Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 19
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nakon dogovora s Turskom

Rekordno brzo potpisan protokol o ulasku Švedske i Finske u NATO

Sweden and Finland negotiate NATO accession in Brussels
Foto: NATO/REUTERS
1/3
06.07.2022.
u 06:54

S 32 nacije oko stola bit ćemo još snažniji, a naši građani još sigurniji, kaže Jens Stoltenberg

Protokol o pristupanju Švedske i Finske NATO-u potpisan je u utorak u sjedištu vojnog saveza u Bruxellesu, samo sedam tjedana nakon što su te dvije nordijske države s dugom tradicijom vojne neutralnosti podnijele zahtjev za pristupanje savezu, u koji su odlučile ući zbog agresije Rusije na Ukrajinu.

Unatoč turskoj blokadi, koja je uklonjena potpisivanjem memoranduma o razumijevanju između Turske, Švedske i Finske prije tjedan dana na summitu NATO-a u Madridu, ovo je i dalje najbrže pristupanje novih članica u povijesti NATO-a. Sada slijedi proces ratifikacije protokola u nacionalnim parlamentima svih saveznica.

– S 32 nacije oko stola bit ćemo još snažniji, a naši građani još sigurniji, dok se suočavamo s najvećom sigurnosnom krizom – rekao je glavni tajnik Jens Stoltenberg. Novinari su ministre vanjskih poslova Švedske i Finske upitali jesu li sigurni da će turski parlament relativno brzo ratificirati njihov protokol o pristupanju NATO-u, odnosno hoće li implementacija potpisanog memoranduma ići onako kako zamišlja turski predsjednik Erdoğan, koji je javno rekao da, primjerice, Švedska mora izručiti Turskoj 73 osobe osumnjičene za terorizam.

– U potpunosti ćemo poštovati memorandum. U njemu nema popisa osoba niti spomena bilo kakve brojke – rekla je švedska ministrica Ann Linde.

>> VIDEO Milanović: Onda mi takvi saveznici ne trebaju!

Ključne riječi

Komentara 1

GO
goran2hr
09:10 06.07.2022.

Nažalost Hrvatska ih nije blokirala.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije