Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
toplinski udar

Rekorder po vrućini Knin, a samo na Hvaru manje od 30 stupnjeva

vrućina, rashlađivanje (1)
Marko Mrkonjić/Pixsell
21.06.2012.
u 19:30

I dok su se neki pridržavali savjeta, unatoč upozorenjima drugi su po žegi čak išli u berbu voća

Hrvatska se danas pekla na rekordnih 38 Celzijevih stupnjeva! Upravo toliko izmjereno je u Kninu u 14 sati, što je najviša temperatura u tom gradu ovoj godini, dok su na 35 i više celzijevaca “kuhali” i Metković, Đakovo, Imotski, Slavonski Brod, Županja, Osijek i Zemunik. Vjerovali ili ne, prema evidenciji portala Meteo-info, ispod 30 stupnjeva, izuzmemo li planinske meteorološke stanice, sredinom dana u čitavoj je Hrvatskoj izmjereno samo na Hvaru i to 29 Celzijevih stupnjeva.

Smrt u Povlji

Prema najavama meteorologa sutrašnji bi dan u Hrvatskoj, naročito na kopnu, trebao donijeti osvježenje u obliku kiše i nešto niže temperature. No današnje su, unatoč alarmantnim upozorenjima Državnog hidrometeorološkog zavoda, Ministarstva zdravlja i Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo o najvrućem danu u paklenom tjednu, za mnoge bile pogubne. Zbog bolova u prsima, infarkta, povišenog ili niskog tlaka, nesvjestice te dehidracija izazvanih vrućinama, najviše posla imale su karlovačka i zadarska hitna. Uz 40 posto vlage u zraku sparina je u Karlovcu obarala i mlade, kazala nam je dr. Paola Bajlo. Među pacijentima je i onih koji unatoč preporukama po žegi kreću u berbu voća. Ispada da su najdiscipliniraniji kronični bolesnici koji se pridržavaju uputa da ne izlaze između 10 do 19 sati, piju puno tekućine te uzimaju redovitu terapiju, tvrdi dr. Bajlo, dok na zadarskom području tvrde kako im se baš zbog kroničnih bolesnika te lakših prometnih nesreća broj intervencija ovoga tjedna udvostručio.

– Tako je na početku svake ljetne sezone jer je puno turista i vikendaša, a broj liječničkih ekipa je isti – smiruje situaciju dr. Vlatko Grković, voditelj zadarske Hitne medicinske pomoći. U Povlji na otoku Pagu, potvrdila je policija, starijem je Karlovčaninu pozlilo na plaži i do dolaska hitne je preminuo. Građane starije životne dobi u Krapini obilaze mobilne ekipe Crvenog križa, donose im lijekove i potrebne namirnice kako bi se klonili vrućina. Tlakašu Stjepanu Leljaku (82), kojega smo obišli s njima, geront domaćica Štefica Malarić donijela je vodu, prozračila kuću, pripremila lagan obrok..., dok oni koji to mogu osvježenje od visokih temperatura traže u rijekama, toplicama, gradskim bazenima ili u moru, gdje je temperatura između 23 i 26 stupnjeva, doznajemo od Nebojše Subanovića s portala Meteo-info.

Osječani rekorderi

Osječani su danas u sekundi trošili čak 600 litara vode, oko 38.800 kubika, što je blizu svojedobnom rekordu od 43.000 kubika, dok serviseri i prodavači klimatizacijskih uređaja trljaju ruke.

– Ne stižemo se ni javiti na telefon. Ovo je prava drama pa ljudi na ugradnju moraju čekati i deset dana. Radimo deset puta više nego obično – kazao nam je Nenad Rožić, vlasnik riječke tvrtke Electrico.

Slično kažu i u sisačkoj Bart elektronici, zadarskoj Arija-novoj... Iako zabarikadiran plahtama, kranist M-gradnje na 30-metara visine gradilišta u Bjelovaru pekao se kao na roštilju. – Vruće je, a dodataka na plaću nema – požalio se.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije