Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 37
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
obratili se premijeru

Riječki Eko Stožer Marišćina i zagrebački Uzor traže hitnu smjenu Zmajlovića

Mariščina,otpad
Foto: Davor Višnjić/PIXSELL
24.09.2014.
u 14:33

Ministra zaštite okoliša i prirode prozivaju za iznošenje dezinformacija

Riječka Udruga Krizni Eko Stožer Marišćina zajedno s Udrugom Uzor traži od predsjednika Vlade Zorana Milanovića da hitno razriješi dužnosti ministra zaštite okoliša i prirode Mihaela Zmajlovića.

Ministra prozivaju za iznošenje dezinformacija, pa u svome priopćenju navode "već nas nekoliko dana s web portala, novinskih članaka i web stranica Ministarstva zaštite okoliša i prirode ministar Zmajlović zasipa podacima o fantastičnim projektima 13 ''modernih“ centara za gospodarenje otpadom u koje Hrvatska namjerava investirati pet milijardi kuna, odnosno preko 650 milijuna eura, veselo objašnjavajući kako je 90 posto sredstava osigurano iz EU fondova i sredstava Fonda za energetsku učinkovitost!?

Međutim, sitnim slovima negdje pri samom kraju web objave ministarstva iznose se sasvim drugačije informacije koje govore da dokumentacija kojom se hrvatska kandidira za EU financiranje tih ''modernih“ centara još uvijek nije pripremljena niti predana! Dakle, u istom članku naš ministar demantira sam sebe i svoje bombastična najave iz naslova istog članka! Ministra demantiraju i činjenice iz EU Ugovora o financiranju ŽCGO Marišćina koje jasno govore: od ukupne cijene ŽCGO Marišćina u visini 88,7 milijuna eura, dogovoreno je EU financiranje u iznosu od 25,6 milijuna eura, dakle jedva 28,9 posto ukupne investicije!

Iz ovog je primjera jasno vidljivo da će građani Republike Hrvatske za 13 nepotrebnih, tehnološki zastarjelih, ekonomski neisplativih i ekološki neprihvatljivih centara za mljevenje otpada iz svog džepa platiti preko 70 posto investicije u iznosu od 455 milijuna eura! Ministrovi ''moderni“ centri proizvodit će gorivi otpad za čije će zbrinjavanje građani Republike Hrvatske morati odvojiti od 30-60 eura po toni. Taj će se gorivi otpad spaljivati u cementarama, zagađujući zrak dioksinom i furanom i kontaminirajući tlo otrovnom šljakom kao ostatnim otpadom nakon spaljivanja. Na žalost to nije sve! Umjesto uvođenja deset puta jeftinijeg ekološkog sustava odvajanja otpada i ekološkog zbrinjavanja ostatnog otpada, ministar, kroz očito odličnu suradnju s moćnim lobijima i međunarodnim korporacijama, skupo kupuje zastarjelu EU tehnologiju i smješta sve te ''moderne“ centre na vodozaštitna područja, mijenjajući pri tome zakonsku regulativu koja štiti izvore pitke vode! Vodno bogatstvo Hrvatske ministru ništa ne znači, za razliku od interesa moćnih korporacija kojima otvoreno pogoduje!"

Navode i primjer Grada Zagreba gdje je ministar podržao Plan gospodarenja otpadom. Predviđena je izgradnja centra sa spalionicom kapaciteta 400 tisuća tona godišnje u vodozaštitnom području, stoji u priopćenju. Upozoravaju da građani u Hrvatskoj ne mogu proizvesti dovoljnu količinu smeća koja će se obrađivati u tih 13 centara, pa sumnjaju da je namjera od Hrvatske stvoriti destinacija za obradu i spaljivanje europskog smeća, što potkrepljuju nedavnom ministrovom izjavom da će dozvoliti uvoz gorivog otpada (RDF-a), iako je tu u suprotnosti s  Zakonom o održivom gospodarenju otpadom.

Ministra prozivaju što je u jednom od javnih nastupa najavljivao izdavanje dozvole za uvoz ''goriva iz otpada“, tvrdeći da to nije otpad. Zbog svega što su u priopćenju naveli pozivaju premijera Milanovića da razriješi dužnosti Zmajlovića i posluša glas javnosti kao i većeg broja stručnjaka koji upozoravaju da je strategija gospodarenja otpadom u Hrvatskoj pogrešna i u suprotnosti sa EU. Sugeriraju mu da posluša povjerenika EU za ekologiju, gospodina Potočnika, koji je na Europskom zelenom tjednu upozorio da je zadnji trenutak za prijelaz s linearne na cikličnu ekonomiju.

>>MZOP: Eko Stožer Marišćina i Uzor iznose netočne podatke

>>Zmajlović: Sva postojeća odlagališta smeća se moraju zatvoriti do 2018. godine

>>Zmajlović: Selidbom štedimo 3,5 milijuna kuna godišnje

Komentara 3

Avatar upitnik.pita
upitnik.pita
14:47 24.09.2014.

...ako je moguće odmah... prije nego što potpiše štetni ugovor o najmu prostora...

DU
Deleted user
14:50 24.09.2014.

Nedavno objavljen intervju s prof. dr. Stankom Uršićem: Prvo, spalionica je velik izvor teških i po zdravlje opasnih onečišćenja. Drugo, spalionica predstavlja silovanje svih ekoloških principa, dovoljno je spomenuti papir koji se može do sedam puta reciklirati. Treće, spalionica jea je suludo bacanje milijardi kuna u dim jer ona nikada ne može zaraditi niti jednu lipu osim ako se u zaradu ne računa besprizorna pljačka građana preko sve većih uplatnica. Samo pogon spalionice košta preko 150 milijuna kuna godišnje! I četvrto, ona je socijalno neprijateljski projekt jer uništava radna mjesta. Gradovi koji NEMAJU NITI NEĆE spalionice;San Francisco, 11 kotareva, 4.300.000 stanovnika. Nema i neće spalionice, odvojeno prikuplja i reciklira preko 85%, opcija 100% do 2020. Toronto, 2.700.000, Seattle, 650.000, nastoje ga slijediti. Canberra, Muenster i stotine drugih.

Avatar Resničan
Resničan
15:22 24.09.2014.

Vrijeme je da najveći lobist spalionica napusti ministarsku pozivciju

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije