Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 111
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ratifikacija

RH mora dokazati da je učinila sve oko Ljubljanske banke

'28.08.2012., Otocec ob Krki, Slovenija - Sastali su se imenovani hrvatski i slovenski financijski strucnjaci Zdravko Rogic i France Arhar te su zapoceli razgovore oko stednje u Ljubljanskoj banci. Ph
Goran Jakuš/Pixsell
04.12.2012.
u 19:57

Ratifikacija:
 EU nemoćan ako nas Slovenci odbiju na referendumu. Čeka se i nalaz monitoringa.

Pogledi su nam različiti, ali ostaje nada da bi se, usprkos tomu, moglo naći zajedničko rješenje, rekao je u Zagrebu slovenski financijski stručnjak France Arhar nakon sastanka s hrvatskim kolegom Zdravkom Rogićem o Ljubljanskoj banci, što je ključni uvjet za ratifikaciju hrvatskog Pristupnog sporazuma u susjednoj državi.

Čeka se Janša

Dvojica stručnjaka, koje su imenovale vlade, nisu iznijela konkretan prijedlog o tomu što s neprenesenom štednjom hrvatskih građana, već su ponovili da rade na okviru dogovorenom na prošlom sastanku na Bledu, a koji uključuje bilateralno i multilateralno rješenje, odnosno ponovno pokretanje procesa pri Banci za međunarodna poravnanja u Baselu (BIS). Konačni prijedlog koji bi predočili vladama, kazali su, mogao bi se očekivati na sljedećem sastanku, do kraja godine. Nije da imaju izbora – Arharov mandat istječe 31. prosinca.

Iako su iz hrvatskog MVP-a potvrdili da su upoznati s bledskim prijedlogom, slovenska strana takvo je što negirala. Međutim, iz diplomatskih krugova doznaje se kako je premijer Janez Janša s njim i te kako upoznat te da Hrvatska čeka njegovu reakciju. Dosad je nije bilo.

Ustraje li Slovenija na blokadi Hrvatske, to će se pitanje vjerojatno naći na dnevnom redu Europskog vijeća. To se da zaključiti iz izjave visokog izvora iz EU koji takvu mogućnost nije želio opovrgnuti. Očito je da se Hrvatska priprema za raspravu i u tom kontekstu treba promatrati inicijative da se angažiraju stručnjaci te prijedlog da se obje države obrate BIS-u. Unutar Vijeća postoji konsenzus da je Ljubljanska banka bilateralno pitanje, no većinsko mišljenje je kako Hrvatska mora dokazati da je učinila sve da ga pokuša riješiti.

Ozbiljno na proljeće

Iz diplomatskih izvora dolaze najave da će se Bruxelles ozbiljnije pozabaviti Slovenijom na proljeće. S druge strane, raspiše li Slovenija referendum i odbiju li građani ratifikaciju, EU je nemoćan i tu leži najveća opasnost za Hrvatsku.

Usto, zabrinjavaju novije najave o monitoringu poslije ulaska. Zasad ne postoje jasne naznake da bi se to zaista moglo dogoditi niti da bi se članstvo moglo odgoditi na šest mjeseci, što se može čuti u kuloarima. Ali samo ako Hrvatska ispuni sve zadatke iz Izvješća o monitoringu, i to prije ožujka, kad će EK objaviti posljednje mišljenje na osnovi kojeg će suzdržane države odlučiti o ratifikaciji.

>>'Ljubljanska banka mogla bi utjecati na proces proširenja EU'

Komentara 6

ČA
čaratan
20:34 04.12.2012.

Bankrotirani,mali,jadni drumski razbojnik zvan Slovenija opet ucjenjuje ne razmišljajući o činjenici da se na tržištu novca mora zadužiti da bi i plaće zaposlenicima u državnim tvrtkama mogla isplatiti.A kad se EU naljuti poput SAD-a kad je bilo u pitanju ulazak Hrvatske u Nato,kamatna stopa za zaduženje bi mogla biti bolno visoka ukoliko ova jadna ucjenjivanja od strane slovenske vlade ne prestanu.

PR
prepri43
20:43 04.12.2012.

Ako Europa prihvati ovakve umazane igre njene članice onda zaista Hrvatska nema što tražiti u takvoj zajednici. Služiti se ucjenama a izbjegavati sudove koji su jedino nadležni za sporove ne vodi k rješavanju sporova.

Avatar Oštrica
Oštrica
09:38 05.12.2012.

Hrvatska ne može povući tužbe bez mogućnosti obeštećivanja na drugi način. Jedna od mogućnosti je zahvaćanje oštrijom fiskalnom politikom imovinu(na hrvatskom teritoriju) slovenskih građana i slovenske države, a kroz određeno vremensko razdoblje, sve dok se dug ne otplati. Pitanje je: što bi o takvoj fiskalnoj politici imali reći u Europskoj komisiji?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije