Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 108
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Godišnje nagrade HKA za 2019. godinu

Rekonstruirani splitski aerodrom najbolji je arhitektonski projekt

04.09.2020.
u 20:24

U Parku Amadria u Šibeniku dodijeljene su godišnje nagrade Hrvatske komore arhitekata

Na upravo održanoj dodjeli medalja Hrvatske komore arhitekata za prošlu godinu medalju za arhitekturu dobila je Rekonstrukcija i dogradnja putničkog terminala Zračne luke Split autora Ivana Vulića i Ivana Radeljaka. Nagradu za urbanizam dobio je Grand Park Hotel Rovinj autora 3LHD odnosno Saša Begović, Marko Dabrović, Tatjana Grozdanić Begović, Silvije Novak, Paula Kukuljica. Medalju za konceptualni pothvat dobila je Mjera, časopis Društva arhitekata Dubrovnik, autori Divna Antičević, Božo Benić, Romano Duić.

Kako u opisu projekta Rekonstrukcije i dogradnje putničkog terminala Zračne luke Split stoji, cilj jemedunarodna zračna luka kao funkcionalan i praktičan objekt prometne infrastrukture, ali i kao prva i posljednja impresija Dalmacije i Hrvatske, prostor istovremeno internacionalan i regionalan, ugodan i topao, suvremen i sa dozom tradicije. Izvana, zgrada je kristalični monolit, koji lebdi iznad transparentne baze. Monolit se u interijeru postupno dezintegrira i od potpuno zatvorene forme postaje tek pikselizirana opna koja dijeli interijer od neba i spaja ga s nebom.

Oblikovanje prostora rezulat je promišljanja o letenju kao kretanju u trodimenzionalnom prostoru, o karakteru prostora i vremena, o njihovoj fluidnosti, međusobnoj povezanosti i isprepletenosti. Osnovni element oblikovanja su kvadrat u modularnom rasteru. Variranjem dimenzija omoguceno je postupno razlaganje pune plohe u dinamičnu mrežu koja se u valovima izdvaja iz stropa i ponovo u njega integrira. Promjena gustoće plohe vizualno povezuje različite žarišne tocke i prate trajektorije kretanja putnika. Nosiva konstrukcija ohubvaća vertikalne i međukatne konstrukcije su armiranobetonske, a krovna konstrukcija je sustav čeličnih rešetki i laminiranih drvenih nosača.

Krovne kupole su prekrivene ETFE membranom. Vanjske nadstrešnice su PTFE tenzilne membrane. Korišteni materijali: beton, čelik i staklo kao funkcionalni i tehnološki suvremeni materijali, te drvo kao prirodni materijal koji u interijer unosi smirujuće tonove. Vanjska vertikalna opna je strukturno staklo s izrazito niskom solarnim g faktorom. Linije kretanja putnika su jednostavne i intuitivne, a centralni ulazni prostor funkcionira kao hub koji pregledno povezuje sve dijelove. Pista, stajanka i putnički terminal sjeverno od državne ceste D409, te autobusni terminal i parking južno od nje povezani su pješačkim nathodnikom s pokretnim trakama.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije