Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NESREĆA IZNAD ATLANTIKA Naš reporter posjetio obitelj nestalog pomorca Zorana Markovića u selu Kostelju nedaleko od Grižana u crikveničkom zaleđu

Rezervirao kartu prije 10 dana

02.06.2009.
u 18:30

Pilot brazilskoga vojnog zrakoplova javio je nadređenima da je u moru 650 kilometara sjeveroistočno od otoka Fernando do Noronha uočio krhotine koje bi mogle biti ostaci zrakoplova.

Potvrđeno da su pronađeni dijelovi nestalog airbusa

Hrvatski pomorac zakasnio na pravi let pa se ukrcao u smrtonosni avion

Francuski par srećom ostao bez karata, brazilski princ poginuo

Olupina se neće moći izvući

Popis putnika po nacionalnosti

Švedska obitelj putovala u dva aviona kako bi netko ostao živ

Uočio je avionska sjedala, napuhani pojas za spašavanje, nekakvu bačvu, a sve okruženo mrljom koja bi mogla biti od avionskog goriva, objavio je izvjestiteljima glasnogovornik Brazilskoga ratnog zrakoplovstva pukovnik Jorge Amaral. Dijelovi koji bi mogli pripadati unesrećenom Air Franceovu airbusu A330-200, za let AF 447 iz Rija u Pariz, plivali su Atlantikom u dvije skupine međusobno udaljene 60 kilometara.

Na popisu nestalih, koji Air France još ne objavljuje u cijelosti, s velikom će vjerojatnošću biti i ime hrvatskoga pomorca Zorana Markovića. Posjetili smo njegovu obitelj u kući u selu Kostelju nedaleko od Grižana u crikveničkom zaleđu. Svi su potreseni viješću i pomalo uvrijeđeni prvim nagađanjima u glasilima da je Zoran možda u zadnji trenutak s liste čekanja slučajno dospio na kobni let.

Vraćao se s broda
– Glupost je da je moj Zoran završio u tom zrakoplovu jer je zakasnio. Imao je rezerviranu kartu za taj let iz Rija još 21. svibnja – kazala nam je u šoku supruga hrvatskog pomorca Zorana Markovića (45) Dalija Marković.


Foto: Pero Lovrović

Dalija Marković odmah je nakon vijesti o zrakoplovnoj nesreći nad Atlantikom znala da među 228 stradalih mora biti i njezin suprug. Sama je obavijestila i Ministarstvo vanjskih poslova, no u dubini duše, rekao nam je suprug njezine najbolje prijateljice Branko Lačić, sve do danas ipak se nadala da je nekim čudom njezin suprug izbjegao tragični kraj.

Nestali Zoran Marković ispunio je ugovor za ciparsku kompaniju, za koju je kao upravitelj stroja radio. Nakon što bi doletio u Pariz, obitelj je danas očekivala da će ga vidjeti na vratima nakon dvomjesečnog izbivanja.

Ljubazan i suzdržan
Uz suprugu Daliju ondje su ga uzalud čekale kćeri Roberta, učenica drugog razreda osnovne škole u Crikvenici, i Klara, koja je prošle godine krenula u crikveničku gimnaziju.

Od boli su zanijemile, a bez riječi su ostale i Zoranova majka Marija Marković u Kraljevici te punica Nada Pravdica u Crikvenici.

Susjed Željko Bosančić rekao nam je da je Zoran sa svima iz susjedstva bio u dobrim odnosima. Kada nije plovio, sve je ljubazno pozdravljao, ali se ni s kim nije prisnije družio, kazao je Željko Bosančić. Isto nam je kroza suze kazala i susjeda Mirsada Mujanović, a to kao jedan od susjeda može potvrditi i autor ovih redaka. Z. Marković bio je tih i miran, susjed na kojega nitko nikad nije imao nijednu zamjerku. Njegovo “Dobar dan, kako ste” mnogima će nedostajati.


Foto: Pero Lovrović

U Sindikatu pomoraca Hrvatske, koji se poziva na informacije iz Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija te agencije koja posreduje u zapošljavanju pomoraca, a koju ne žele imenovati, danas poslijepodne još nisu mogli službeno potvrditi da je među putnicima koji su stradali u francuskom zrakoplovu bio hrvatski pomorac Z. Marković.

Potvrđuju tek da “postoje sumnje da je riječ o upravitelju stroja iz okolice Rijeke” te mole glasila “da obitelj ne uznemiravaju”. Dosta Primoraca plovi na brodovima za opskrbu platformi pred obalama Brazila, a ukrcavaju se posredstvom nekih riječkih agencija i tršćanskog Kosulicha.

Uobičajeno se za povratak u Europu koriste letovima Rio de Janeiro – Pariz ili Rim. Uobičajeni su ugovori na tim brodovima dva mjeseca na brodu i mjesec dana odmora, a upravo je Marković nakon odrađenog ugovora putovao kući jer se na njegovu brodu mijenjao dio posade.

Prvo obavijeste obitelj
U potragu za ostacima zrakoplova, koji je sa 228 putnika i članova posade krenuo u nedjelju navečer po brazilskom vremenu na 11-satni let prema Parizu, uključila su se i dva specijalizirana zrakoplova Zračnih snaga SAD-a upravo za te vrste potrage.

Air France dosad je objavio samo nacionalnost nestalih putnika i članova posade, ali ne i potpuni popis putnika iz 33 zemlje jer imaju mnogo posla s diplomatskim predstavništvima pojedinih zemalja. Za neke se putnike razrješuju dvojbe jer su imali putovnice više zemalja. Neka je vrsta nepisanoga pravila da se najprije, kada se utvrde sve činjenice, službeno obavijeste obitelji i najbliži svih nestalih, a tek potom se objavljuje posve provjeren popis.


Poznati istražitelj preuzeo obradu

Nestanak zrakoplova u koji su se ukrcala tri pilota i devet članova posade, jedna beba, sedmero djece, 82 žene i 126 muškaraca povjeren je istražnom timu koji vodi Alain Bouillard. To je isti istražitelj koji je prije devet godina otkrio uzrok pada nadzvučnog zrakoplova concorde pri polijetanju iz Pariza. Glavni direktor Air Francea Pierre-Henri Gourgeon još ne može objasniti zašto se iz zrakoplova u nekoliko minuta oglasilo samo 12 strojno genereriranih poruka o nepravilnom djelovanju pojedinih dijelova opreme, a nije ulovljena nijedna poruka posade airbusa A330-200.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije