Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 69
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
javno pismo

Ribari od EU traže odštetu zbog devastacije ribljeg fonda

ribari (1)
Hrvoje Jelavić/PIXSELL
22.06.2011.
u 11:46

Zbog sporazuma o malograničnom prometu i suradnji Hrvatske i Slovenije ribari Bujštine traže da im se odmah isplati 10 milijuna eura

Predsjednik Udruge profesionalnih ribara “Mare croaticum“ Daniele Kolec uputio je javno pismo Mariji Damanakis, zaduženoj za ribarstvo u Europskoj komisiji.

- Nedavno smo s nevjericom pročitali da će EU slovenskim ribarima platiti odštetu od 2 milijuna eura zato što ne mogu ribariti u hrvatskim teritorijalnim vodama. Ovakva nam je situacija olakšala buduće traženje, jer kada Hrvatska uđe u EU, hrvatski će ribari tražiti od EU ili Slovenije ili Italije, nama je svejedno, tristo milijuna eura odštete zbog devastacije ribljeg fonda u gospodarskom pojasu Republike Hrvatske. EU je sa svojom kolonijalističkom politikom i krivim ribarskim zakonima opustošila Jadran i nije dala šansu Hrvatskoj da zaštiti riblji fond koji je ovih zadnjih desetak godina, od kada talijanska i slovenska flota rade prema vašim propisima, opustošen. Danas se zbog toga svi jadranski ribari, a naročito hrvatski, koji nisu ni krivi ni dužni za takvo stanje, nalaze  u velikim financijskim problemima - kaže Kolec u svom pismu.

On nadalje navodi da zbog sporazuma o malograničnom prometu i suradnji (SOPS) između Hrvatske i Slovenije ribari Bujštine traže da im se odmah isplati deset milijuna eura. Ribari Bujštine zbog nesposobnosti i korupcije hrvatskih političara morali su se organizirati i protiviti se samostalno slovenskim napadima i teritorijalnim apetitima, ali i zbog toga što slučaj granice i ribolova nije bio popraćen konstruktivnim dijalozima i rješenjima nego prijetnjama, navodi Kolec.

 - Tražimo od EU odštetu od 10 milijuna eura. Taj iznos biste trebali isplatiti ribarima Bujštine jer su oni izravno pogođeni. Da vam bude draže i u skladu s ribarskom politikom EU, spomenuti iznos bio bi potrošen za ribarsku infrastrukturu. Tražimo dodatnih pet milijuna eura zbog toga što je Slovenija u svome morskome pravilniku stavlja svoje ribolovno more debelo u teritorijalno more Republike Hrvatske i tako krši sve međunarodne konvencije o pravu mora i tu EU, naravno, šuti - kaže se u pismu.

- Kad bude riješena granica, ako Europska unija i dalje bude inzistirala na SOPS-u, a pretpostavljamo da hoćete, jer niste isplatili odštetu Slovencima tek tako, tražimo da se svakome hrvatskome profesionalnome ribaru isplati 100.000 eura godišnje zbog toga što se stranim ribarima dopušta ribariti u teritorijalnome moru RH, što je inače protivno zajedničkoj ribarskoj politici i preporukama EU - završio je  Kolec u poduljem pismu.

Komentara 23

CH
chemica
14:20 22.06.2011.

Ovo pismo će zbilja uznemiriti EU birokrate. Već čujem kako se čistačice smiju na idućem sastanku osoblja.

Avatar nekakav
nekakav
14:41 22.06.2011.

ovakvo pismo treba objaviti u vodećim engleskim, španjolskim, francuskim i talijanskim novinama. ovima u eu beogradu samo dati na znanje. jeste skužili kako su nama hrvatima suđeni gradova koji počinju na \'b\'? oni nama vladaju... budimpešta, beč, berlin, bern, beograd, bruxelless,... naši klubovi se redovito sastaju sa klubovima iz gradova kao baku... mi trebamo za ribolov od unije godišnje dobivati pola mlrd kuna, jer svi love kod nas.. ne daju nam zaštititi, pa nek daju pare. bar neće ribari smrditi s ribom kad male strankinje vozamo po rivi.. .)

ME
mentor
13:38 22.06.2011.

Mogla bi Hrvatska dobiti od EU i više od 10.000.000 eura, ali kazne, jer dozvoljava, da njeni ribari prodaju velik % ulovljene ribe na crno. I zato je uveden monitoring.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije