Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 78
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
sindikati prijete

Ribić: Suspenzija štrajka? Nitko to još nije učinio

vilim ribić
Goran Stanzl/PIXSELL
30.05.2013.
u 14:54

Učine li korak u tom smjeru, nećemo biti mirni i tada 30. lipnja neće biti mirnog primanja Hrvatske u EU – kazao je Ribić

Ministar Željko Jovanović uvest će i radnu obvezu ako treba, ali neće dopustiti da štrajk omete maturante u polaganju državne mature.

Matura je državni interes

– Nadam se da će se u socijalnom dijalogu doći do rješenja i da za štrajkom neće biti potrebe, Hrvatskoj ne treba generalni štrajk. Matura je jedan od poslova od državnog interesa i nitko ni na koji način ne može ugroziti naše maturante u polaganju ispita o kojem im ovisi život i budućnost cijele generacije – kazao je ministar Jovanović. Osigurat će da se maturanti ocijene, a na pitanje znači li to i uvođenje radne obveze, kazao je da će poduzeti sve u okviru zakonskih propisa.

Njegova je najava razgnjevila Vilima Ribića. – To je suspenzija prava na štrajk, što je mimo svih europskih standarda. Učine li korak u tom smjeru, nećemo biti mirni i tada 30. lipnja neće biti mirnog primanja Hrvatske u EU – kazao je Ribić odbivši objasniti što to znači. – Dovoljno je to reći. Da, i mi mislimo da je matura od državnog interesa, zato neka sjednu za stol. Školstvo je od državnog interesa, ali nijedna zemlja nije nikad suspendirala pravo na štrajk u školama. Konvencije i povelje jamče pravo na štrajk i, uskrate li nam ga, imat će velikih problema s europskim institucijama. Međunarodna jurisdikcija je spora, ali učinkovita – ustvrdio je Ribić.

Štrajk tri dana

Prema neslužbenim informacijama, štrajk počinju 5. lipnja srednjoškolski profesori, u četvrtak im se pridružuju u osnovnim školama, u petak prekidaju, a nastavljaju početkom sljedeće školske godine.

Vlada je jučer donijela odluku o mirenju, rok je do ponedjeljka. Mirenje počinje u petak, najavio je Mrsić.

Skandal! Učenicima podijelili testove iz hrvatskog dan prije ispita

Sindikati: Idemo u štrajk 5. lipnja; Mrsić: Neće biti blokade sustava

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije