Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 177
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Revizija povijesti
Povratak na članak

‘Rehabilitacija četnika srbijanskoj je političkoj eliti nešto posve normalno’

U svim državama bivše Jugoslavije, osim Crne Gore, u modi je, kaže Aleksandar Popob, relativiziranje značenja antifašizma. Zločinci se proglašavaju herojima

Komentari 33

TR
tretez
21:29 09.06.2017.

Ovo je nečuveno! Pa ovdje su izmiješani Mihailović, Kalabić i Stepinac! Iz perspektive povijesti kao znanosti - nečuveno i sramotno!

VL
NE
Neonacionalist
00:18 10.06.2017.

Ma kakav antifašizam ili fašizam na tlu bivše Jugoslavije , to su zaista floskule koje se prigodno koriste u političke svrhe , popularno je naravno biti antifašist a ma što god to značilo u ovim našim uvjetima . Naime zaa vrijeme 2.svj.rata postojale su tri strane jedna su bili Ustaše - hrvatski nacionalisti kojima je cilj bio uspostaviti Hrvatsku na što većem prostoru i oni su se nužno slizali sa fašističkim silma koje su srušile Kralj.Jugoslaviju te njima omogučile da dobiju NDH i dovele ih na vlast , druga strana su bili Četnici - velikosrpski nacionalisti koji su nužno po defoltu bili antifašisti jer su fašisti srušili njihovu Jugoslaviju koja je već bila ostvarenje njihovog cilja jer unitarna i centralizirana Jugoslavija sa srpskim kraljem na čelu i sa apsolutnom prevlasti većinskih Srba je zapravo bila njima idealna Velika Srbija , dakle nakon što su Njemci Srbiju sveli na Beogradski pašaluk pod svojom okupacijom i poništili im prethodne uspjese i ter,proširenja u Balkanskim ratovima i 1.svj.ratu što su velikosrpski nacionalisti drugo mogli biti nego antinjemački tj.formalno antifašistički raspoloženi i u početku ih je podržavala kraljevska vlada u Londonu uz potporu Britanaca ali na samom terenu Četnici su na mnogim mjestima posebni u talijanskoj zoni surađivali sa fašistima gdje im je to odgovaralo tako da su prema potrebi bili malo fašuisti a malo antifašisti i dio ustaša je pokušao potkraj rata prebaciti se na pobjedničku savezničku stranu ali im to nije uspjelo

VL
NE
Neutralac
22:23 09.06.2017.

Srbijanci su barem svi jedinstveni... a u Hrv postoje Hrvati koji bi zabranili i slovo U u abecedi..... nisam za nikakve ekstreme na nijednoj strani.na nijednoj strani.

VL
Avatar Dančo
Dančo
21:19 09.06.2017.

Nije mi jasno zasto nisu cetnike postrojili kad im je dosao Putin na onu vojnu paradu u BG

VL
PR
prajdali100
22:47 09.06.2017.

I takvu Srbiju Njemacka i Austrija svim silama guraju u EU.Vucic o svemu suti i iz pozadine muti..Srbija se do zuba ubrzano naoruzava.Ne sluti ovo na dobro.

VL
PR
prajdali100
22:50 09.06.2017.

Rodney.......Stepinac je svetac !

VL
Avatar Idler 3
Idler 3
23:41 09.06.2017.

Usuđujete se spomenut Stepinca al hrabre ustanike iz Srba nit ne spominjete !!!

VL
JS
John_Smith
00:17 10.06.2017.

Sramota je da srpski povjesničari izjednačavaju koljače četnike sa Stepincom, koji nikad nikog nije ubilo, dapače, spasilo je tisuće ljudi.

VL
NE
Neonacionalist
00:27 10.06.2017.

a nije im ni moglo uspjeti jer su Saveznici još 1943. odlučili da obnove Jugoslaviju tako da su ustaše do kraja rata bili vezani za Njemačku ilitiga fašističku stranu i s njima neminovno podjelili neizbježan poraz , treča pobjednička strana su Partizani predvođeni Komunistima koji su sebi naravno uzeli naslov jedinih antifašista i tom titulom se kite do danas i njome prikrivaju svoja brojna zlodjela , oni su se pak borili za drugi totalitarizam komunistički i naravno svoje protivnike proglasili fašističkim slugama okupatora . Oni su imali najkomotniju poziciju jer da bi sa svega 5% narodne podrške uspjeli ostvariti komunizam u Jugi morali su se boriti protiv svih ostalih , oni su zaista vješto iskoristili situaciju , ali za razliku od zapadnih zemalja kojima je antifašizam donio slobodu i demokraciju nama je donio novu Jugoslaviju iz koje smo se morali krvavo izvlačiti 90 -tih te dugotrajnu polustoljetnu kom.diktaturu čije posljedice i negativno nasljeđe osječamo do danas pa mi taj komunistički antifašizam i ne možemo baš gledati u pozitivnom svjetlu , za nas je to bio prijelaz iz jednog fašističkog mraka u onaj drugi komunistički a da nijedan ni drugi nismo mogli birati nego nam je nametnut .

VL
Avatar Joco Udmanić
Joco Udmanić
08:39 05.02.2018.

Metite u vlastitom dvorištu,na primjer:policija čuva ploču ustaškog pozdrava i vi kritizirate drugu stranu.

VL
Avatar dragan73
dragan73
10:45 10.06.2017.

...Drazu Mihajlovića su odlikovali vasi danasnji saveznici zbog spasavanja njihovih pilota i borbe protiv fasizma i komunizma...koji toliko sad prezirete....

VL
DU
Deleted user
05:19 18.06.2017.

Bas lijepa slika. Sto su ovi dosli sa sprovoda??

VL
LI
Lisnjak
23:43 05.10.2017.

Zanimljivo da se cetnicke horde iz Srbije koje su harale i sirile strah po Crnoj Gori, nigdje ne spominju. C. Gora ima iste probleme, koje ima i Hrvatska. Kao samostalni opredjeljuju se za pozitivni odnos prema susjedu, prema covjeku, odnosos koji im je u naslijedje ostavio genijalni i nezaboravni genije, Njegos.

VL
AD
anti.desnica
22:43 09.06.2017.

Rehabilitacija cetnika u Srbiji se provodi uz istovremene pokusaje njihova prikazivanja kao antifasistickih boraca, posto partizanskih jedinica od jeseni 1941 i pada Uzicke republike, pa do jeseni 1944 i ulaska Crvene armije iz smjera Bugarske i Rumunjske, skoro da i nije bilo. Kod nad revizija ustastva sigurno nemoze proci na takav nacin, tj. da ih se prikaze kao istinske antifasiste spram silne partizanske hrvatske vojske, kad su se ustase za Hitlera borili i kad su svi Nijemci polozili oruzje.

VL
Avatar dzambo
dzambo
02:23 10.06.2017.

Sve kad se sabere I oduzme mogu svi prepravljati Historiju kak I'm odgovara....ALI cinjenice I dalje ostaju...da su '41 svi narodi ''cekali'' da I'm domaci izdajnici ''oslobode'' svak svoju drzavu I da im Nacisti daju kompletnu slobodu u svojoj drzavii bez da ih zovu u pomoc na Istocnom frontu....nikada pa ni tada ovaj narod sa Balkana ne bi zivio slobodnije I priznatije u citavom svijetu ko sto je bio of '45 do '80....al et sad poslije dugo...dugo...godina moze se prepravljati kak se hoce nije vise bitno a ionako citav svijet nas ne sljivi ni 5%....postali smo ''poligon'' za dodatni profit a narodi polako odlaze...odlaze...odlaze...od tih ''prepravljaca''...ma ''bitno'' je da smo dobili nove ''heroje''....ma kakav Draza & Kalebic obicni ''sumari'' da ih je kojim slucajem Njemac pritisnuo na Sutjesci ili Neretvi ko partizane ti bi izdali ''samog sebe'' od samog pocetka rata ti su ti ''skontali'' da je najbolje sakriti se iza ''bukve'' i cekat oslobodioce strance da im daju drzavu na dlanu...a u medjuvremenu ''skokni'' to kojeg sela napravi ''harac'' i bjez nazad...a saveznici nisu imali pojma koga su odlikovali al tak ti je to kad odlikujes nekog koji je par hiljada kilometara od tebe...

VL
DU
Deleted user
07:58 10.06.2017.

Dobro je mladi Pernar rekao separatizam uništava nacionalne manjine. U prvoj Jugoslaviji A. Karađorđević je proglasio Hrvate separatistima, u drugoj Jugoslaviji Tito je proglasio Hrvate,Talijane,Srbe i Albance separatistima i spremio ih u jame i zatvore.Republika Hrvatska je pak doživjela srpski separatizam kao i BiH,Republika Srbija kosovski, i tako ,svuda separatizam svakodnevno šeta europom i cijelim svijetom.

VL
DU
Deleted user
22:44 09.06.2017.

isto ko sto je'rvackoj eliti poxsve normal ici na ustaski dernek u blajburg

VL
DU
Deleted user
21:25 09.06.2017.

Ako sam dobro razumio, rehabilitacija ustaša u Hrvatskoj, našoj političkoj eliti nije normalna...hehe...Prvo, očistit svoje dvorište, a onda teraj reda kod susjeda...

VL
DU
Deleted user
22:44 09.06.2017.

Pa i kolinda uskoro ide u Beograd četniku na inauguraciju, ne vidim čemu tolika drama.

VL
RO
rodney
21:53 09.06.2017.

1. Cetnici nisu imali konc logore 2. Cetnici nisu imali rasne zakone 3. Cetnici nisu slali ljude vlakovima u ausvic 4. Cetnici nisu krivi za Beograd juden frei nego Nedic i Gestapo sa kojima su Cetnici tada bili u raturatu 5. Draza je odlikovan od svih saveznika 6. O Cetnicima je holivud snimio film 7. S obzirom da su saveznici imali dogovor nakon poraza Hitlera vratiti sve drzave u prvobitno stanje, Cetnici kao ostaci kraljevske vojske su bili letgitimni pokret 8. Cetnici su se borili za povratak Kraljevine Jugoslavije u kojoj nisu ubijani narodi, niti bili konc logori za djecu 9. Postoje fotografije i saveznickih vojnika sa nacistima u pregovorima kao i cetnika sa njemcima i ndh 10. Nakon sto su im saveznici okrenuli ledja, Cetnici 1944 znajuci za buduci poraz njemaca i ndh, stvaraju dogovor u unistenju partizana, znaci vojni pakt ogranicenog karaktera, jer nisu Cetnici ratovali u Rusiji kao ndh niti igdje drugdje, politicki pakt nikada nisu potpisali, napravivsi to znajuci da je poraz nacista blizu i unistenjem partizana saveznici nece imati drugog izbora nego ponovo priznati kraljevinu jugoslaviju. Da to nisu Cetnici pokusali, u tom trenutku su i saveznici i nacisti bili protiv njih i to bi bilo njihovo momentalno unistenje. Komunisti su to iskoristili da daju nekog partnera ustasama tako da eto hrvati ne ispadnu najgori. I Britanci su Munchenskim sporazumom djelili europu sa

VL
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.