Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 106
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
RIJEČ - DVIJE

Restoran ne, ali nešto drugo?

05.03.2007.
u 15:51

Prečasni Mijo Gabrić, koji se ubraja među najutjecajnije ljude u Odboru za obnovu zagrebačke katedrale, doživio je žestoke napade zbog najave otvaranja ekskluzivnog restorana u tornju prvostolnice. Nisu ga štedjeli svjetovni mediji, a ništa bolje, barem se tako tvrdi u kuloarima, nije prošao ni među svojom subraćom.

Čak i dobrohotni promatrači ističu da se pretjeralo, posebno s jelovnikom koji bi trebao nositi imena uglednih biskupa i svećenika. Ali, ako Kuharićev odrezak i Bozanićeva riblja juha nisu primjerene, to ne znači da svako uređenje i, što je možda još važnije, otvaranje zagrebačke katedrale za građane treba sasjeći u korijenu.

Jer nije jedina alternativa ekskluzivni restoran ili ništa. Ideja ima prilično, a neke su, barem na prvi pogled, sasvim prihvatljive. Uređenje vidikovaca sasvim sigurno ne bi narušilo mir sakralnog mjesta, a  to bi turistima i inim znatiželjnicima bilo i te kako zanimljivo. U tornju bi bilo sasvim primjereno organizirati prigodne izložbe, kupiti knjigu, pokoji suvenir, dobiti informaciju.

Moguće je, sada opet dolazimo na hranu, ponuditi i neka jednostavnija jela te piće za okrepu. Sve je to daleko od elitnog restorana, ali puno više od onoga što se danas nudi. Jer, budimo iskreni, tornjevi zagrebačke katedrale danas su nedostupni, izolirani, poput hrvatske inačice Zabranjenog grada.

Napokon, moramo kršćanski oprostiti i prečasnom Gabriću, koji slovi kao vrhunski financijaš (zapravo biznismen u Crkvi), što se zanio pa je, eto, vjerujem samo na trenutak, poput običnog smrtnika, materijalno pretpostavio  duhovnom.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije