Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 38
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Novi val

Rekordan broj oboljelih, neke zemlje vraćaju maske

13.01.2024.
u 15:15

Razbuktale se različite respiratorne infekcije

Španjolska vraća obavezno nošenje maski, ali samo u zdravstvenim ustanovama, s time da je preporučeno nositi ih u javnom prijevozu i trgovinama. Odluka je donesena zbog rasta broja zaraženih od novog koronavirusa, ali i od virusa gripe. Španjolska nije izoliran slučaj. I druge zemlje EU bore se s vrlo visokim porastom respiratornih infekcija. Prema podacima glavnog talijanskog zdravstvenog instituta ISS, slučajevi respiratornih infekcija, uključujući gripu i COVID-19, dosegnuli su rekordne razine u Italiji u posljednja dva tjedna 2023., čak premašivši ista razdoblja tijekom pandemije.


Niska procijepljenost
U posljednjem tjednu godine incidencija je u prosjeku iznosila 17,5 slučajeva na 1000 stanovnika u odnosu na 17,7 slučajeva na 1000 stanovnika tjedan prije. Stručnjaci ISS-a vjeruju da je porast vjerojatno posljedica činjenice da većina građana više ne nosi zaštitne maske, a stopa procijepljenosti ove zime ostaje niska. Međutim, talijanska vlada ne planira ponovno uvesti obavezu nošenja maski, navodi kanal SKY TG24. Ali primarne zdravstvene ustanove već su uvele takvu obavezu. I Portugal preporučuje nošenje maske, ali za sada nema obaveze. I u Grčkoj je miI zdravstva na posebnom sastanku sa stručnjacima iz zdravstvenog sektora prvi put odlučilo preporučiti nošenje maski u javnom životu, a prvenstveno u zdravstvenom sustavu. Znanstvenici očekuju daljnji porast broja slučajeva u bliskoj budućnosti. Dakle, većina zemalja europskog Sredozemlja donijela je nekakvu odluku o maskama.
– Čak i ako COVID-19 više nije hitan javnozdravstveni problem, virus nastavlja kružiti, mutirati i ubijati – rekao je glavni zdravstveni direktor Svjetske zdravstvene organizacije Tedros Adhanom Ghebreyesus, pozivajući vlade i stanovništvo da se nastave pripremati protiv te bolesti izazvane novim koronavirusom. U prosincu je broj bolničkih prijema zbog COVID-19 porastao za 42 posto, a broj pacijenata na intenzivnoj njezi za 62 posto u odnosu na prethodni mjesec. U prosincu je broj bolničkih prijema zbog COVID-19 porastao za 42 posto, a broj pacijenata na intenzivnoj njezi za 62 posto u odnosu na prethodni mjesec malja, uglavnom u Europi i Americi, rekao je Tedros. Prof. dr. sc. Bojan Polić, predstojnik Zavoda za histologiju i embriologiju Medicinskog fakulteta u Rijeci, kaže kako su se u posljednje vrijeme zaista razbuktale različite respiratorne infekcije, poput influence, RSV-a, adenovirusa, hripavca i dr., koje smo u tijekom razdoblja COVID-19 viđali rjeđe.

Lakše prenošenje patogena
– Postoji više razloga zašto je došlo do toga: umanjena kolektivna imunost na navedene patogene zbog epidemioloških mjera tijekom epidemije COVID-19, kontinuirano smanjivanje obuhvata cijepljene djece i odraslih protiv nekih od navedenih bolesti (npr. hripavac, gripa i dr.), lakše prenošenje patogena tijekom zimskih uvjeta kada većina ljudi boravi u zatvorenim prostorima te stalne promjene nekih patogena koji cirkuliraju u populaciji i njihovo izbjegavanje imunosnom odgovoru (npr. COVID-19: nekoliko virulentnijih podvarijanti omikrona). Zbog relativno velikog broja inficiranih, od kojih jedan dio i s težim kliničkim slikama, brojne vlade pokušavaju ograničiti daljnje širenje infekcija primjenom osnovnih epidemioloških mjera (npr. nošenje maske) koje se tijekom pandemije pokazalo prilično efikasno, poglavito za uobičajene respiratorne infekcije – rekao nam je prof. Polić.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije