Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 83
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PRORAČUN Ministarstvima novi rok za kresanje troškova do kraja tjedna

Rez u rashodima dublji no što je najavio Sanader

04.03.2009.
u 21:41

Rashodi Ministarstva vanjskih poslova koji su ove godine za oko 100 milijuna kuna niži nego lani, bit će dodatno srezani za još dvadesetak milijuna. Riječ je o resoru s relativno malim budžetom, koji je lani iznosio 700, a ove godine 609,5 milijuna kuna. Rez je dakle bio prilično dubok. “Ali u našem se poslovanju nigdje ne osjeća da taj novac nedostaje. Svako ministarstvo može skresati troškove za 10 posto a da poslovanje zbog toga ne mora trpjeti”, kaže državna tajnica u MVP-u Bianca Matković.

Iako je danas istjecao rok što ga je premijer Sanader dao ministrima da izađu s prijedlozima za smanjivanje rashoda, iz ostalih se resora nije moglo doći do tako preciznih podataka. U Ministarstvu financija rečeno nam je da će se na smanjivanju rashoda raditi do kraja tjedna.

Premijer krivo shvaćen
Premijerova izjava da će se rashodi smanjiti za samo 1 do 3 milijarde kuna pogrešno je shvaćena, kazao nam je izvor blizak Vladi. Tako male uštede ne bi ni izdaleka bile dovoljne s obzirom na prihodnu stranu proračuna, odmah su komentirali pojedini ekonomisti iz Ekonomskog vijeća.

Bez obzira na to je li premijer bio loše pripremljen ili samo dekoncentiran kad je dao takvu izjavu, čini se da će kresanje rashoda ipak biti temeljitije. “Premijer je mislio samo na uštede u operativnim troškovima, a ne i na ukupne uštede u plaćama i kapitalnim investicijama”, kaže sugovornik iz Vlade.

Smanjivanjem plaća državnih dužnosnika za 10 posto, do kraja godine moglo bi se uštedjeti 13,5 milijuna kuna. Mjesečna ušteda za 420 dužnosnika, ne računajući one u pravosuđu, procjenjuje se naime na 1,5 milijun kuna. No od visine ušteda važnija je gesta, kaže jedan Vladin dužnosnik.

Sindikati suzdržani
Sindikati zasad nisu impresionirani mjerama štednje, pa ni spremnošću državnih dužnosnika da se sami odreknu dijela plaće. Sudeći po današnjem stavu NHS-a, oni će se unatoč tome žestoko protiviti smanjivanju plaća u državnoj administraciji, tvrdeći da se uštede mogu postići na službenim autima, karticama, telefoniranju, te u prikrivenim rashodima.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije