Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 6
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROMO

Rezultati Electroluxova ekonatječaja "Lijepe naše obale"

eko natječaj \"Lijepa naša obala\" (1)
Foto:
1/3
PR
Autor
PR članak
05.05.2011.
u 12:16

Projekti dječjeg vrtića Sisak Stari i Obrtničke škole Antuna Horvata iz Đakova proglašeni su najboljima među 60 pristiglih projekata

Jučer je u Sisku održana svečanost na kojoj su predstavljeni rezultati ekološkog natječaja "Lijepe naše obale" koji su zajednički pokrenuli Electrolux, EkoZelena Europa, udruga "Lijepa naša" i National Geographic Hrvatska. Na natječaju je sudjelovalo više od 60 međunarodnih ekoškola iz cijele Hrvatske, a prvu nagradu u kategoriji dječjih vrtića i osnovnih škola osvojio je dječji vrtić Sisak Stari iz Siska za projekt «Mi volimo čiste rijeke”, dok je u kategoriji srednjih škola i učeničkih domova najboljom proglašena Obrtnička škola Antuna Horvata iz Đakova za projekt «Zelene obale u srcu Slavonije».

Projekt Lijepe naše obale pokrenut je radi buđenja ekološke svijesti djece, mladih i javnosti u svim dijelovima Republike Hrvatske. Electrolux je pozivao sve osnovne i srednje škole, dječje vrtiće i učeničke domove, koji su uključeni u program Međunarodne Ekoškole u Republici Hrvatskoj, da organiziraju vlastite jednodnevne ekološke projekte vezane uz zaštitu obala Jadrana, obala potoka, rijeka i jezera od zagađenja plastičnim otpadom. Djeca i mladi svojim ekoprojektom trebali su pokazati kako stanovnici mogu pomoći u rješavanju ovog problema u svom kraju.

– Iznimno smo ponosni zbog odličnog odziva škola i vrtića za sudjelovanje u ovom projektu. Posebno nas veseli činjenica da smo ovim projektom potaknuli organizaciju 61 ekološke akcije putem kojih su djeca zajedno sa svojim mentorima poduzela brojne aktivnosti u svom okruženju, poput čišćenja obala ili edukacije lokalnog stanovništva o ovoj problematici. Svi radovi pokazali su izniman trud i kreativnost djece i odraslih uključenih u ovaj projekt i uistinu nije bilo lako izabrati najbolje radove. Ponukan ovim projektom, Electrolux će nastaviti sličnim akcijama poticati ekološko odgovorno ponašanje najmlađih naraštaja kao ulog u bolju budućnost naše planete – izjavila je Davorka Čičak, direktorica marketinga u Electroluxu.

– Sve nagrađene škole i vrtići u potpuno su ispoštovali uvjete natječaja, no neki projekti ipak su se istaknuli i time zaslužili biti proglašeni najboljima. Projektom čišćenja, uređenja i uljepšavanja obala rijeke Kupe u Sisku "Mi volimo čiste rijeke", dječji vrtić Sisak Stari je angažirao, osim polaznika i zaposlenika vrtića, čitavu lokalnu zajednicu te ih potaknuo na aktivno sudjelovanje u ovom projektu i svjesno promicanje ekoloških vrijednosti. Projektom "Zelene obale u srcu Slavonije" Obrtničke škole Antuna Horvata iz Đakova učenici i profesori su istražili kraj koji nema većih vodenih površina (rijeka ili jezera) te detektirali neslućena zagađenja manjih vodenih tokova u srcu Slavonije. Organizacijom akcija čišćenja, radionicama, fotografiranjem i informiranjem stanovništva pokrenuli su lokalne vlasti na razmišljanje i djelovanje – izjavio je doc.dr.sc. Ante Kutle, predsjednik udruge Lijepa naša.

Projekt "Lijepe naše obale" dio je Electroluxova programa održivog razvoja s ciljem educiranja potrošača o odgovornom ponašanju prema okolišu te važnosti prelaska na zelene tehnologije te poticanja ekološki odgovornog ponašanja djece i mladih koji su temelj održivog razvoja u budućnosti. Na završnoj svečanosti nagrade su uručene i drugoplasiranima  i trećeplasiranima iz svake kategorije. Pobjednici su osvojili novčane nagrade te će njihovi projekti biti predstavljeni u časopisu National Geographic Hrvatska.

Popis nagrađenih škola s imenima projekata:
Kategorija osnovne škole i dječji vrtići: 1. nagrada: Dječji vrtić Sisak Stari, Sisak; projekt «Mi volimo čiste rijeke»
2. nagrada: Osnovna škola Hvar; projekt «Najopasnije vrste iz mora i oceana»
3. nagrada: Dječji vrtić Cvrčak i mrav, Tribalj; projekt: «Zaljubljeni u čistu vodu»

Kategorija srednje škole i učenički domovi:
1. nagrada: Obrtnička škola Antuna Horvata, Đakovo; projekt «Zelene obale u srcu Slavonije»
2. nagrada: Srednja škola Ivana Trnskog, Hrvatska Kostajnica; projekt «Čarobna rijeka Una»
3. nagrada: Srednja škola Otočac; projekt «Recimo zbogom plastici»

Želite prijaviti greške?