Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DOMAĆI GOSTI

Čak 59 posto Hrvata neće ići na ljetovanje, evo koliko troše oni koji odu

Split: Još jedan sunčani vikend donio je gužve u centar grada
Foto: Miroslav Lelas/PIXSELL
1/2
08.08.2022.
u 21:18

Njih 62 posto (62,1 post) ispitanih provelo ga je kod kuće, dok u hotelu, apartmanu ili kampu na moru je godišnji provelo oko 15 posto (14,8 posto). U vlastitoj nekretnini godišnji je provelo 8,5 posto, 6 posto kod prijatelja i rodbine (6,1 posto) i 4 posto (4,2 posto) izvan Hrvatske.

Hrvatska je poznata diljem svijeta po svojim prirodnim ljepotama, zbog čega ni ne čudi veliki broj dolazaka. Domaći gosti su za sada ostvarili 1,6 milijuna dolazaka što je 8 posto više nego rekordne 2019. godine.

Podaci istraživanja koje je za RTL provela Promocija plus na uzorku od 1300 ispitanika otkrivaju koliko Hrvati ustvari idu na ljetovanje, te koliko se troši kad se tamo ode.  

Podaci su pokazali da Hrvati nisu u mogućnosti otići uživati na godišnji odmor u svojoj zemlji. Gotovo 60 posto (59,5 posto) stanovnika nisu bili, niti planiraju ići na odmor izvan svog mjesta. Njih 37 i pol posto (37,4 posto) su bili ili planiraju otići, dok gotovo 3 posto (2,7 posto) još nisu sigurni.

Kad je riječ o tome građani koje regije će najmanje na put, tu predvode stanovnici Dalmacije (67,3 posto), a potom i Slavonci (67 posto).  Sjeverna Hrvatska je na oko 62 posto (62,3 posto) dok je najmanje onih koji ne idu nigdje u Zagrebu i okolici (41,6 posto).

Ono što je nesumnjivo to da građani idu na godišnji odmor. Njih 62 posto (62,1 post) ispitanih provelo ga je kod kuće, dok u hotelu, apartmanu ili kampu na moru je godišnji provelo oko 15 posto (14,8 posto). U vlastitoj nekretnini godišnji je provelo 8,5 posto, 6 posto kod prijatelja i rodbine (6,1 posto) i 4 posto (4,2 posto) izvan Hrvatske.

Ključan čimbenik svakog godišnjeg odmora je upravo iznos koji se potrošio.

Istraživanje je pokazalo da je za ljetna zadovoljstva potrošilo je (13,1 posto) od dvije do tri tisuće kuna, a oko 10 posto (10,5 posto) vas je potrošilo do četiri tisuće kuna.

Do pet tisuća na godišnjem odmoru je potrošilo oko 10 posto ispitanika (10,3 posto), a pet posto domaćih turista potrošilo je do 10 tisuća kuna. Najveći broj ispitanika nije znao koliko su potrošili ili pak nisu sigurni oko iznosa.

Napomena, standardna greška uzorka je +/-2.77 posto uz razinu pouzdanosti od 95 posto.

VIDEO: Drama na vrhu turističke sezone: 80.000 turista zaglavilo na 'kineskim Havajima'

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije