduzete odgovarajuće mjere kako bi se osigurala pravičnost”, obrazložio je Europski sud u svom zaključku u kojem navodi da je u okolnostima ovoga slučaja došlo do povrede članka 6. Konvencije o zaštiti ljudskih prava i temeljnih sloboda.

– To znači da se postupak protiv Dvorskog mora obnoviti, odnosno da idemo u novo suđenje u kojem se priznanje neće moći vrednovati kao dokaz kao što je to bilo na prethodnom. Sud je presudu temeljio na tom iskazu, a sada je potvrđeno da se radi o nezakonitom dokazu – kaže odvjetnica Snježana Maroševac Čapko koja je Dvorskog zastupala i na Sudu u Strasbourgu. Ova je presuda konačna i po njoj se, objašnjava, mora postupiti i u dijelu koji se odnosi na isplatu naknade s kamatama u roku tri mjeseca kao i u dijelu kojim se pravosuđu nalaže novi postupak.

O slučaju Dvorski u Strasbourgu se, inače, raspravljalo u dva navrata. Tužba iz 2011. godine, u kojoj je Dvorski tužio Hrvatsku zbog kršenja prava na pravično suđenje i nečovječnog postupanja policijskih službenika prilikom ispitivanja kao i uskraćivanja prava na odvjetnika, čime se aludiralo da je priznanje bilo iznuđeno, bila je u prosincu 2013. godine odbijena.

Zapalio stan žrtava

Sud je tada zaključio da je postupak protiv Ivana Dvorskog bio pravedan i sukladan Članku 6. Konvencije o zaštiti ljudskih prava i temeljnih sloboda te da je priznanje, koje ionako nije bilo jedini dokaz njegove krivnje, uzeto u obzir prilikom odmjeravanja kazne. No dva su suca imala drugačije mišljenje pa su njihova izdvojena stajališta bila temelj za žalbu koja je prihvaćena. Pred Velikim vijećem sastavljenim od 17 sudaca uz zastupnike obiju strana slučaj Dvorski našao se tako ponovno u siječnju ove godine, a presuda, prema kojoj riječkom osuđeniku za trostruko ubojstvo država mora platiti naknadu štete zbog prekršenog prava na obranu i obnoviti postupak, objavljena je prije dva dana.

Podsjetimo, Dvorski je hicima iz pištolja smaknuo obitelj Vukoša, Đanija, njegova oca Benita i nevjenčanu Đanijevu suprugu Mirjam Švaljek, a potom, kako bi prikrio tragove, zapalio stan na 12. katu nebodera. Uz njega osuđeni su i Luka Obrovac na osam te Rene Ljubojević na šest godina zatvora.

>> Psiho je ubio troje ljudi, a iz Lepoglave bi trebao izaći tek 2048.

Komentara 14

Avatar Admin nabijem te
Admin nabijem te
18:35 22.10.2015.

psihopat

Avatar TvojUjko
TvojUjko
19:02 22.10.2015.

A gle oči, e svašta među nama živi

UK
uvik.kontra
18:56 22.10.2015.

Ovome divljaku ne trba suditi!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije